wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Wielki sen
The Big Sleep
04 kwi

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

4 kwietnia 2017, godz. 17:00

Film noir

wykład: mgr Stanisław Abramik

Wielki sen

(The Big Sleep)
reż. Howard Hawks, USA 1946, 114'
obsada: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, John Ridgely

Kongenialna adaptacja debiutanckiej powieści Raymonda Chandlera. Jak przystało na czarny kryminał, Wielki sen przykuwa uwagę nie za sprawą fabuły, lecz towarzyszącej opowieści atmosfery. Dzieło Hawksa oddaje, charakterystyczną dla powojennej Ameryki, aurę dekadencji, hipokryzji i moralnego zepsucia. Pesymistyczny przekaz Wielkiego snu od czasu do czasu przełamują jednak przebłyski zaimportowanego z literackiego pierwowzoru absurdalnego dowcipu. W błyskotliwych ripostach celuje zwłaszcza główny bohater Philip Marlowe, prowadzący coraz bardziej komplikujące się śledztwo. Rola jednocześnie cynicznego i romantycznego detektywa wydaje się wręcz stworzona dla Humphreya Bogarta, który daje na ekranie jeden z największych popisów w całej swojej karierze. Także dzięki jego zapadającej w pamięć kreacji Wielki sen dzielnie zniósł próbę czasu, a w 1997 roku został dodany do listy filmów budujących dziedzictwo kulturowe Stanów Zjednoczonych.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Howard Hawks

Urodzony w 1896 roku w Goshen w stanie Indiana. Reżyser, producent i scenarzysta, jedna z najważniejszych postaci ery klasycznego Hollywood. Zasłynął z reżyserskiej wszechstronności, która pozwalała mu z równym powodzeniem realizować komedie, westerny i czarne kryminały. Filmy kręcone przez Hawksa miały jednak także wspólne mianowniki, do których należało między innymi eksponowanie silnych i elokwentnych postaci kobiecych (Hawksian Women). Hawks zdobył wiele nagród i wyróżnień, a w 1975 roku uzyskał honorowego Oscara.

Wybrana filmografia

1925 Droga do chwały / The Road to Glory

1932 Człowiek z blizną / Scarface

1939 Tylko aniołowie mają skrzydła / Only Angels Have Wings

1944 Mieć i nie mieć / To Have and Have Not

1946 Wielki sen / The Big Sleep

1948 Rzeka Czerwona / Red River

1952 Małpia kuracja / Monkey Business

1953 Mężczyźni wolą blondynki / Gentlemen Prefer Blondes

1959 Rio Bravo

stopka

barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
Jak ukraść psa 
Sung-ho Kim, Korea Południowa 2014
Wózkownia: Aquarius 
Wózkownia
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.