wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Zeszłego roku w Marienbadzie
L'année dernière à Marienbad
16 maja

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

16 maja 2017, godz. 17:00

Filmowy modernizm

wykład: dr Paulina Kwiatkowska

Zeszłego roku w Marienbadzie

(L'année dernière à Marienbad)
reż. Alain Resnais, Francja, Włochy 1961, 94'
obsada: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoëff

Monumentalna rezydencja, pełniąca funkcję hotelu, ale mająca w sobie też coś z muzeum. Kamera oprowadza nas po niej z niespieszną gracją: sunie wzdłuż korytarzy, podziwia rzeźby i żyrandole, ukradkiem przygląda się gościom. Co jakiś czas powraca do rozmawiających ze sobą mężczyzny i kobiety, których imion nie poznajemy aż do końca seansu. Czy dopiero teraz się poznali, czy może łączy ich dłuższa, sekretna relacja? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W filmie Alaina Resnaisa zaciera się granica między wspomnieniami a marzeniami. Ten najdziwniejszy melodramat w historii kina, oparty na scenariuszu autorstwa eksperymentalnego pisarza Alaina Robbe-Grilleta, od dnia premiery inspiruje kolejnych widzów do przeróżnych odczytań o zazwyczaj wysokim poziomie abstrakcji. Sam reżyser powiedział o nim, że jest próbą, wciąż bardzo toporną i bardzo prymitywną, zbliżenia się do złożoności myśli, do procesu myślenia.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Alain Resnais

Urodził się w 1922 roku w Vannes we Francji. W młodości kręcił amatorskie krótkometrażówki przy użyciu sprezentowanej przez rodziców kamery. Już jako profesjonalny reżyser zwrócił na siebie uwagę dokumentem Noc i mgła, który François Truffaut określił mianem najlepszego filmu, jaki kiedykolwiek zrealizowano. Swoją pozycję ugruntował fabułami Hiroszima, moja miłość i Zeszłego roku w Marienbadzie. Jego dalsza kariera była długa i owocna. Odszedł w 2014 roku.

Wybrana filmografia

1956 Noc i mgła / Nuit et brouillard / Night and Fog (doc., short)

1959 Hiroszima, moja miłość / Hiroshima, mon amour / Hiroshima, My Love

1961 Zeszłego roku w Marienbadzie / L'année dernière à Marienbad / Last Year at Marienbad

1963 Muriel / Muriel ou Le temps d'un retour / Muriel, or The Time of Return

1997 Znamy tę piosenkę / On connaît la chanson / Same Old Song

stopka

barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Moico Enjoy Movies: Sgt. Kabukiman N.Y.P.D. 
Moico Enjoy Movies 2017
Michael Herz, Lloyd Kaufman, USA 1991
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kot Bob i ja 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Prosta historia o morderstwie 
Arkadiusz Jakubik, Polska 2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Uczeń 
Kirill Serebrennikov, Rosja 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
Riko prawie bocian 
Toby Genkel, Reza Memari, Luksemburg, Belgia, Niemcy, Norwegia, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.