wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Rashomon
30 maja

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

30 maja 2017, godz. 17:00

Kino Dalekiego Wschodu

wykład: dr Piotr Kletowski

Rashomon

reż. Akira Kurosawa, Japonia 1950, 88'
obsada: Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori

Osadzona w realiach średniowiecznej Japonii, inspirowana opowiadaniami Ryūnosuke Akutagawy, historia grupy osób, które dyskutują o popełnionym nieopodal morderstwie. Choć bohaterowie byli świadkami tego samego zdarzenia, każde z nich relacjonuje je w skrajnie odmienny sposób. Tajemnica sukcesu Rashomona polega na połączeniu walorów filmu historycznego, kryminału i filozoficznej powiastki. Kurosawa opowiada w swoim filmie o niedostępności obiektywnej prawdy o świecie i wynikającej z tego niemożności porozumienia się pomiędzy ludźmi. Zanurzony w świecie japońskiego folkloru, a jednocześnie na wskroś uniwersalny, Rashomon okazał się sensacją festiwalu w Wenecji i otworzył Kurosawie drogę do międzynarodowej kariery. Film z 1950 roku do dziś cieszy się statusem kultowego, a odniesienia do niego można znaleźć nawet w tak pozornie odległych dziełach jak Wściekłe psy Quentina Tarantino, czy Podejrzani Bryana Singera.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Akira Kurosawa

Reżyser, scenarzysta, producent, jedna z najważniejszych postaci w historii japońskiego kina. Choć realizował filmy o różnej przynależności gatunkowej, sławę zyskał przede wszystkim jako twórca historycznych fresków osadzonych w realiach feudalnej Japonii. Za swoje dzieła otrzymał szereg nagród, na czele ze Złotą Palmą w Cannes za Sobowtóra (1980) i honorowym Oscarem (1990 roku).

Wybrana filmografia

1952 Piętno śmierci

1954 Siedmiu samurajów

1957 Tron we krwi

1961 Straż przyboczna

1985 Ran

stopka

barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.