film
     
Nowe Kino Francuskie: Martwe wody
Ma Loute
reż. Bruno Dumont / Francja, Niemcy 2015 / 122’
Seanse - kup bilet:
13 maja

Obsada

Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi

Opis filmu

Poznajcie rodzinę Van Peteghemów, prawdziwych arystokratów, w których żyłach płynie błękitna krew. Jej członkowie są prawie bez wyjątku zdeprawowani, w większości zdegenerowani, nieustannie zblazowani, a niektórzy nawet garbią się i jąkają. A przy tym są obrzydliwie bogaci. Latem uwielbiają zaszywać się w swojej okazałej nadmorskiej rezydencji, spędzając czas na wspominaniu chwalebnej przeszłości, zachwycaniu się niewinnością rybaków, próżnowaniu i zaspokajaniu swoich dekadenckich zachcianek.

Jednak nawet Van Peteghemowie, którzy widzieli już prawie wszystko, nie są gotowi na to, co zdarzy się w okolicach ich letniej posiadłości. Z miejscowych plaż zaczynają znikać ludzie. W tajemniczych okolicznościach, w biały dzień, a do tego bez śladu. Rozwikłania zagadki podejmują się dwaj ekscentryczni inspektorzy policji, słynący z niekonwencjonalnych metod pracy i nieopisanej głupoty.

Juliette Binoche, Fabrice Luchini („U niej w domu”, „Żona doskonała”) i Valeria Bruni Tedeschi („Zwariować ze szczęścia”) brawurowo wcielają się w członków rodziny Van Peteghemów w filmie Brunona Dumonta („Mały Quinquin”, „Poza szatanem”), który stał się przebojem francuskich kin. „Martwe wody” to komedia czarna jak głębokie wody francuskich zatok i absurdalna niczym „Latający Cyrk Monty Pythona”.

Informacje o reżyserze

Bruno Dumont

Jest utożsamiany z nurtem nowego francuskiego ekstremizmu, transgresyjnego kina z przełomu XX i XXI wieku, przekraczającego tabu związane z seksualnością i przemocą. Urodził się w 1958 roku w Bailleul we Francji. Przez kilkanaście lat wykładał filozofię w lokalnym liceum. Kręcił komercyjne reklamówki dla miejscowych zakładów pracy. Na dużym ekranie zadebiutował w 1997 roku Życiem Jezusa, za które otrzymał nagrodę im. Jeana Vigo i Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes. Za następne dwa filmy – nakręconą w 1999 roku Ludzkość i Flandrię z 2006 roku – został nagrodzony Grand Prix canneńskiego festiwalu. 


Director Bruno Dumont is connected with the New French Extreme current, frequently described as breaking taboos on sexuality and violence. Born in Bailleul, France in 1958, he has been a high school philosophy teacher and an advertisement filmmaker. He made his big-screen debut in 1997 with The Life of Jesus, which garnered the Golden Camera Award and the Jean Vigo Prize at Cannes. His two following films, Humanity (1999) and Flanders (2006), both received the Cannes festival’s Grand Prix. 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L’humanité / Humanity

2003 Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders

2009 Wierząca / Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

stopka

reżyseria: Bruno Dumont
obsada: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Najlepszy 
Adapter. Kino bez barier
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Canaletto i sztuka Wenecji 
Wystawy na ekranie 2017/2018
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Jaskiniowiec 
Nick Park, Wielka Brytania, Francja 2018
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kobiety mafii 
Patryk Vega, Polska 2017
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Nić widmo 
Paul Thomas Anderson, USA 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Profesor Marston 
Angela Robinson, USA 2017
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
Pszczółka Maja: Miodowe Igrzyska 
Noel Cleary, Sergio Delfino, Alexs Stadermann, Niemcy, Australia 2018
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
The Place 
Paolo Genovese, Włochy 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
W ułamku sekundy 
Fatih Akin, Niemcy, Francja 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.