film
Polish Cinema for Beginners: Ziemia obiecana
The Promised Land
reż. Andrzej Wajda / Polska 1975 / 139’
Seanse - kup bilet:
02 mar
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Daniel Olbrychski, Wojciech Pszoniak, Andrzej Seweryn

Opis filmu

Ekranizacja nagrodzonej Noblem powieści Władysława Reymonta, której tematem był „mechanizm robienia pieniędzy”. W Łodzi końca XIX wieku Polak, Niemiec i Żyd razem zakładają fabrykę, a różnice pochodzenia wykorzystują do skutecznego działania i wygrywania z konkurencją. Jednak czy przyjaźń przetrwa ten sukces? Wielkie kreacje aktorskie Daniela Olbrychskiego, Wojciecha Pszoniaka i Andrzeja Seweryna, niezapomniana muzyka Wojciecha Kilara oraz gwałtowne zdjęcia Witolda Sobocińskiego i Edwarda Kłosińskiego nadające filmowi nerwowy rytm złożyły się na legendę Ziemi obiecanej. Nominowany do Oscara obraz Andrzeja Wajdy do dziś stanowi jedno z największych osiągnięć polskiego kina – obwołany przez Martina Scorsese arcydziełem, w zeszłym roku w ankiecie Muzeum Kinematografii w Łodzi wybrany został polskim filmem wszech czasów.

gość: Adam Kruk (krytyk filmowy)
miasto: Łódź


A screen adaptation of a Nobel prize winning novel by Władysław Reymont that focuses on the topic of “money making”. In Łódź, in the end of 19th century a Pole, a German and a Jew open together a factory, using their different backgrounds as an advantage against their competition. Will their friendship survive this success? The great acting of Daniel Olbrychski, Wojciech Pszoniak and Andrzej Seweryn, the unforgettable music by Wojciech Kilar and dynamic shots by Witold Sobociński and Edward Kłosiński, contribute to the legend of “The Promised Land”. Nominated for an Oscar, this work by Andrzej Wajda is to this day one of the greatest accomplishments of Polish cinema - hailed a masterpiece by Martin Scorsese, last year it was chosen the best Polish film in history in the Łódź Museum of Cinematography vote.

guest: Adam Kruk (film critic)
city: Łódź

Informacje o reżyserze

Andrzej Wajda

 Andrzej Wajda, reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i scenograf, urodził się w 1926 r. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie (1946-50), następnie reżyserię w PWSF w Łodzi. Andrzej Wajda jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych polskich reżyserów a zarazem współtwórcą polskiej szkoły filmowej. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał u boku Aleksandra Forda przy filmie Piątka z ulicy Barskiej. Debiutował filmem Pokolenie, opowieścią o losach młodzieży z warszawskich przedmieść podczas okupacji hitlerowskiej. Wajda jest reżyserem niezwykle płodnym i wszechstronnym. Zrealizował filmy psychologiczne, historyczne, polityczne, adaptacje dzieł literaturackich. W każdym z tych gatunków stworzył obrazy, które na stałe weszły do historii polskiego kina. W dowód uznania za wybitne zasługi w dziedzinie filmu Wajda otrzymał wiele prestiżowych nagród. W 2000 r. jako pierwszy polski filmowiec otrzymał Oscara - za całokształt twórczości.

Wajda zajmuje się również reżyserią teatralną. Związany jest z krakowskim Teatrem Starym i warszawskim Teatrem Powszechnym.

 

Filmografia:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge


Andrzej Wajda, film and theatre director, screenwriter and stage-designer, born in 1926. He studied painting at the Academy of Fine Arts in Kraków (1946-1950) and then directing at the National Film School in Łódź. Andrzej Wajda is one of the most distinguished and popular Polish directors and a co-founder of the Polish School of the 1950s and 1960s. He started his professional career working with Aleksander Ford on the film Five from Barska Street. His feature debut was A Generation), a story about young people of the suburbs of Warsaw during the Nazi occupation of Poland. Wajda is an extraordinarily prolific and universal director. He has made very different films: psychological, historical, political, literature adaptations. In every genre, his works have made history in Polish cinema. For his outstanding services to the film industry Wajda has received numerous prestigious awards. In 2000 he was the first Polish filmmaker to receive an honorary Oscar.

Wajda is also a theatre director. He works at Teatr Stary in Kraków and Teatr Powszechny in Warsaw.

Filmography:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge

stopka

reżyseria: Andrzej Wajda
obsada: Daniel Olbrychski, Wojciech Pszoniak, Andrzej Seweryn
barwa: kolor
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Na pokuszenie 
Sofia Coppola, USA 2017
Piękny kraj 
Francis Lee, Wielka Brytania 2017
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Ptaki śpiewają w Kigali 
Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, Polska 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
2 noce do rana 
Mikko Kuparinen, Finlandia, Litwa 2015
50 wiosen Aurory 
Blandine Lenoir, Francja 2017
Mięso 
Julia Ducournau, Francja, Belgia 2016
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Przeżyć: metoda Houellebecqa 
Arno Hagers, Erik Lieshout, Reinier van Brummelen, Holandia 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.