wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Złodzieje rowerów
Ladri di Biciclette
25 kwi
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

25 kwietnia 2017, godz. 17:00

Neorealizm włoski

wykład: mgr Adam Kruk

Złodzieje rowerów

(Ladri di biciclette)
reż. Vittorio De Sica, Włochy 1948, 89’
obsada: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Gino Saltamerenda

Arcydzieło włoskiego neorealizmu i absolutny klasyk światowego kina. Po wojnie Włochy są zrujnowane, a ludzie - głodni i bezrobotni. Poszukujący pracy tokarz Antonio Ricci dostaje w końcu angaż w rzymskim magistracie, dzięki któremu będzie w stanie wyżywić rodzinę. Warunkiem zatrudnienia jest posiadanie roweru. By go nabyć, jego żona Maria sprzedaje domowe prześcieradła. Jednak pierwszego dnia pracy rower zostaje skradziony. Antonio z synem wyruszają na poszukiwania złodzieja… W napisanym na podstawie powieści Luigiego Bartoliniego scenariuszu wielkiego Cesarego Zavattiniego jest wszystko, co charakterystyczne dla włoskiego neorealizmu i właściwego mu "powrotu do rzeczywistości". Tak jak wcześniejsze filmy De Siki, Dzieci patrzą na nas i Dzieci ulicy, Złodzieje rowerów są dowodem na to, że reżyser umiał pracować z aktorami małoletnimi i nieprofesjonalnymi. Udało się w przejmujący sposób i bez upiększania ukazać życie rzymskiej ulicy oraz walkę prostych ludzi o godność.

Adam Kruk, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Vittorio De Sica

Reżyser, aktor i producent filmowy, laureat czterech Oscarów, jedna z czołowych postaci włoskiego życia kulturalnego XX wieku. W czasach faszystowskich wzięty aktor komediowy, po wojnie jeden z odnowicieli kina włoskiego. Wraz ze scenarzystą Cesarem Zavattinim stworzył największe dzieła neorealizmu, takie jak Dzieci ulicy, Złodzieje rowerów, Cud w Mediolanie czy Umberto D.  

Wybrana filmografia

1941 Teresa Venerdì

1944 Dzieci patrzą na nas / I bambini ci guardano / The Children Are Watching Us

1946 Dzieci ulicy / Sciuscià / Shoeshine

1952 Umberto D.

1960 Matka i córka / La Ciociara / Two Women

1970 Ogród Finzi-Continich / Il Giardino dei Finzi-Contini / The Garden of the Finzi-Continis

stopka

barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Atomic Blonde 
David Leith, USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Piękne dni 2D 
Wim Wenders, Francja, Niemcy, Portugalia 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
Films for Food: Jiro śni o sushi 
Films for Food
David Gelb, USA 2011
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.