wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Ludzie w hotelu
Grand Hotel
11 kwi
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

11 kwietnia 2017, godz. 17:00

Drugi gwiazdozbiór

wykład: prof. Monika Talarczyk-Gubała

Ludzie w hotelu

(Grand Hotel)
reż. Edmund Goulding, USA 1932, 112'
obsada: Greta Garbo, John Barrymore, Joan Crawford, Wallace Beery, Lionel Barrymore

Bezwzględny przemysłowiec żywcem wyjęty ze zbiorowego koszmaru klasy robotniczej. Upadły baron, który musi kraść, aby spłacić długi. Ciężko chory mężczyzna chcący zaszaleć przed spodziewaną śmiercią. Słynna balerina, która cierpi z powodu depresji. Stenotypistka marząca o karierze aktorki. Wszystkie te postacie mieszkają w Grand Hotelu w Berlinie, który urasta do rangi miniaturowego wszechświata. Ich drogi co chwilę się przecinają, czego rezultatem bywa czasem komedia, a innym razem melodramat lub nawet kryminał. Precyzyjnie napisany, efektownie wyreżyserowany i mający gwiazdorską obsadę, film ten był największym hollywoodzkim przebojem 1932 roku. Ponadto stał się archetypem filmu, w którym nadprogramowo duża liczba bohaterów egzystuje obok siebie w mniejszej lub większej przestrzeni. Pośród jego następców można znaleźć chociażby wybitne Nashville Roberta Altmana.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Edmund Goulding

Żył w latach 1891-1959. Brytyjczyk. W młodości działał przede wszystkim w teatrze - jako aktor, ale też reżyser i dramaturg. Po przerwie w artystycznej karierze, której powodem był udział w I wojnie światowej, zamieszkał w Hollywood, gdzie zaczął pracę scenarzysty i reżysera. Często zajmował się także innymi aspektami filmowego rzemiosła, w tym komponowaniem muzyki i produkcją. Oprócz Ludzi w hotelu nakręcił m.in. Diabelskie wakacjeMroczne zwycięstwo i Nightmare Alley.

Wybrana filmografia

1929 Intruz / The Trespasser

1930 Diabelskie wakacje / The Devil's Holiday

1932 Ludzie w hotelu / Grand Hotel

1939 Mroczne zwycięstwo / Dark Victory

1947 Nightmare Alley

stopka

barwa: kolor
Ella i John 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Wiosna Filmów: Utoya - 22 lipca 
Wiosna Filmów 2018
Erik Poppe, Norwegia 2017
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Made in Italy 
Luciano Ligabue, Włochy 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Piotruś Królik 
Will Gluck, Australia, USA, Wielka Brytania 2018
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.