film
Personal Shopper
reż. Olivier Assayas / Francja 2016 / 105’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 28 marca 2017.

Obsada

Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Anders Danielsen Lie

Opis filmu

Amerykanka w Paryżu. Maureen zarabia na życie jako asystentka i stylistka znanej z pierwszych stron gazet celebrytki Kyry. Choć początkowo jej praca ogranicza się do odbierania ze sklepów kreacji, Maureen szybko zaczyna przekraczać kolejne granice - pod nieobecność pracodawczyni zostaje na noc w jej luksusowym mieszkaniu i przymierza bajecznie drogie ubrania. Maureen ma też inną, znacznie mroczniejszą tajemnicę. Jest utalentowanym medium, a za jej przyjazdem do Francji stoi pragnienie skontaktowania się ze zmarłym bratem bliźniakiem Lewisem. Po świetnie przyjętej roli w Sils Maria, która przyniosła jej między innymi prestiżową statuetkę Césara, Kristen Stewart ponownie staje przed kamerą francuskiego reżysera Oliviera Assayasa. Jego najnowszy film, stanowiący dość nietypowe połączenie kina gatunkowego z dramatem obyczajowym, stopniowo buduje nastrój grozy, by po chwili rozładować go zaskakująco swawolnym poczuciem humoru. Laureat nagrody dla najlepszego reżysera na festiwalu w Cannes.

Informacje o reżyserze

Olivier Assayas

Olivier Assayas

Urodził się w 1955 r. w Paryżu we Francji. Reżyser i krytyk związany z Cahiers du cinéma, autor wywiadu-rzeki z Bergmanem, jeden z odkrywców nowego kina azjatyckiego. Współpracował z André Téchiné przy paru filmach jako scenarzysta, uczestniczył w zbiorowych projektach Każdy ma swoje kino i Zakochany Paryż. Preferuje intymne fabuły o perypetiach rodzinnych jak w Pewnego lata, Fin août, début septembre czy pokazywanym na ENH 2005 Clean, jednak często porusza się również między dokumentem a esejem, szczególnie w tematach muzycznych, jak na przykład w obrazie Noise.

Wybrana filmografia:

1986 Désordre / Disorder

1996 Zimna woda / L'eau froide / Cold Water

1998 Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Ścieżki uczuć / Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Clean

2006 Noise


Olivier Assayas

Born in 1955 in Paris, France. Director and film critic involved in Cahiers du cinéma, author of a book interview with Bergman, one of the discoverers of Asian cinema. He worked with André Téchiné as the screenwriter of some of his films, and he participated in collective projects To Each His Own Cinema and Paris, I Love You. He prefers intimate features about family issues, such as in Summer Hours, Late August, Early September or Clean, screened at the ENH in 2005, but he has also made some documentaries and essays and he feels at ease on the subject of music (e.g. Noise).

Selected filmography:

1986 Désordre / Disorder

1996 L'eau froide / Cold Water

1998 Fin août, début septembre / Late August, Early September

2000 Les destinées sentimentales / Sentimental Destinies

2002 Demonlover

2004 Clean

2006 Noise

stopka

reżyseria: Olivier Assayas
obsada: Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz, Anders Danielsen Lie
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Powrót do miłości 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Jonás Trueba, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Ostatni Hiszpanie na Filipinach 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Salvador Calvo, Hiszpania 2016
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.