wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Ludzie w hotelu
Grand Hotel
11 kwi
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

11 kwietnia 2017, godz. 17:00

Drugi gwiazdozbiór

wykład: prof. Monika Talarczyk-Gubała

Ludzie w hotelu

(Grand Hotel)
reż. Edmund Goulding, USA 1932, 112'
obsada: Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford, Wallace Beery, Lionel Barrymore

Bezwzględny przemysłowiec żywcem wyjęty ze zbiorowego koszmaru klasy robotniczej. Upadły baron, który musi kraść, aby spłacić długi. Ciężko chory mężczyzna chcący zaszaleć przed spodziewaną śmiercią. Słynna balerina, która cierpi z powodu depresji. Stenotypistka marząca o karierze aktorki. Wszystkie te postacie mieszkają w Grand Hotelu w Berlinie, który urasta do rangi miniaturowego wszechświata. Ich drogi co chwilę się przecinają, czego rezultatem bywa czasem komedia, a innym razem melodramat lub nawet kryminał. Precyzyjnie napisany, efektownie wyreżyserowany i mający gwiazdorską obsadę, film ten był największym hollywoodzkim przebojem 1932 roku. Ponadto stał się archetypem filmu, w którym nadprogramowo duża liczba bohaterów egzystuje obok siebie w mniejszej lub większej przestrzeni. Pośród jego następców można znaleźć chociażby wybitne Nashville Roberta Altmana.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Edmund Goulding

Żył w latach 1891-1959. Brytyjczyk. W młodości działał przede wszystkim w teatrze - jako aktor, ale też reżyser i dramaturg. Po przerwie w artystycznej karierze, której powodem był udział w I wojnie światowej, zamieszkał w Hollywood, gdzie zaczął pracę scenarzysty i reżysera. Często zajmował się także innymi aspektami filmowego rzemiosła, w tym komponowaniem muzyki i produkcją. Oprócz Ludzi w hotelu nakręcił m.in. Diabelskie wakacjeMroczne zwycięstwo i Nightmare Alley.

Wybrana filmografia

1929 Intruz / The Trespasser

1930 Diabelskie wakacje / The Devil's Holiday

1932 Ludzie w hotelu / Grand Hotel

1939 Mroczne zwycięstwo / Dark Victory

1947 Nightmare Alley

stopka

barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Komunia 
Anna Zamecka, Polska 2016
Louise nad morzem 
Jean-François Laguionie, Belgia, Francja 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Najlepszy (seans dla szkoły) 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Na karuzeli życia 
Woody Allen, USA 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zabicie świętego jelenia 
Yorgos Lanthimos, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.