film
Wiosna Filmów: Dwie kobiety
Sage femme
reż. Martin Provost / Francja 2017 / 117’
Seanse - kup bilet:
10 maja

Obsada

Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire

Opis filmu

Prezentowany na ostatnim Berlinale dramat, którego siłą napędową są dwie wybitne francuskie aktorki – Catherine Deneuve i Catherine Frot. Claire, samotna matka przed pięćdziesiątką, wiedzie nudne, monotonne życie. Każdy kolejny dzień niczym nie różni się od poprzedniego. Wszystko zmienia się w momencie, gdy bohaterka odbiera telefon od Beatrice, siedemdziesięcioparoletniej kobiety, która kilka dekad temu była kochanką jej ojca. Szybko okazuje się, że Beatrice jest całkowitym przeciwieństwem Claire, ale obie panie łączy o wiele więcej, niż mogłyby przypuszczać.

Informacje o reżyserze

Martin Provost

Martin Provost

Swoją karierę artystyczną rozpoczął jako aktor (zagrał m.in. w filmach Tonie Marshall i Claude'a Zidi). Przez kilka lat występował na scenie teatru Comedie Française. Wreszcie postanowił poświęcić się całkowicie pisaniu i reżyserii. Po dramatach Le Voyage immobile (1982) i Les Poupées (1992), napisał pierwszą powieść Aime-moi vite (1993). Wyreżyserował też dwa krótkometrażowe filmy J'ai peur du noir i Cocon. Jego pełnometrażowym debiutem był francusko-hiszpański komediodramat z Carmen Maurą - Tortilla y cinema. Realizując Le ventre de Juliette, film zarazem surowo realistyczny i poetycki, dał się poznać jako utalentowany artysta o autentycznej wrażliwości. Jego najnowszy film Serafina potwierdza te opinie.

Filmografia:

1990 J'ai peur du noir (kr.m.)

1992 Cocon (kr.m.)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Serafina / Séraphine


Martin Provost

He started his artistic career as an actor (he played for instance in films by Tonie Marshall and Claude Zidi). He spent a couple of years performing at the Comedie Française theatre. Finally, he decided to devote all his attention to writing and directing. He wrote plays Le Voyage immobile (1982) and Les Poupées (1992), and then his first novel Aime-moi vite (1993). He also directed two short films: J'ai peur du noir and Cocon. His full-length debut was the French and Spanish comedy-drama starring Carmen Maura - Tortilla and Cinema. He then made Le ventre de Juliette, austerely realist and yet poetic, proving that he is a talented and truly sensitive artist. His latest film, Séraphine, confirms this opinion.

Filmography:

1990 J'ai peur du noir (short)

1992 Cocon (short)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Séraphine

stopka

reżyseria: Martin Provost
obsada: Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire
barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dalida. Skazana na miłość 
Lisa Azuelos, Francja 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.