film
   
Węgierska Wiosna Filmowa: Inne spojrzenie
Egymásra nézve
reż. Károly Makk / Węgry 1982 / 103’
Seanse - kup bilet:
23 kwi

Obsada

Jadwiga Jankowska-Cieślak, Grażyna Szapołowska, Jozef Króner, Péter Andorai

Opis filmu

W 1959 roku na granicy węgiersko-jugosłowiańskiej żołnierze zastrzelili nielegalnie przekraczającą granicę dziennikarkę Évę Szalánczky. Éva z powodu swojej niepohamowanej szczerości została w latach 50. wykluczona z życia zawodowego i skompromitowana. Redaktor naczelny Erdős, który siedział w więzieniu za czasów Rákosiego, w 1959 roku przyjął ją do zespołu gazety "Prawda". Éva pracując tam podjęła na nowo walkę nie tylko o ukazanie rzeczywistej sytuacji, ale także obronę praw mniejszości. Napisany przez nią artykuł o organizacji spółdzielni pracy oraz miłość żywiona do Lívii zapoczątkowują szereg konfliktów. Jeden z największych sukcesów na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes w 1983 roku, z dwiema polskimi aktorkami w rolach głównych.


1959-ben a magyar-jugoszláv határon lelőnek a sorkatonák egy határsértőt: Szalánczky Éva újságírót. Évát szenvedélyes szókimondása miatt az ötvenes években mellőzték, meghurcolták. Erdős főszerkesztő, aki megjárta Rákosi börtönét, 1959-ben vette maga mellé az Igazság című laphoz. Éva a lapnál újból harcot kezd nemcsak a valóság feltárásáért, hanem a másság jogáért is. A termelőszövetkezetek szervezéséről írott cikke és kolléganője, Lívia iránti szerelme olyan konfliktusok sorát indítja el, amely tragédiához vezet.

www.port.hu

Informacje o reżyserze

Károly Makk

Károly Makk
Urodzony w 1925 r. w Berettyóújfalu węgierski reżyser i scenarzysta. Po ukończeniu wydziału reżyserii Wyższej Szkoły Teatralnej i Filmowej w Budapeszcie zrealizował komedię Liliomfi (1954). Szybko dał się poznać jako reżyser subtelnych psychologicznie filmów opowiadających o relacjach między kobietami. W pierwszym okresie twórczości międzynarodowe uznanie zdobył kameralną Miłością (1970). Doskonałe recenzje zebrał także za wyrafinowane obrazy analizujące emocjonalną warstwę relacji między ludźmi: Przed Bogiem i ludźmi (1968), Zabawa w koty (1972, nominowany do Oscara) i Dom pod czerwoną latarnią (1977). W następnej dekadzie sławę przyniósł mu subtelny dramat lesbijski ulokowany w pejzażu komunistycznych Węgier, pt. Inne spojrzenie (1982), z nagrodzoną na festiwalu w Cannes Jadwigą Jankowską-Cieślak i Grażyną Szapołowską. W ostatnich latach najciekawszymi osiągnięciami Makka były: adaptacja powieści Dostojewskiego Gracz (1997) oraz film Długi weekend w Peszcie i Budzie (2003).

Wybrana filmografia:

1962 Opętani / Megszállottak / The Obsessed Ones

1962 Utracony raj / Elveszett paradicsom / Lost Paradise

1968 Przed Bogiem i ludźmi / Isten és ember elött / Before God and Man

1968 Wspaniałe wakacje / Bolondos vakáció / A Cloudless Vacation

1971 Miłość / Szerelem / Love

1972 Zabawa w koty / Macskajáték / Cat's Play

1977 Egy erkölcsös éjszaka / A Very Moral Night

1982 Inne spojrzenie / Egymásra nézve / Another Way

1990 Węgierskie requiem / Magyar rekviem / Hungarian Requiem

1996 Szeressük egymást, gyerekek!

1997 Gracz / A játékos / The Gambler

2003 Długi weekend w Peszcie i Budzie / Egy hét Pesten és Budán / A Long Weekend in Pest and Buda

2003 Lili


Károly Makk
Born in 1925 in Berettyóújfalu, Hungarian director and screenwriter. After graduating from the directing faculty of the Theatre and Film School in Budapest, he made the comedy entitled Liliomfi (1954). He was soon recognised as a director of psychologically subtle films focused especially on relations between women. In the first period of his artistic work, he was internationally appreciated for his chamber film Love (Szerelem, 1971). Critics also loved his sophisticated analyses of the emotional aspect of interpersonal relations: Before God and Man (Isten és ember elött, 1968), Cat's Play (Macskajáték, 1972, Oscar nomination) and A Very Moral Night (Egy erkölcsös éjszaka, 1977). The next decade brought his famous subtle lesbian drama in the landscapes of communist Hungary Another Way (Egymásra nézve, 1982), starring Grażyna Szapołowska and Jadwiga Jankowska-Cieślak, who obtained an award in Cannes. Also among Makk's recent films, there were some very interesting achievements: an adaptation of Dostoevsky's novel The Gambler (A játékos, 1997) and A Long Weekend in Pest and Buda (Egy hét Pesten és Budán, 2003).

Selected filmography:

1962 Opętani / Megszállottak / The Obsessed Ones

1962 Utracony raj / Elveszett paradicsom / Lost Paradise

1968 Przed Bogiem i ludźmi / Isten és ember elött / Before God and Man

1968 Wspaniałe wakacje / Bolondos vakáció / A Cloudless Vacation

1971 Miłość / Szerelem / Love

1972 Zabawa w koty / Macskajáték / Cat's Play

1977 Egy erkölcsös éjszaka / A Very Moral Night

1982 Inne spojrzenie / Egymásra nézve / Another Way

1990 Węgierskie requiem / Magyar rekviem / Hungarian Requiem

1996 Szeressük egymást, gyerekek!

1997 Gracz / A játékos / The Gambler

2003 Długi weekend w Peszcie i Budzie / Egy hét Pesten és Budán / A Long Weekend in Pest and Buda

2003 Lili

stopka

reżyseria: Károly Makk
obsada: Jadwiga Jankowska-Cieślak, Grażyna Szapołowska, Jozef Króner, Péter Andorai
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pięć Smaków: Proste życie 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Ann Hui, Hongkong 2011
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.