wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Deszczowa piosenka
Singin' in the Rain
28 mar

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

28 marca 2017, godz. 17:00

Złota era musicalu

wykład: prof. Tadeusz Szczepański

Deszczowa piosenka

(Singin' in the Rain)
reż. Stanley Donen, Gene Kelly, USA 1952, 103'
obsada: Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds, Jean Hagen, Millard Mitchell

Gene Kelly, Debbie Reynolds i Donald O'Connor w jednym z najlepszych i najsłynniejszych musicali wszech czasów, obfitym w niezapomniane numery taneczne i wokalne, na czele z nieśmiertelnym tańcem w deszczu Kelly'ego. Akcja filmu rozgrywa się w trakcie przełomu dźwiękowego w hollywoodzkim kinie, pokazując techniczną i aktorską rewolucję tych czasów w krzywym zwierciadle. Gwiazdor Don Lockwood (Kelly) występuje z nieutalentowaną i nierozgarnietą pięknością Liną Lamont (Jean Hagen). Widzowie nie chcą już oglądać niemych filmów, łaknąc tylko tych mówionych. Okazuje się, że piskliwy głos Lamont, ulubienicy szefów wytwórni, wywołuje na salach kinowych niezaplanowany rechot. Studio decyduje się, żeby zdubbingować gwiazdę głosem młodej Kathy Selden (Reynolds).

 

Informacje o reżyserze

Stanley Donen

Reżyser, choreograf, twórca klasycznych, legendarnych musicali: Na przepustceDeszczowa piosenka (te dwa wyreżyserowane wspólnie z Genem Kellym), Siedem narzeczonych dla siedmiu braci. W latach 60. zrealizował cieszące się popularnością komedie sensacyjne Szarada i Arabeska oraz świetny dramat obyczajowy Dwoje na drodze z Audrey Hepburn (jego ulubioną aktorką) i Albertem Finneyem.

Wybrana filmografia

1952 Deszczowa piosenka / Singin' in the Rain

1954 Siedem narzeczonych dla siedmiu braci / Seven Brides for Seven Brothers  

1957 Zabawna buzia / Funny Face

1960 Cudze chwalicie... / The Grass Is Greener

1967 Dwoje na drodze / Two for the Road

1978 Ale kino! / Movie Movie

1999 Listy miłosne / Love Letters

stopka

barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Moico Enjoy Movies: Sgt. Kabukiman N.Y.P.D. 
Moico Enjoy Movies 2017
Michael Herz, Lloyd Kaufman, USA 1991
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kot Bob i ja 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Prosta historia o morderstwie 
Arkadiusz Jakubik, Polska 2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Uczeń 
Kirill Serebrennikov, Rosja 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
Riko prawie bocian 
Toby Genkel, Reza Memari, Luksemburg, Belgia, Niemcy, Norwegia, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.