wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Piękny maj
Le joli mai
06 cze

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

6 czerwca 2017, godz. 17:00

Cinéma vérité i kino bezpośrednie

wykład: prof. Mirosław Przylipiak

Piękny maj

(Le joli mai)
reż. Chris Marker, Francja 1963, 165'

Maj 1962 roku. Wyniszczająca wojna w Algierii właśnie dobiegła końca, a Francja – po raz pierwszy od lat – może cieszyć się opinią kraju bezpiecznego i korzystającego z uroków ekonomicznej prosperity. Chris Marker wraz z rzeszą współpracowników wyrusza na paryskie ulice, by uchwycić panujący na nich nastrój beztroski. W łączącym elementy socjologicznego eksperymentu i dokumentalnego eseju Pięknym maju francuska stolica faktycznie prezentuje się uroczo, a jej wdzięk potęguje tylko snuta zza kadru, liryczna narracja Yvesa Montanda. W miarę rozmów z mieszkańcami Paryża twórcy orientują się jednak, że prawda o otaczającej rzeczywistości jest znacznie mniej optymistyczna niż mogłoby się wydawać. Bohaterowie filmu, rekrutujący się z różnych środowisk i klas społecznych, dają przed kamerą upust egzystencjalnym niepokojom i wyrażają głębokie rozczarowanie konsumpcyjnym stylem życia. Choć paryskie ulice wydają się jeszcze zwodniczo spokojne, na horyzoncie można dostrzec już barykady, które pojawiają się na nich za sześć lat w wyniku studencko-robotniczej rewolty.

Piotr Czerkawski

 

Informacje o reżyserze

Chris Marker

Francuski pisarz, fotograf i twórca eksperymentalnych filmów, łączony z twórcami z kręgu „Lewego Brzegu Nowej Fali”. Przez swojego przyjaciela Alaina Resnaisa został określony „prototypem człowieka XXI wieku”. W swoim dorobku ma słynny film science-fiction La Jetee, który po latach został uznany za prototyp 12 małp Terry'ego Gilliama. Przede wszystkim znany jest jednak ze swych jednocześnie poetyckich i zaangażowanych politycznie dokumentalnych esejów.

Wybrana filmografia

1959 List z Syberii

1962 La Jetee

1971 Pociąg w biegu

1981 Junkopia

1983 Bez słońca

stopka

barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Moico Enjoy Movies: Sgt. Kabukiman N.Y.P.D. 
Moico Enjoy Movies 2017
Michael Herz, Lloyd Kaufman, USA 1991
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kot Bob i ja 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Prosta historia o morderstwie 
Arkadiusz Jakubik, Polska 2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Uczeń 
Kirill Serebrennikov, Rosja 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
Riko prawie bocian 
Toby Genkel, Reza Memari, Luksemburg, Belgia, Niemcy, Norwegia, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.