film
T2 Trainspotting
reż. Danny Boyle / Wielka Brytania 2017 / 117’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 23 marca 2017.

Obsada

Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner

Opis filmu

Sequel kultowego Trainspotting Danny'ego Boyle'a z 1996 roku opowiadającego o grupie młodych mieszkańców pogrążonego w kryzysie Edynburga, którzy przed problemami uciekają w świat narkotyków. Tymczasem minęło 20 lat...

Renton wraca do Edynburga, wydaje się ułożonym mężczyzną w średnim wieku, z dobrą pracą, żoną i dziećmi w Amsterdamie. Szybko okaże się, że to pozory - i jemu, i jego kumplom sprzed lat nie do końca dorosłe już życie wyszło. Po co więc w ogóle Renton wraca do Edynburga? "Zachowujesz się jak turysta, który ogląda swoją młodość" - mówi w pewnym momencie Simon zwany też Sick Boyem, gdy Renton zabiera kumpli w ulubione miejsce nieżyjącego od lat Tommy'ego. W pewnym sensie o tym właśnie jest "T2: Trainspotting": to przepełniona nostalgią podróż do młodzieńczego mitu. Do miejsc, w których wszystko się zaczęło - i do kumpli, których kiedyś udało się wykiwać.

Paweł T. Felis, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Danny Boyle

Brytyjski reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i producent. Ma opinię jednego z najbardziej nieprzewidywalnych twórców swojego pokolenia. Realizuje filmy w różnych gatunkach i stylach. Międzynarodowy rozgłos przyniosła mu ekranizacja kultowej powieści Irvina Welsha, Trainspotting. W 2009 roku wyreżyserowany przez niego film Slumdog. Milioner z ulicy nagrodzono Oscarem w kategorii najlepszy film pełnometrażowy.


Danny Boyle is a British film and theater director, writer for the screen and producer. Considered one of the most maverick artists of his generation, he makes films in varying genres and styles. Boyle achieved international acclaim with his adaptation of Irvin Welsh's novel, Trainspotting. In 2009, Boyle's Slumdog Millionaire won the Oscar for Best Motion Picture of the Year.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1994 Shallow Grave

1996 Trainspotting

2008 Slumdog Millionaire

2010 127 Hours

2015 Steve Jobs

stopka

reżyseria: Danny Boyle
obsada: Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle, Ewen Bremner
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
Jak ukraść psa 
Sung-ho Kim, Korea Południowa 2014
Wózkownia: Aquarius 
Wózkownia
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.