wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Rashomon
30 maja

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

30 maja 2017, godz. 17:00

Kino Dalekiego Wschodu

wykład: dr Piotr Kletowski

Rashomon

reż. Akira Kurosawa, Japonia 1950, 88'
obsada: Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori

Osadzona w realiach średniowiecznej Japonii, inspirowana opowiadaniami Ryūnosuke Akutagawy, historia grupy osób, które dyskutują o popełnionym nieopodal morderstwie. Choć bohaterowie byli świadkami tego samego zdarzenia, każde z nich relacjonuje je w skrajnie odmienny sposób. Tajemnica sukcesu Rashomona polega na połączeniu walorów filmu historycznego, kryminału i filozoficznej powiastki. Kurosawa opowiada w swoim filmie o niedostępności obiektywnej prawdy o świecie i wynikającej z tego niemożności porozumienia się pomiędzy ludźmi. Zanurzony w świecie japońskiego folkloru, a jednocześnie na wskroś uniwersalny, Rashomon okazał się sensacją festiwalu w Wenecji i otworzył Kurosawie drogę do międzynarodowej kariery. Film z 1950 roku do dziś cieszy się statusem kultowego, a odniesienia do niego można znaleźć nawet w tak pozornie odległych dziełach jak Wściekłe psy Quentina Tarantino, czy Podejrzani Bryana Singera.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Akira Kurosawa

Reżyser, scenarzysta, producent, jedna z najważniejszych postaci w historii japońskiego kina. Choć realizował filmy o różnej przynależności gatunkowej, sławę zyskał przede wszystkim jako twórca historycznych fresków osadzonych w realiach feudalnej Japonii. Za swoje dzieła otrzymał szereg nagród, na czele ze Złotą Palmą w Cannes za Sobowtóra (1980) i honorowym Oscarem (1990 roku).

Wybrana filmografia

1952 Piętno śmierci

1954 Siedmiu samurajów

1957 Tron we krwi

1961 Straż przyboczna

1985 Ran

stopka

barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Design Disruptors 
Wydarzenia specjalne
Matt D'Avella
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Piękny drań 
John Butler, Irlandia 2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
Wózkownia: Jutro będziemy szczęśliwi 
Wózkownia
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.