wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Zeszłego roku w Marienbadzie
L'année dernière à Marienbad
16 maja

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

16 maja 2017, godz. 17:00

Filmowy modernizm

wykład: dr Paulina Kwiatkowska

Zeszłego roku w Marienbadzie

(L'année dernière à Marienbad)
reż. Alain Resnais, Francja, Włochy 1961, 94'
obsada: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoëff

Monumentalna rezydencja, pełniąca funkcję hotelu, ale mająca w sobie też coś z muzeum. Kamera oprowadza nas po niej z niespieszną gracją: sunie wzdłuż korytarzy, podziwia rzeźby i żyrandole, ukradkiem przygląda się gościom. Co jakiś czas powraca do rozmawiających ze sobą mężczyzny i kobiety, których imion nie poznajemy aż do końca seansu. Czy dopiero teraz się poznali, czy może łączy ich dłuższa, sekretna relacja? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W filmie Alaina Resnaisa zaciera się granica między wspomnieniami a marzeniami. Ten najdziwniejszy melodramat w historii kina, oparty na scenariuszu autorstwa eksperymentalnego pisarza Alaina Robbe-Grilleta, od dnia premiery inspiruje kolejnych widzów do przeróżnych odczytań o zazwyczaj wysokim poziomie abstrakcji. Sam reżyser powiedział o nim, że jest próbą, wciąż bardzo toporną i bardzo prymitywną, zbliżenia się do złożoności myśli, do procesu myślenia.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Alain Resnais

Urodził się w 1922 roku w Vannes we Francji. W młodości kręcił amatorskie krótkometrażówki przy użyciu sprezentowanej przez rodziców kamery. Już jako profesjonalny reżyser zwrócił na siebie uwagę dokumentem Noc i mgła, który François Truffaut określił mianem najlepszego filmu, jaki kiedykolwiek zrealizowano. Swoją pozycję ugruntował fabułami Hiroszima, moja miłość i Zeszłego roku w Marienbadzie. Jego dalsza kariera była długa i owocna. Odszedł w 2014 roku.

Wybrana filmografia

1956 Noc i mgła / Nuit et brouillard / Night and Fog (doc., short)

1959 Hiroszima, moja miłość / Hiroshima, mon amour / Hiroshima, My Love

1961 Zeszłego roku w Marienbadzie / L'année dernière à Marienbad / Last Year at Marienbad

1963 Muriel / Muriel ou Le temps d'un retour / Muriel, or The Time of Return

1997 Znamy tę piosenkę / On connaît la chanson / Same Old Song

stopka

barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dalida. Skazana na miłość 
Lisa Azuelos, Francja 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.