wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Deszczowa piosenka
Singin' in the Rain
28 mar
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

28 marca 2017, godz. 17:00

Złota era musicalu

wykład: prof. Tadeusz Szczepański

Deszczowa piosenka

(Singin' in the Rain)
reż. Stanley Donen, Gene Kelly, USA 1952, 103'
obsada: Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen, Millard Mitchell

Gene Kelly, Debbie Reynolds i Donald O'Connor w jednym z najlepszych i najsłynniejszych musicali wszech czasów, obfitym w niezapomniane numery taneczne i wokalne, na czele z nieśmiertelnym tańcem w deszczu Kelly'ego. Akcja filmu rozgrywa się w trakcie przełomu dźwiękowego w hollywoodzkim kinie, pokazując techniczną i aktorską rewolucję tych czasów w krzywym zwierciadle. Gwiazdor Don Lockwood (Kelly) występuje z nieutalentowaną i nierozgarnietą pięknością Liną Lamont (Jean Hagen). Widzowie nie chcą już oglądać niemych filmów, łaknąc tylko tych mówionych. Okazuje się, że piskliwy głos Lamont, ulubienicy szefów wytwórni, wywołuje na salach kinowych niezaplanowany rechot. Studio decyduje się, żeby zdubbingować gwiazdę głosem młodej Kathy Selden (Reynolds).

 

Informacje o reżyserze

Stanley Donen

Reżyser, choreograf, twórca klasycznych, legendarnych musicali: Na przepustceDeszczowa piosenka (te dwa wyreżyserowane wspólnie z Genem Kellym), Siedem narzeczonych dla siedmiu braci. W latach 60. zrealizował cieszące się popularnością komedie sensacyjne Szarada i Arabeska oraz świetny dramat obyczajowy Dwoje na drodze z Audrey Hepburn (jego ulubioną aktorką) i Albertem Finneyem.

Wybrana filmografia

1952 Deszczowa piosenka / Singin' in the Rain

1954 Siedem narzeczonych dla siedmiu braci / Seven Brides for Seven Brothers  

1957 Zabawna buzia / Funny Face

1960 Cudze chwalicie... / The Grass Is Greener

1967 Dwoje na drodze / Two for the Road

1978 Ale kino! / Movie Movie

1999 Listy miłosne / Love Letters

stopka

barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.