film
American Honey
reż. Andrea Arnold / Wielka Brytania, USA 2016 / 163’
Najbliższe seanse - kup bilet:

Obsada

Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes

Opis filmu

Szalone love story w reżyserii jednej z najciekawszych reżyserek współczesnego kina, nominowanej do Oscara i wielokrotnie nagradzanej w Cannes Andrei Arnold (Fish Tank). 18-letnia Star (debiutująca na ekranie Sasha Lane) o niczym bardziej nie marzy niż o wyrwaniu się z małego miasteczka, gdzie mieszka z ojczymem i młodszym rodzeństwem. Po kolejnej domowej kłótni porzuca dotychczasowe życie i dołącza do przypadkowo spotkanej grupy rówieśników, którzy wspólnie krążą po Ameryce. Łączy ich poszukiwanie przygód i łatwych pieniędzy. Włóczęga jest ich codziennością, motele ich domem, a życie – niekończącą się zabawą w rytmie popularnych hitów. Przewodzi im Crystal (Riley Keough), decydująca o tym, kto zostanie przyjęty do grupy, a kto z niej wyrzucony. Jej najbliższy współpracownik – Jake (Shia LaBeouf) – bierze Star pod swoje skrzydła. Ich wspólne przygody na granicy prawa wkrótce przeradzają się w fascynację i uczucie, które zostanie wystawione na próbę.

Informacje o reżyserze

Andrea Arnold

Urodziła się w 1961 roku w Dartford w hrabstwie Kent. Po latach kariery aktorskiej i pracy przy telewizyjnych produkcjach dla dzieci zadebiutowała jako reżyserka, od razu zwracając uwagę krytyków i branży. Za swój trzeci krótki metraż Osa (2003) otrzymała Oscara. Proponuje widzom niejednoznaczne gatunkowo filmowe opowieści - najczęściej o młodych kobietach, często z klasy robotniczej (Red Road, Fish Tank). Jej naturalistyczny styl skrywa złożony warsztat i ogromne pokłady empatii dla bohaterów, zwykle granych przez debiutantów.


Andrea Arnold was born in 1961 in Dartford, Kent. After many years acting and working on television productions for children, she made her directorial debut, which immediately caught the attention of critics and the industry insiders. Her third short film, Wasp (2003), won an Oscar. Her films are ambiguous both visually and in terms of genre, and they usually involve stories about young women, often from the working class, such as Red Road and Fish Tank). Her naturalistic style hides complex filmmaking skills and a great deal of empathy for her characters, often played by inexperienced actors.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2003 Osa / Wasp (short)

2006 Red Road 

2009 Fish Tank 

2013 Wichrowe wzgórza / Wuthering Heights

2014 Transparent (tv series)

2016 American Honey

stopka

reżyseria: Andrea Arnold
obsada: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dalida. Skazana na miłość 
Lisa Azuelos, Francja 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.