wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Ludzie w hotelu
Grand Hotel
11 kwi

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

11 kwietnia 2017, godz. 17:00

Drugi gwiazdozbiór

wykład: prof. Monika Talarczyk-Gubała

Ludzie w hotelu

(Grand Hotel)
reż. Edmund Goulding, USA 1932, 112'
obsada: Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford, Wallace Beery, Lionel Barrymore

Bezwzględny przemysłowiec żywcem wyjęty ze zbiorowego koszmaru klasy robotniczej. Upadły baron, który musi kraść, aby spłacić długi. Ciężko chory mężczyzna chcący zaszaleć przed spodziewaną śmiercią. Słynna balerina, która cierpi z powodu depresji. Stenotypistka marząca o karierze aktorki. Wszystkie te postacie mieszkają w Grand Hotelu w Berlinie, który urasta do rangi miniaturowego wszechświata. Ich drogi co chwilę się przecinają, czego rezultatem bywa czasem komedia, a innym razem melodramat lub nawet kryminał. Precyzyjnie napisany, efektownie wyreżyserowany i mający gwiazdorską obsadę, film ten był największym hollywoodzkim przebojem 1932 roku. Ponadto stał się archetypem filmu, w którym nadprogramowo duża liczba bohaterów egzystuje obok siebie w mniejszej lub większej przestrzeni. Pośród jego następców można znaleźć chociażby wybitne Nashville Roberta Altmana.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Edmund Goulding

Żył w latach 1891-1959. Brytyjczyk. W młodości działał przede wszystkim w teatrze - jako aktor, ale też reżyser i dramaturg. Po przerwie w artystycznej karierze, której powodem był udział w I wojnie światowej, zamieszkał w Hollywood, gdzie zaczął pracę scenarzysty i reżysera. Często zajmował się także innymi aspektami filmowego rzemiosła, w tym komponowaniem muzyki i produkcją. Oprócz Ludzi w hotelu nakręcił m.in. Diabelskie wakacjeMroczne zwycięstwo i Nightmare Alley.

Wybrana filmografia

1929 Intruz / The Trespasser

1930 Diabelskie wakacje / The Devil's Holiday

1932 Ludzie w hotelu / Grand Hotel

1939 Mroczne zwycięstwo / Dark Victory

1947 Nightmare Alley

stopka

barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Design Disruptors 
Wydarzenia specjalne
Matt D'Avella
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Piękny drań 
John Butler, Irlandia 2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
Wózkownia: Jutro będziemy szczęśliwi 
Wózkownia
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.