film
     
Miasteczko Twin Peaks. Ogniu krocz ze mną
Twin Peaks: Fire Walk with Me
reż. David Lynch / Francja, USA 1992 / 135’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 25 maja 2017.

Obsada

Sheryl Lee, Ray Wise, Mädchen Amick

Opis filmu

Z okazji zbliżającej się premiery nowego sezonu Miasteczka Twin Peaks, przypominamy kultowy film Davida Lyncha z 1992 roku Miasteczko Twin Peaks. Ogniu krocz ze mną.

FBI prowadzi śledztwo w sprawie morderstwa Teresy Banks. Okazuje się, że to zabójstwo kryje w sobie posępną tajemnicę, której nie można zgłębić siłą rozumu. Specjalny agent Dale Cooper przeczuwa, że morderca uderzy ponownie... Tylko kiedy i gdzie? Miasteczko Twin Peaks. Ogniu krocz za mną to opowieść o mrocznych tajemnicach mieszkańców niewielkiego amerykańskiego miasteczka. Jest to pełna symbolizmu i ekspresji historia dziewczyny wiodącej na pozór normalne życie nastolatki, kryjącej w sobie okrutną tajemnicę i świadomej tego, że zmierza ku nieuchronnej zagładzie. Jest to historia ostatnich siedmiu dni życia Laury Palmer.

Informacje o reżyserze

David Lynch

Urodził się w 1946 roku w Missoula w stanie Montana. Studiował malarstwo w Filadelfii, po czym przeniósł się do Los Angeles. Swój pełnometrażowy debiut, Głowę do wycierania, zrealizował z pomocą Centrum Wyższej Szkoły Filmowej American Film Institute. Lynch należy do najbardziej oryginalnych i wpływowych twórców światowego kina, a jego rozpoznawalna mieszanka surrealizmu, tropów gatunkowych i eksperymentalnej narracji znalazła uznanie w szerokich kręgach odbiorczych. Strona wizualna i audialna filmów Lyncha jest zawsze integralną częścią ich skomplikowanej struktury. Poza działalnością reżyserską Lynch uprawia malarstwo, fotografię, medytację i eksperymentuje z nowymi mediami. Trzykrotnie nominowany do Oscara. Za Dzikość serca (1990) otrzymał Złotą Palmę na festiwalu w Cannes.


Lynch was born in Missoula, Montana in 1946. He studied painting in Philadelphia, before moving to Los Angeles to make films. He began production on his feature-length debut, Eraserhead, while still a student at the American Film Institute’s Centre for Advanced Film and Television Studies, which initially provided funding for the project. Lynch has long been one of the most original and influential cinema visionaries. His signature mix of surrealism, genre tropes and experimental narration has won him a widely varied audience. Lynch’s films rely heavily on striking visual and soundtrack elements, which always function as integral parts of the complex structure of his works. When Lynch takes time away from directing, he dabbles in painting, photography and meditation, in addition to experimenting with new media. A three-time Oscar nominee, Lynch was awarded the Palme d’Or at the Cannes Film Festival for Wild at Heart (1990).

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1968 Alphabet (short)

1976 Głowa do wycierania / Eraserhead

1986 Blue Velvet

1990 Dzikość serca / Wild at Heart

1997 Zagubiona autostrada / Lost Highway

2001 Mulholland Drive / Mulholland Dr.

stopka

reżyseria: David Lynch
obsada: Sheryl Lee, Ray Wise, Mädchen Amick
barwa: kolor
303. Bitwa o Anglię 
David Blair, Polska, Wielka Brytania 2018
Człowiek delfin 
Lefteris Charitos, Grecja, Francja, Japonia 2017
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Do zobaczenia w zaświatach 
Albert Dupontel, Francja, Kanada 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Nieposłuszne 
Sebastián Lelio, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Sekret rodziny Von Brom 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2013
Iniemamocni 2 
Brad Bird, USA 2018
Miss Impossible 
Emilie Deleuze, Francja 2016
Neapol spowity tajemnicą 
Ferzan Özpetek, Włochy 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.