film
   
Węgierska Wiosna Filmowa: Inne spojrzenie
Egymásra nézve
reż. Károly Makk / Węgry 1982 / 103’
Seanse - kup bilet:
23 kwi

Obsada

Jadwiga Jankowska-Cieślak, Grażyna Szapołowska, Jozef Króner, Péter Andorai

Opis filmu

W 1959 roku na granicy węgiersko-jugosłowiańskiej żołnierze zastrzelili nielegalnie przekraczającą granicę dziennikarkę Évę Szalánczky. Éva z powodu swojej niepohamowanej szczerości została w latach 50. wykluczona z życia zawodowego i skompromitowana. Redaktor naczelny Erdős, który siedział w więzieniu za czasów Rákosiego, w 1959 roku przyjął ją do zespołu gazety "Prawda". Éva pracując tam podjęła na nowo walkę nie tylko o ukazanie rzeczywistej sytuacji, ale także obronę praw mniejszości. Napisany przez nią artykuł o organizacji spółdzielni pracy oraz miłość żywiona do Lívii zapoczątkowują szereg konfliktów. Jeden z największych sukcesów na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes w 1983 roku, z dwiema polskimi aktorkami w rolach głównych.


1959-ben a magyar-jugoszláv határon lelőnek a sorkatonák egy határsértőt: Szalánczky Éva újságírót. Évát szenvedélyes szókimondása miatt az ötvenes években mellőzték, meghurcolták. Erdős főszerkesztő, aki megjárta Rákosi börtönét, 1959-ben vette maga mellé az Igazság című laphoz. Éva a lapnál újból harcot kezd nemcsak a valóság feltárásáért, hanem a másság jogáért is. A termelőszövetkezetek szervezéséről írott cikke és kolléganője, Lívia iránti szerelme olyan konfliktusok sorát indítja el, amely tragédiához vezet.

www.port.hu

Informacje o reżyserze

Károly Makk

Károly Makk
Urodzony w 1925 r. w Berettyóújfalu węgierski reżyser i scenarzysta. Po ukończeniu wydziału reżyserii Wyższej Szkoły Teatralnej i Filmowej w Budapeszcie zrealizował komedię Liliomfi (1954). Szybko dał się poznać jako reżyser subtelnych psychologicznie filmów opowiadających o relacjach między kobietami. W pierwszym okresie twórczości międzynarodowe uznanie zdobył kameralną Miłością (1970). Doskonałe recenzje zebrał także za wyrafinowane obrazy analizujące emocjonalną warstwę relacji między ludźmi: Przed Bogiem i ludźmi (1968), Zabawa w koty (1972, nominowany do Oscara) i Dom pod czerwoną latarnią (1977). W następnej dekadzie sławę przyniósł mu subtelny dramat lesbijski ulokowany w pejzażu komunistycznych Węgier, pt. Inne spojrzenie (1982), z nagrodzoną na festiwalu w Cannes Jadwigą Jankowską-Cieślak i Grażyną Szapołowską. W ostatnich latach najciekawszymi osiągnięciami Makka były: adaptacja powieści Dostojewskiego Gracz (1997) oraz film Długi weekend w Peszcie i Budzie (2003).

Wybrana filmografia:

1962 Opętani / Megszállottak / The Obsessed Ones

1962 Utracony raj / Elveszett paradicsom / Lost Paradise

1968 Przed Bogiem i ludźmi / Isten és ember elött / Before God and Man

1968 Wspaniałe wakacje / Bolondos vakáció / A Cloudless Vacation

1971 Miłość / Szerelem / Love

1972 Zabawa w koty / Macskajáték / Cat's Play

1977 Egy erkölcsös éjszaka / A Very Moral Night

1982 Inne spojrzenie / Egymásra nézve / Another Way

1990 Węgierskie requiem / Magyar rekviem / Hungarian Requiem

1996 Szeressük egymást, gyerekek!

1997 Gracz / A játékos / The Gambler

2003 Długi weekend w Peszcie i Budzie / Egy hét Pesten és Budán / A Long Weekend in Pest and Buda

2003 Lili


Károly Makk
Born in 1925 in Berettyóújfalu, Hungarian director and screenwriter. After graduating from the directing faculty of the Theatre and Film School in Budapest, he made the comedy entitled Liliomfi (1954). He was soon recognised as a director of psychologically subtle films focused especially on relations between women. In the first period of his artistic work, he was internationally appreciated for his chamber film Love (Szerelem, 1971). Critics also loved his sophisticated analyses of the emotional aspect of interpersonal relations: Before God and Man (Isten és ember elött, 1968), Cat's Play (Macskajáték, 1972, Oscar nomination) and A Very Moral Night (Egy erkölcsös éjszaka, 1977). The next decade brought his famous subtle lesbian drama in the landscapes of communist Hungary Another Way (Egymásra nézve, 1982), starring Grażyna Szapołowska and Jadwiga Jankowska-Cieślak, who obtained an award in Cannes. Also among Makk's recent films, there were some very interesting achievements: an adaptation of Dostoevsky's novel The Gambler (A játékos, 1997) and A Long Weekend in Pest and Buda (Egy hét Pesten és Budán, 2003).

Selected filmography:

1962 Opętani / Megszállottak / The Obsessed Ones

1962 Utracony raj / Elveszett paradicsom / Lost Paradise

1968 Przed Bogiem i ludźmi / Isten és ember elött / Before God and Man

1968 Wspaniałe wakacje / Bolondos vakáció / A Cloudless Vacation

1971 Miłość / Szerelem / Love

1972 Zabawa w koty / Macskajáték / Cat's Play

1977 Egy erkölcsös éjszaka / A Very Moral Night

1982 Inne spojrzenie / Egymásra nézve / Another Way

1990 Węgierskie requiem / Magyar rekviem / Hungarian Requiem

1996 Szeressük egymást, gyerekek!

1997 Gracz / A játékos / The Gambler

2003 Długi weekend w Peszcie i Budzie / Egy hét Pesten és Budán / A Long Weekend in Pest and Buda

2003 Lili

stopka

reżyseria: Károly Makk
obsada: Jadwiga Jankowska-Cieślak, Grażyna Szapołowska, Jozef Króner, Péter Andorai
barwa: kolor
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dalida. Skazana na miłość 
Lisa Azuelos, Francja 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.