film
     
Wózkownia: Frantz
reż. François Ozon / Francja, Niemcy 2016 / 113’
Seanse - kup bilet:
17 sie
Wózkownia

Obsada

Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner

Nagrody

MFF w Wenecji 2016 – najlepsza młoda aktorka

Opis filmu

Nowy film francuskiego mistrza suspensu i delikatnej erotyki, Françoisa Ozona, to stylowa i sugestywna mieszanka romansu i kryminału w stylu retro. Film zdobył aż 11 nominacji do Cezarów 2017 czyli francuskich odpowiedników Oscarów. Niewielkie niemieckie miasto, lata 20. tuż po wojnie. Młoda Niemka, Anna, odwiedza miejsce spoczynku poległego na froncie narzeczonego. Ku swemu zdumieniu dziewczyna spotyka nad grobem Frantza tajemniczego mężczyznę obcego pochodzenia. Mężczyzna, Adrien, okazuje się przybyszem z Francji. Przedstawia się jako przyjaciel zmarłego. Z biegiem czasu między Francuzem a Niemką zaczyna rodzić się osobliwa więź. Tylko czy Adrien rzeczywiście jest tym, za kogo się podaje.

Ozon, który najlepsze swoje dzieła stworzył przy współpracy z kobietami, odnajduje wspaniały talent w osobie Pauli Beer. Aktorka w roli Anny jest wprost oszałamiająca.

"The Guardian"

Informacje o reżyserze

François Ozon

François Ozon

Reżyser, scenarzysta, montażysta, urodzony w 1967 r. w Paryżu. Pierwsze filmy nakręcił jeszcze jako nastolatek. Ukończył znaną paryską szkołę filmową La Fémis, już w czasie studiów nakręcił wiele filmów krótkometrażowych, które zdobyły liczne nagrody i otworzyły drogę mu do dalszej kariery. Pełnometrażową fabułą zadebiutował dopiero w 1997 r. - film Sitcom był zjadliwą i przewrotną satyrą na instytucję rodziny i klasę średnią, która pod maską normalności skrywa swoje rozmaite, zwłaszcza seksualne, perwersje. Uznanie przyniosły mu kolejne filmy Kryminalni kochankowie i Krople wody na rozpalonych kamieniach, film, za który otrzymał nagrodę Teddy dla najlepszego filmu gejowskiego na festiwalu w Berlinie. Jego pozycję ugruntowały kolejne obrazy, m.in. 8 kobiet oraz 5 x 2.

Wybrana filmografia:

1998 Sitcom

2000 Krople wody na rozpalonych kamieniach / Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 kobiet / 8 femmes / 8 Women

2003 Basen / Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Czas, który pozostał / Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky


François Ozon

Director, screenwriter, editor, born in Paris in 1967. He made his first film as a teenager. He graduated from the famous Parisian film school La Fémis. Even during his studies he made many short films and won multiple awards, opening his further career. He made his full-length feature debut only in 1997 - Sitcom was a virulent and ironic satire on family and middle class, disguising various, especially sexual, perversions behind a mask of normality. He gained recognition with his following films Criminal Lovers and Water Drops on Burning Rocks, which won a Teddy Award at the IFF in Berlin for the best film with LGBT topics. His position was enhanced by his subsequent works, including 8 Women and Five Times Two.

Selected filmography:

1998 Sitcom

2000 Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 femmes / 8 Women

2003 Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky

stopka

reżyseria: François Ozon
obsada: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner
nagrody: MFF w Wenecji 2016 – najlepsza młoda aktorka
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego: Kieł 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Chasing the Breath 
Adrian Dmoch, Polska 2017
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.