film
Wiosna Filmów: Dwie kobiety
Sage femme
reż. Martin Provost / Francja 2017 / 117’
Seanse - kup bilet:
10 maja

Obsada

Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire

Opis filmu

Prezentowany na ostatnim Berlinale dramat, którego siłą napędową są dwie wybitne francuskie aktorki – Catherine Deneuve i Catherine Frot. Claire, samotna matka przed pięćdziesiątką, wiedzie nudne, monotonne życie. Każdy kolejny dzień niczym nie różni się od poprzedniego. Wszystko zmienia się w momencie, gdy bohaterka odbiera telefon od Beatrice, siedemdziesięcioparoletniej kobiety, która kilka dekad temu była kochanką jej ojca. Szybko okazuje się, że Beatrice jest całkowitym przeciwieństwem Claire, ale obie panie łączy o wiele więcej, niż mogłyby przypuszczać.

Informacje o reżyserze

Martin Provost

Martin Provost

Swoją karierę artystyczną rozpoczął jako aktor (zagrał m.in. w filmach Tonie Marshall i Claude'a Zidi). Przez kilka lat występował na scenie teatru Comedie Française. Wreszcie postanowił poświęcić się całkowicie pisaniu i reżyserii. Po dramatach Le Voyage immobile (1982) i Les Poupées (1992), napisał pierwszą powieść Aime-moi vite (1993). Wyreżyserował też dwa krótkometrażowe filmy J'ai peur du noir i Cocon. Jego pełnometrażowym debiutem był francusko-hiszpański komediodramat z Carmen Maurą - Tortilla y cinema. Realizując Le ventre de Juliette, film zarazem surowo realistyczny i poetycki, dał się poznać jako utalentowany artysta o autentycznej wrażliwości. Jego najnowszy film Serafina potwierdza te opinie.

Filmografia:

1990 J'ai peur du noir (kr.m.)

1992 Cocon (kr.m.)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Serafina / Séraphine


Martin Provost

He started his artistic career as an actor (he played for instance in films by Tonie Marshall and Claude Zidi). He spent a couple of years performing at the Comedie Française theatre. Finally, he decided to devote all his attention to writing and directing. He wrote plays Le Voyage immobile (1982) and Les Poupées (1992), and then his first novel Aime-moi vite (1993). He also directed two short films: J'ai peur du noir and Cocon. His full-length debut was the French and Spanish comedy-drama starring Carmen Maura - Tortilla and Cinema. He then made Le ventre de Juliette, austerely realist and yet poetic, proving that he is a talented and truly sensitive artist. His latest film, Séraphine, confirms this opinion.

Filmography:

1990 J'ai peur du noir (short)

1992 Cocon (short)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Séraphine

stopka

reżyseria: Martin Provost
obsada: Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire
barwa: kolor
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.