film
Klient
Forushande
reż. Asghar Farhadi / Iran, Francja 2016 / 125’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 1 sierpnia 2017.

Obsada

Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi

Nagrody

Oscar 2017 w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny; MFF w Cannes 2016 - nagroda za najlepszy scenariusz i rolę męską

Opis filmu

Najnowszy film w reżyserii twórcy nagrodzonego Oscarem Rozstania i wyróżnionej w Cannes Przeszłości. Rozgrywający się we współczesnym Teheranie thriller psychologiczny. Przeprowadzony w biały dzień atak na młodą kobietę rozpoczyna prywatne śledztwo jej męża. Mężczyzna za wszelka cenę usiłuje dotrzeć do agresora – bez pomocy policji, poza prawem – by poznać motywy jego działania.

W swoim najnowszym filmie chcę zrozumieć, jak zewnętrzne okoliczności mogą doprowadzić do przemiany łagodnego człowieka w kogoś nieustępliwego, gwałtownego i brutalnego.

Asghar Farhadi, reżyser

Informacje o reżyserze

Asghar Farhadi

Urodził się w 1972 roku w Isfahanie. Jest prawdziwą supernową irańskiej kinematografii. W osiem lat po pełnometrażowym debiucie Farhadi ma na koncie nagrody z festiwali w Teheranie, Chicago, Splicie, Berlinie i Warszawie. Polska publiczność bardzo szybko poznała się na jego talencie, nagradzając w 2004 roku Piękne miasto na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Prawdziwy triumf irański twórca odniósł jednak w 2011 roku w Berlinie, gdzie rok wcześniej Srebrnym Niedźwiedziem uhonorowany został jego film Co wiesz o Elly? Prezentacja Rozstania w piątym dniu konkursowych zmagań zakończyła dyskusję na temat potencjalnych laureatów Złotego Niedźwiedzia. Źródłem sukcesu Farhadiego jest wyczulenie na niuanse tkwiące w codziennych wymianach zdań i gestów oraz umiejętność ich dramaturgicznego przyprawienia.


The artist, born in Isfahan in 1972, is not so much a star as he is a supernova of Iranian cinema. Eight years after his first feature film, his work has received awards in Teheran, Chicago, Split, Berlin and Warsaw. Polish film lovers immediately recognised his talent and gave The Beautiful City the Audience Award at the Warsaw IFF in 2004. He then received the Berlin IFF’s Silver Bear for About Elly in 2010. The Iranian artist truly came into his own in 2011. When A Separation was presented on the fifth day of the Berlin IFF, it stopped all discussion about potential Golden Bear candidates. Farhadi’s gift lies in his sensitivity to the nuances of the words and gestures of daily life, and in his ability to capture their dramatic power.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 Janali (short)

2003 Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2004 Piękne miasto / Shah-re ziba / The Beautiful City

2006 Perski Nowy Rok / Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

stopka

reżyseria: Asghar Farhadi
obsada: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: Oscar 2017 w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny; MFF w Cannes 2016 - nagroda za najlepszy scenariusz i rolę męską
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pięć Smaków: Proste życie 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Ann Hui, Hongkong 2011
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.