film
Wiosna Filmów: Aquarius
reż. Kleber Mendonça Filho / Brazylia 2016 / 142’
Seanse - kup bilet:
11 maja

Obsada

Sonia Braga, Maeve Jinkings, Fernando Teixeira

Nagrody

Biarritz International Festival of Latin American Cinema 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Havana Film Festival 2016 - nagroda FIPRESCI; Lima Latin American Film Festival 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Mar del Plata Film Festival 2016 - Nagroda Publiczności, najlepsza aktorka; Premios Fénix 2016 - najlepsza aktorka; Sydney Film Festival 2016 - najlepszy film

Opis filmu

Rewelacja festiwali filmowych na całym świecie, a także ostatniego festiwalu w Cannes. Clara (Sonia Braga), 65-letnia wdowa i emerytowana krytyczka muzyczna, przyszła na świat w tradycyjnej rodzinie w nadmorskim mieście Recife w północno-wschodniej Brazylii. Kobieta jest ostatnią rezydentką Aquariusa, oryginalnego dwupiętrowego budynku zbudowanego w latach 40. z przeznaczeniem dla kasy wyższej. Wszystkie sąsiedzkie mieszkania zostały nabyte przez spółkę, która ma inne plany co do działki. Clara nie zamierza się jednak wyprowadzać, w związku z czym wikła się w zimną wojnę z deweloperem. Napięcie spowodowane konfliktem burzy spokój bohaterki, ale także wytrąca ją z codziennej rutyny i wprawia w zadumę nad przeszłością i przyszłością.

Informacje o reżyserze

Kleber Mendonça Filho

Urodzony w 1968 roku w Recife (północno-wschodnia część Brazylii), do dziś związany z tym miejscem. Rozpoczynał od krytyki filmowej, programował też eksperymentalne kino w Recife. Po raz pierwszy sam stanął za kamerą w latach 90. Od tego czasu zrealizował wiele filmów krótkometrażowych licznie nagradzanych na festiwalach w Brazylii i za granicą. Sąsiedzkie dźwięki, debiut fabularny reżysera, miał swoją światową premierę na tegorocznym festiwalu w Rotterdamie.


Kleber Filho was born in 1968 in Recife (northeastern Brazil) a place he remains associated with. Filho began as a film critic and programmer of an experimental cinema in Recife. He began directing in the 1990s and has produced many award-winning shorts. Neighbouring Sounds,his feature debut, premiered at the 2012 Rotterdam Film Festival.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Enjaulado / Caged In (short)

2003 A menina do algodao / The Little Cotton Girl (short)

2004 Vinil verde / Green Vinyl (short)

2005 Eletrodoméstica (short)

2008 Crítico (doc.)

2012 Sąsiedzkie dźwięki / O som ao redor / Neighbouring Sounds

stopka

reżyseria: Kleber Mendonça Filho
obsada: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Fernando Teixeira
nagrody: Biarritz International Festival of Latin American Cinema 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Havana Film Festival 2016 - nagroda FIPRESCI; Lima Latin American Film Festival 2016 - najlepsza oktorka, specjalna nagroda jury; Mar del Plata Film Festival 2016 - Nagroda Publiczności, najlepsza aktorka; Premios Fénix 2016 - najlepsza aktorka; Sydney Film Festival 2016 - najlepszy film
barwa: kolor
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.