film
T2 Trainspotting
reż. Danny Boyle / Wielka Brytania 2017 / 117’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 23 marca 2017.

Obsada

Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner

Opis filmu

Sequel kultowego Trainspotting Danny'ego Boyle'a z 1996 roku opowiadającego o grupie młodych mieszkańców pogrążonego w kryzysie Edynburga, którzy przed problemami uciekają w świat narkotyków. Tymczasem minęło 20 lat...

Renton wraca do Edynburga, wydaje się ułożonym mężczyzną w średnim wieku, z dobrą pracą, żoną i dziećmi w Amsterdamie. Szybko okaże się, że to pozory - i jemu, i jego kumplom sprzed lat nie do końca dorosłe już życie wyszło. Po co więc w ogóle Renton wraca do Edynburga? "Zachowujesz się jak turysta, który ogląda swoją młodość" - mówi w pewnym momencie Simon zwany też Sick Boyem, gdy Renton zabiera kumpli w ulubione miejsce nieżyjącego od lat Tommy'ego. W pewnym sensie o tym właśnie jest "T2: Trainspotting": to przepełniona nostalgią podróż do młodzieńczego mitu. Do miejsc, w których wszystko się zaczęło - i do kumpli, których kiedyś udało się wykiwać.

Paweł T. Felis, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Danny Boyle

Brytyjski reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i producent. Ma opinię jednego z najbardziej nieprzewidywalnych twórców swojego pokolenia. Realizuje filmy w różnych gatunkach i stylach. Międzynarodowy rozgłos przyniosła mu ekranizacja kultowej powieści Irvina Welsha, Trainspotting. W 2009 roku wyreżyserowany przez niego film Slumdog. Milioner z ulicy nagrodzono Oscarem w kategorii najlepszy film pełnometrażowy.


Danny Boyle is a British film and theater director, writer for the screen and producer. Considered one of the most maverick artists of his generation, he makes films in varying genres and styles. Boyle achieved international acclaim with his adaptation of Irvin Welsh's novel, Trainspotting. In 2009, Boyle's Slumdog Millionaire won the Oscar for Best Motion Picture of the Year.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1994 Shallow Grave

1996 Trainspotting

2008 Slumdog Millionaire

2010 127 Hours

2015 Steve Jobs

stopka

reżyseria: Danny Boyle
obsada: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pięć Smaków: Proste życie 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Ann Hui, Hongkong 2011
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.