wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Złodzieje rowerów
Ladri di Biciclette
25 kwi

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

25 kwietnia 2017, godz. 17:00

Neorealizm włoski

wykład: mgr Adam Kruk

Złodzieje rowerów

(Ladri di biciclette)
reż. Vittorio De Sica, Włochy 1948, 89’
obsada: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Gino Saltamerenda

Arcydzieło włoskiego neorealizmu i absolutny klasyk światowego kina. Po wojnie Włochy są zrujnowane, a ludzie - głodni i bezrobotni. Poszukujący pracy tokarz Antonio Ricci dostaje w końcu angaż w rzymskim magistracie, dzięki któremu będzie w stanie wyżywić rodzinę. Warunkiem zatrudnienia jest posiadanie roweru. By go nabyć, jego żona Maria sprzedaje domowe prześcieradła. Jednak pierwszego dnia pracy rower zostaje skradziony. Antonio z synem wyruszają na poszukiwania złodzieja… W napisanym na podstawie powieści Luigiego Bartoliniego scenariuszu wielkiego Cesarego Zavattiniego jest wszystko, co charakterystyczne dla włoskiego neorealizmu i właściwego mu "powrotu do rzeczywistości". Tak jak wcześniejsze filmy De Siki, Dzieci patrzą na nas i Dzieci ulicy, Złodzieje rowerów są dowodem na to, że reżyser umiał pracować z aktorami małoletnimi i nieprofesjonalnymi. Udało się w przejmujący sposób i bez upiększania ukazać życie rzymskiej ulicy oraz walkę prostych ludzi o godność.

Adam Kruk, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Vittorio De Sica

Reżyser, aktor i producent filmowy, laureat czterech Oscarów, jedna z czołowych postaci włoskiego życia kulturalnego XX wieku. W czasach faszystowskich wzięty aktor komediowy, po wojnie jeden z odnowicieli kina włoskiego. Wraz ze scenarzystą Cesarem Zavattinim stworzył największe dzieła neorealizmu, takie jak Dzieci ulicy, Złodzieje rowerów, Cud w Mediolanie czy Umberto D.  

Wybrana filmografia

1941 Teresa Venerdì

1944 Dzieci patrzą na nas / I bambini ci guardano / The Children Are Watching Us

1946 Dzieci ulicy / Sciuscià / Shoeshine

1952 Umberto D.

1960 Matka i córka / La Ciociara / Two Women

1970 Ogród Finzi-Continich / Il Giardino dei Finzi-Contini / The Garden of the Finzi-Continis

stopka

barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
Jak ukraść psa 
Sung-ho Kim, Korea Południowa 2014
Wózkownia: Aquarius 
Wózkownia
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.