film
Aquarius
reż. Kleber Mendonça Filho / Brazylia 2016 / 142’
Najbliższe seanse - kup bilet:
27 lip

Obsada

Sonia Braga, Maeve Jinkings, Fernando Teixeira

Nagrody

Biarritz International Festival of Latin American Cinema 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Havana Film Festival 2016 - nagroda FIPRESCI; Lima Latin American Film Festival 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Mar del Plata Film Festival 2016 - Nagroda Publiczności, najlepsza aktorka; Premios Fénix 2016 - najlepsza aktorka; Sydney Film Festival 2016 - najlepszy film

Opis filmu

Rewelacja festiwali filmowych na całym świecie, a także festiwalu w Cannes w 2016 roku. Clara (Sonia Braga), 65-letnia wdowa i emerytowana krytyczka muzyczna, przyszła na świat w tradycyjnej rodzinie w nadmorskim mieście Recife w północno-wschodniej Brazylii. Kobieta jest ostatnią rezydentką Aquariusa, oryginalnego dwupiętrowego budynku zbudowanego w latach 40. z przeznaczeniem dla kasy wyższej. Wszystkie sąsiedzkie mieszkania zostały nabyte przez spółkę, która ma inne plany co do działki. Clara nie zamierza się jednak wyprowadzać, w związku z czym wikła się w zimną wojnę z deweloperem. Napięcie spowodowane konfliktem burzy spokój bohaterki, ale także wytrąca ją z codziennej rutyny i wprawia w zadumę nad przeszłością i przyszłością.

Informacje o reżyserze

Kleber Mendonça Filho

Urodzony w 1968 roku w Recife (północno-wschodnia część Brazylii), do dziś związany z tym miejscem. Rozpoczynał od krytyki filmowej, programował też eksperymentalne kino w Recife. Po raz pierwszy sam stanął za kamerą w latach 90. Od tego czasu zrealizował wiele filmów krótkometrażowych licznie nagradzanych na festiwalach w Brazylii i za granicą. Sąsiedzkie dźwięki, debiut fabularny reżysera, miał swoją światową premierę na tegorocznym festiwalu w Rotterdamie.


Kleber Filho was born in 1968 in Recife (northeastern Brazil) a place he remains associated with. Filho began as a film critic and programmer of an experimental cinema in Recife. He began directing in the 1990s and has produced many award-winning shorts. Neighbouring Sounds,his feature debut, premiered at the 2012 Rotterdam Film Festival.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Enjaulado / Caged In (short)

2003 A menina do algodao / The Little Cotton Girl (short)

2004 Vinil verde / Green Vinyl (short)

2005 Eletrodoméstica (short)

2008 Crítico (doc.)

2012 Sąsiedzkie dźwięki / O som ao redor / Neighbouring Sounds

stopka

reżyseria: Kleber Mendonça Filho
obsada: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Fernando Teixeira
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: Biarritz International Festival of Latin American Cinema 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Havana Film Festival 2016 - nagroda FIPRESCI; Lima Latin American Film Festival 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Mar del Plata Film Festival 2016 - Nagroda Publiczności, najlepsza aktorka; Premios Fénix 2016 - najlepsza aktorka; Sydney Film Festival 2016 - najlepszy film
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Aquarius 
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Lady M. 
William Oldroyd, Wielka Brytania 2016
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
To przychodzi po zmroku 
Trey Edward Schults, USA 2017
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wózkownia: Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Wózkownia
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.