wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Ludzie w hotelu
Grand Hotel
11 kwi
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

11 kwietnia 2017, godz. 17:00

Drugi gwiazdozbiór

wykład: prof. Monika Talarczyk-Gubała

Ludzie w hotelu

(Grand Hotel)
reż. Edmund Goulding, USA 1932, 112'
obsada: Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford, Wallace Beery, Lionel Barrymore

Bezwzględny przemysłowiec żywcem wyjęty ze zbiorowego koszmaru klasy robotniczej. Upadły baron, który musi kraść, aby spłacić długi. Ciężko chory mężczyzna chcący zaszaleć przed spodziewaną śmiercią. Słynna balerina, która cierpi z powodu depresji. Stenotypistka marząca o karierze aktorki. Wszystkie te postacie mieszkają w Grand Hotelu w Berlinie, który urasta do rangi miniaturowego wszechświata. Ich drogi co chwilę się przecinają, czego rezultatem bywa czasem komedia, a innym razem melodramat lub nawet kryminał. Precyzyjnie napisany, efektownie wyreżyserowany i mający gwiazdorską obsadę, film ten był największym hollywoodzkim przebojem 1932 roku. Ponadto stał się archetypem filmu, w którym nadprogramowo duża liczba bohaterów egzystuje obok siebie w mniejszej lub większej przestrzeni. Pośród jego następców można znaleźć chociażby wybitne Nashville Roberta Altmana.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Edmund Goulding

Żył w latach 1891-1959. Brytyjczyk. W młodości działał przede wszystkim w teatrze - jako aktor, ale też reżyser i dramaturg. Po przerwie w artystycznej karierze, której powodem był udział w I wojnie światowej, zamieszkał w Hollywood, gdzie zaczął pracę scenarzysty i reżysera. Często zajmował się także innymi aspektami filmowego rzemiosła, w tym komponowaniem muzyki i produkcją. Oprócz Ludzi w hotelu nakręcił m.in. Diabelskie wakacjeMroczne zwycięstwo i Nightmare Alley.

Wybrana filmografia

1929 Intruz / The Trespasser

1930 Diabelskie wakacje / The Devil's Holiday

1932 Ludzie w hotelu / Grand Hotel

1939 Mroczne zwycięstwo / Dark Victory

1947 Nightmare Alley

stopka

barwa: kolor
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Czeskie dokumenty proszę!: Świat Daniela 
Czeskie dokumenty proszę! 2017
Veronika Lišková, Czechy 2014
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Dziecko Apokalipsy 
Mario Cornejo, Filipiny 2016
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
Maudie 
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
MIASTOmovie#5: Desert Coffee 
MIASTOmovie#5
Mikael Lypinski, Polska 2017
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Tulipanowa gorączka 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.