wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Zeszłego roku w Marienbadzie
L'année dernière à Marienbad
16 maja

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

16 maja 2017, godz. 17:00

Filmowy modernizm

wykład: dr Paulina Kwiatkowska

Zeszłego roku w Marienbadzie

(L'année dernière à Marienbad)
reż. Alain Resnais, Francja, Włochy 1961, 94'
obsada: Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi, Sacha Pitoëff

Monumentalna rezydencja, pełniąca funkcję hotelu, ale mająca w sobie też coś z muzeum. Kamera oprowadza nas po niej z niespieszną gracją: sunie wzdłuż korytarzy, podziwia rzeźby i żyrandole, ukradkiem przygląda się gościom. Co jakiś czas powraca do rozmawiających ze sobą mężczyzny i kobiety, których imion nie poznajemy aż do końca seansu. Czy dopiero teraz się poznali, czy może łączy ich dłuższa, sekretna relacja? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W filmie Alaina Resnaisa zaciera się granica między wspomnieniami a marzeniami. Ten najdziwniejszy melodramat w historii kina, oparty na scenariuszu autorstwa eksperymentalnego pisarza Alaina Robbe-Grilleta, od dnia premiery inspiruje kolejnych widzów do przeróżnych odczytań o zazwyczaj wysokim poziomie abstrakcji. Sam reżyser powiedział o nim, że jest próbą, wciąż bardzo toporną i bardzo prymitywną, zbliżenia się do złożoności myśli, do procesu myślenia.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Alain Resnais

Urodził się w 1922 roku w Vannes we Francji. W młodości kręcił amatorskie krótkometrażówki przy użyciu sprezentowanej przez rodziców kamery. Już jako profesjonalny reżyser zwrócił na siebie uwagę dokumentem Noc i mgła, który François Truffaut określił mianem najlepszego filmu, jaki kiedykolwiek zrealizowano. Swoją pozycję ugruntował fabułami Hiroszima, moja miłość i Zeszłego roku w Marienbadzie. Jego dalsza kariera była długa i owocna. Odszedł w 2014 roku.

Wybrana filmografia

1956 Noc i mgła / Nuit et brouillard / Night and Fog (doc., short)

1959 Hiroszima, moja miłość / Hiroshima, mon amour / Hiroshima, My Love

1961 Zeszłego roku w Marienbadzie / L'année dernière à Marienbad / Last Year at Marienbad

1963 Muriel / Muriel ou Le temps d'un retour / Muriel, or The Time of Return

1997 Znamy tę piosenkę / On connaît la chanson / Same Old Song

stopka

barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Powrót do miłości 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Jonás Trueba, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Ostatni Hiszpanie na Filipinach 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Salvador Calvo, Hiszpania 2016
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.