film
Personal Shopper
reż. Olivier Assayas / Francja 2016 / 105’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 28 marca 2017.

Obsada

Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Anders Danielsen Lie

Opis filmu

Amerykanka w Paryżu. Maureen zarabia na życie jako asystentka i stylistka znanej z pierwszych stron gazet celebrytki Kyry. Choć początkowo jej praca ogranicza się do odbierania ze sklepów kreacji, Maureen szybko zaczyna przekraczać kolejne granice - pod nieobecność pracodawczyni zostaje na noc w jej luksusowym mieszkaniu i przymierza bajecznie drogie ubrania. Maureen ma też inną, znacznie mroczniejszą tajemnicę. Jest utalentowanym medium, a za jej przyjazdem do Francji stoi pragnienie skontaktowania się ze zmarłym bratem bliźniakiem Lewisem. Po świetnie przyjętej roli w Sils Maria, która przyniosła jej między innymi prestiżową statuetkę Césara, Kristen Stewart ponownie staje przed kamerą francuskiego reżysera Oliviera Assayasa. Jego najnowszy film, stanowiący dość nietypowe połączenie kina gatunkowego z dramatem obyczajowym, stopniowo buduje nastrój grozy, by po chwili rozładować go zaskakująco swawolnym poczuciem humoru. Laureat nagrody dla najlepszego reżysera na festiwalu w Cannes.

Informacje o reżyserze

Olivier Assayas

Olivier Assayas

Urodził się w 1955 r. w Paryżu we Francji. Reżyser i krytyk związany z Cahiers du cinéma, autor wywiadu-rzeki z Bergmanem, jeden z odkrywców nowego kina azjatyckiego. Współpracował z André Téchiné przy paru filmach jako scenarzysta, uczestniczył w zbiorowych projektach Każdy ma swoje kino i Zakochany Paryż. Preferuje intymne fabuły o perypetiach rodzinnych jak w Pewnego lata, Fin août, début septembre czy pokazywanym na ENH 2005 Clean, jednak często porusza się również między dokumentem a esejem, szczególnie w tematach muzycznych, jak na przykład w obrazie Noise.

Wybrana filmografia:

1986 Désordre / Disorder

1996 Zimna woda / L'eau froide / Cold Water

1998 Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Clean

2006 Noise


Olivier Assayas

Born in 1955 in Paris, France. Director and film critic involved in Cahiers du cinéma, author of a book interview with Bergman, one of the discoverers of Asian cinema. He worked with André Téchiné as the screenwriter of some of his films, and he participated in collective projects To Each His Own Cinema and Paris, I Love You. He prefers intimate features about family issues, such as in Summer Hours, Late August, Early September or Clean, screened at the ENH in 2005, but he has also made some documentaries and essays and he feels at ease on the subject of music (e.g. Noise).

Selected filmography:

1986 Désordre / Disorder

1996 L'eau froide / Cold Water

1998 Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Clean

2006 Noise

stopka

reżyseria: Olivier Assayas
obsada: Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Anders Danielsen Lie
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Ferie 2018: Zimowe przygody Jill i Joy 
Ferie 2018
Saara Cantell, Finlandia 2015
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Florida Project 
Sean Baker, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Król rozrywki 
Michael Gracey, USA 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: I tak cię kocham 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Michael Showalter, USA 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.