film
     
Nowe Kino Francuskie: Martwe wody
Ma Loute
reż. Bruno Dumont / Francja, Niemcy 2015 / 122’
Seanse - kup bilet:
13 maja

Obsada

Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi

Opis filmu

Martwe wody Bruno Dumonta z charyzmatyczną Juliette Binoche w jednej z ról podbiły francuską publiczność. To film ekstrawagancki, surrealny, pełen absurdu, a jednocześnie: precyzyjny i wysublimowany. Przy całym szaleństwie gatunkowego kolażu – połączenia arthouse’owego quasi-horroru wampirycznego i quasi-kryminału z elementami melodramatu – Bruno Dumont nie rezygnuje z intelektualnego i erudycyjnego kina. 1910 rok, Flandria na północy Francji, ukochana rodzinna kraina reżysera. W okazałej willi żyje miejscowa arystokracja. Tuż obok w skromnych chatach mieszkają rybacy, których głównym zajęciem jest przenoszenie na swoich barkach lepiej urodzonych ludzi. Nagle na lokalnej plaży pojawia się gruby detektyw z asystentem, by rozwikłać sprawę tajemniczych zaginięć. A między arystokratką i wiejskim chłopakiem rodzi się coś na kształt miłości. Gag goni gag, aktorzy grają w świadomie przeszarżowanym stylu, reżyser nieustannie odwołuje się do klasyki kina, z komediami Jacques’a Tati na czele. Ale w tej przewrotnej wiwisekcji francuskości kryje się również krytyka społeczna. Obraz nieświadomej własnej śmieszności arystokracji, jej arogancji, nieustannego budowania murów między klasami. W tej rzeczywistości Dumont zadaje pytanie o prawo do inności. Portretuje osobę transpłciową w świecie, w którym wszelkie kategorie wydają się sztywne, a granice nieprzekraczalne. Śmiech w Martwych wodach ani przez chwilę nie jest pusty.

Krzysztof Kwiatkowski, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Bruno Dumont

Jest utożsamiany z nurtem nowego francuskiego ekstremizmu, transgresyjnego kina z przełomu XX i XXI wieku, przekraczającego tabu związane z seksualnością i przemocą. Urodził się w 1958 roku w Bailleul we Francji. Przez kilkanaście lat wykładał filozofię w lokalnym liceum. Kręcił komercyjne reklamówki dla miejscowych zakładów pracy. Na dużym ekranie zadebiutował w 1997 roku Życiem Jezusa, za które otrzymał nagrodę im. Jeana Vigo i Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes. Za następne dwa filmy – nakręconą w 1999 roku Ludzkość i Flandrię z 2006 roku – został nagrodzony Grand Prix canneńskiego festiwalu. 


Director Bruno Dumont is connected with the New French Extreme current, frequently described as breaking taboos on sexuality and violence. Born in Bailleul, France in 1958, he has been a high school philosophy teacher and an advertisement filmmaker. He made his big-screen debut in 1997 with The Life of Jesus, which garnered the Golden Camera Award and the Jean Vigo Prize at Cannes. His two following films, Humanity (1999) and Flanders (2006), both received the Cannes festival’s Grand Prix. 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L’humanité / Humanity

2003 Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders

2009 Wierząca / Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

stopka

reżyseria: Bruno Dumont
obsada: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi
barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dalida. Skazana na miłość 
Lisa Azuelos, Francja 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.