film
American Honey
reż. Andrea Arnold / Wielka Brytania, USA 2016 / 163’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 15 maja 2017.

Obsada

Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes

Opis filmu

Szalone love story w reżyserii jednej z najciekawszych reżyserek współczesnego kina, nominowanej do Oscara i wielokrotnie nagradzanej w Cannes Andrei Arnold (Fish Tank). 18-letnia Star (debiutująca na ekranie Sasha Lane) o niczym bardziej nie marzy niż o wyrwaniu się z małego miasteczka, gdzie mieszka z ojczymem i młodszym rodzeństwem. Po kolejnej domowej kłótni porzuca dotychczasowe życie i dołącza do przypadkowo spotkanej grupy rówieśników, którzy wspólnie krążą po Ameryce. Łączy ich poszukiwanie przygód i łatwych pieniędzy. Włóczęga jest ich codziennością, motele ich domem, a życie – niekończącą się zabawą w rytmie popularnych hitów. Przewodzi im Crystal (Riley Keough), decydująca o tym, kto zostanie przyjęty do grupy, a kto z niej wyrzucony. Jej najbliższy współpracownik – Jake (Shia LaBeouf) – bierze Star pod swoje skrzydła. Ich wspólne przygody na granicy prawa wkrótce przeradzają się w fascynację i uczucie, które zostanie wystawione na próbę.

Informacje o reżyserze

Andrea Arnold

Urodziła się w 1961 roku w Dartford w hrabstwie Kent. Po latach kariery aktorskiej i pracy przy telewizyjnych produkcjach dla dzieci zadebiutowała jako reżyserka, od razu zwracając uwagę krytyków i branży. Za swój trzeci krótki metraż Osa (2003) otrzymała Oscara. Proponuje widzom niejednoznaczne gatunkowo filmowe opowieści - najczęściej o młodych kobietach, często z klasy robotniczej (Red Road, Fish Tank). Jej naturalistyczny styl skrywa złożony warsztat i ogromne pokłady empatii dla bohaterów, zwykle granych przez debiutantów.


Andrea Arnold was born in 1961 in Dartford, Kent. After many years acting and working on television productions for children, she made her directorial debut, which immediately caught the attention of critics and the industry insiders. Her third short film, Wasp (2003), won an Oscar. Her films are ambiguous both visually and in terms of genre, and they usually involve stories about young women, often from the working class, such as Red Road and Fish Tank). Her naturalistic style hides complex filmmaking skills and a great deal of empathy for her characters, often played by inexperienced actors.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2003 Osa / Wasp (short)

2006 Red Road 

2009 Fish Tank 

2013 Wichrowe wzgórza / Wuthering Heights

2014 Transparent (tv series)

2016 American Honey

stopka

reżyseria: Andrea Arnold
obsada: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pięć Smaków: Proste życie 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Ann Hui, Hongkong 2011
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.