wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: 400 batów
Les Quatre cents coups
09 maja
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

9 maja 2017, godz. 17:00

Polityka autorska w kinie

wykład: dr Małgorzata Kozubek

400 batów

(Les Quatre cents coups)
reż. François Truffaut, Francja 1959, 99'
obsada: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Guy Decomble, Georges Flamant

Czarno-biały kalejdoskop scen z życia młodego Antoine'a Doinela. Niemiłosiernie długie godziny przesiedziane w obskurnej klasie. Czas wolny spędzany na miejskich włóczęgach. Wychowanie pod okiem raczej niezbyt pasujących do siebie matki i ojca. Jedna awantura za drugą. Chociaż bohater nie jest wcale złym chłopakiem, to wciąż pakuje się w kłopoty, za które jest karany w przesadny, wręcz absurdalnie dotkliwy sposób. Opowieść o jego pozostawiającym po sobą liczne blizny dorastaniu jest oparta na doświadczeniach samego reżysera, Françoisa Truffauta, który do postaci Antoine'a wracał w późniejszych filmach - za każdym razem wcielał się w niego dorastający wraz z kolejnymi rolami Jean-Pierre Léaud. Ich pierwsze wspólne dzieło, będące kamieniem milowym francuskiej Nowej Fali, pozostaje równocześnie oszczędne w środkach wyrazu i bardzo dosadne, pozbawione sentymentów, a przy tym głęboko empatyczne.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

François Truffaut

Żył w latach 1932-1984. Urodzony w Paryżu, w bardzo młodym pokochał kino. Pasja zetknęła go z André Bazinem, krytykiem i teoretykiem filmu, który stał się jego mentorem i umożliwił mu pracę w piśmie "Cahiers du cinéma". Truffaut, zyskawszy sławę jako autor wyjątkowo brutalnych recenzji, z czasem postanowił spróbować sił jako reżyser. Po debiutanckich 400 batach nakręcił m.in. Julesa i JimaFahrenheit 451 i Skradzione pocałunki.

Wybrana filmografia

1959 400 batów / Les quatre cents coups / The 400 Blows

1962 Jules i Jim / Jules et Jim / Jules and Jim

1966 Fahrenheit 451

1968 Skradzione pocałunki / Baisers volés / Stolen Kisses

1979 Uciekająca miłość / L'Amour en fuite / Love on the Run

stopka

barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Odlotowy nielot 
Árni Ásgeirsson, Islandia 2018
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
W cieniu drzewa 
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islandia, Polska 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.