wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: 400 batów
Les Quatre cents coups
09 maja
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

9 maja 2017, godz. 17:00

Polityka autorska w kinie

wykład: dr Małgorzata Kozubek

400 batów

(Les Quatre cents coups)
reż. François Truffaut, Francja 1959, 99'
obsada: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Guy Decomble, Georges Flamant

Czarno-biały kalejdoskop scen z życia młodego Antoine'a Doinela. Niemiłosiernie długie godziny przesiedziane w obskurnej klasie. Czas wolny spędzany na miejskich włóczęgach. Wychowanie pod okiem raczej niezbyt pasujących do siebie matki i ojca. Jedna awantura za drugą. Chociaż bohater nie jest wcale złym chłopakiem, to wciąż pakuje się w kłopoty, za które jest karany w przesadny, wręcz absurdalnie dotkliwy sposób. Opowieść o jego pozostawiającym po sobą liczne blizny dorastaniu jest oparta na doświadczeniach samego reżysera, Françoisa Truffauta, który do postaci Antoine'a wracał w późniejszych filmach - za każdym razem wcielał się w niego dorastający wraz z kolejnymi rolami Jean-Pierre Léaud. Ich pierwsze wspólne dzieło, będące kamieniem milowym francuskiej Nowej Fali, pozostaje równocześnie oszczędne w środkach wyrazu i bardzo dosadne, pozbawione sentymentów, a przy tym głęboko empatyczne.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

François Truffaut

Żył w latach 1932-1984. Urodzony w Paryżu, w bardzo młodym pokochał kino. Pasja zetknęła go z André Bazinem, krytykiem i teoretykiem filmu, który stał się jego mentorem i umożliwił mu pracę w piśmie "Cahiers du cinéma". Truffaut, zyskawszy sławę jako autor wyjątkowo brutalnych recenzji, z czasem postanowił spróbować sił jako reżyser. Po debiutanckich 400 batach nakręcił m.in. Julesa i JimaFahrenheit 451 i Skradzione pocałunki.

Wybrana filmografia

1959 400 batów / Les quatre cents coups / The 400 Blows

1962 Jules i Jim / Jules et Jim / Jules and Jim

1966 Fahrenheit 451

1968 Skradzione pocałunki / Baisers volés / Stolen Kisses

1979 Uciekająca miłość / L'Amour en fuite / Love on the Run

stopka

barwa: kolor
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Czeskie dokumenty proszę!: Świat Daniela 
Czeskie dokumenty proszę! 2017
Veronika Lišková, Czechy 2014
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Dziecko Apokalipsy 
Mario Cornejo, Filipiny 2016
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
Maudie 
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
MIASTOmovie#5: Desert Coffee 
MIASTOmovie#5
Mikael Lypinski, Polska 2017
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Tulipanowa gorączka 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.