wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Piękny maj
Le joli mai
06 cze
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

6 czerwca 2017, godz. 17:00

Cinéma vérité i kino bezpośrednie

wykład: prof. Mirosław Przylipiak

Piękny maj

(Le joli mai)
reż. Chris Marker, Francja 1963, 165'

Maj 1962 roku. Wyniszczająca wojna w Algierii właśnie dobiegła końca, a Francja – po raz pierwszy od lat – może cieszyć się opinią kraju bezpiecznego i korzystającego z uroków ekonomicznej prosperity. Chris Marker wraz z rzeszą współpracowników wyrusza na paryskie ulice, by uchwycić panujący na nich nastrój beztroski. W łączącym elementy socjologicznego eksperymentu i dokumentalnego eseju Pięknym maju francuska stolica faktycznie prezentuje się uroczo, a jej wdzięk potęguje tylko snuta zza kadru, liryczna narracja Yvesa Montanda. W miarę rozmów z mieszkańcami Paryża twórcy orientują się jednak, że prawda o otaczającej rzeczywistości jest znacznie mniej optymistyczna niż mogłoby się wydawać. Bohaterowie filmu, rekrutujący się z różnych środowisk i klas społecznych, dają przed kamerą upust egzystencjalnym niepokojom i wyrażają głębokie rozczarowanie konsumpcyjnym stylem życia. Choć paryskie ulice wydają się jeszcze zwodniczo spokojne, na horyzoncie można dostrzec już barykady, które pojawiają się na nich za sześć lat w wyniku studencko-robotniczej rewolty.

Piotr Czerkawski

 

Informacje o reżyserze

Chris Marker

Francuski pisarz, fotograf i twórca eksperymentalnych filmów, łączony z twórcami z kręgu „Lewego Brzegu Nowej Fali”. Przez swojego przyjaciela Alaina Resnaisa został określony „prototypem człowieka XXI wieku”. W swoim dorobku ma słynny film science-fiction La Jetee, który po latach został uznany za prototyp 12 małp Terry'ego Gilliama. Przede wszystkim znany jest jednak ze swych jednocześnie poetyckich i zaangażowanych politycznie dokumentalnych esejów.

Wybrana filmografia

1959 List z Syberii

1962 La Jetee

1971 Pociąg w biegu

1981 Junkopia

1983 Bez słońca

stopka

barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Atomic Blonde 
David Leith, USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Piękne dni 2D 
Wim Wenders, Francja, Niemcy, Portugalia 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
Films for Food: Jiro śni o sushi 
Films for Food
David Gelb, USA 2011
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.