wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Deszczowa piosenka
Singin' in the Rain
28 mar

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

28 marca 2017, godz. 17:00

Złota era musicalu

wykład: prof. Tadeusz Szczepański

Deszczowa piosenka

(Singin' in the Rain)
reż. Stanley Donen, Gene Kelly, USA 1952, 103'
obsada: Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen, Millard Mitchell

Gene Kelly, Debbie Reynolds i Donald O'Connor w jednym z najlepszych i najsłynniejszych musicali wszech czasów, obfitym w niezapomniane numery taneczne i wokalne, na czele z nieśmiertelnym tańcem w deszczu Kelly'ego. Akcja filmu rozgrywa się w trakcie przełomu dźwiękowego w hollywoodzkim kinie, pokazując techniczną i aktorską rewolucję tych czasów w krzywym zwierciadle. Gwiazdor Don Lockwood (Kelly) występuje z nieutalentowaną i nierozgarnietą pięknością Liną Lamont (Jean Hagen). Widzowie nie chcą już oglądać niemych filmów, łaknąc tylko tych mówionych. Okazuje się, że piskliwy głos Lamont, ulubienicy szefów wytwórni, wywołuje na salach kinowych niezaplanowany rechot. Studio decyduje się, żeby zdubbingować gwiazdę głosem młodej Kathy Selden (Reynolds).

 

Informacje o reżyserze

Stanley Donen

Reżyser, choreograf, twórca klasycznych, legendarnych musicali: Na przepustceDeszczowa piosenka (te dwa wyreżyserowane wspólnie z Genem Kellym), Siedem narzeczonych dla siedmiu braci. W latach 60. zrealizował cieszące się popularnością komedie sensacyjne Szarada i Arabeska oraz świetny dramat obyczajowy Dwoje na drodze z Audrey Hepburn (jego ulubioną aktorką) i Albertem Finneyem.

Wybrana filmografia

1952 Deszczowa piosenka / Singin' in the Rain

1954 Siedem narzeczonych dla siedmiu braci / Seven Brides for Seven Brothers  

1957 Zabawna buzia / Funny Face

1960 Cudze chwalicie... / The Grass Is Greener

1967 Dwoje na drodze / Two for the Road

1978 Ale kino! / Movie Movie

1999 Listy miłosne / Love Letters

stopka

barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Powrót do miłości 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Jonás Trueba, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Ostatni Hiszpanie na Filipinach 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Salvador Calvo, Hiszpania 2016
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.