wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: W samo południe
High Noon
21 mar

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

21 marca 2017, godz. 17:00

Klasyczny western

wykład: mgr Mateusz Skomorowski

W samo południe

(High Noon)
reż. Fred Zinnemann, USA 1952, 85'
obsada: Gary Cooper, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Grace Kelly

Wahadło zegara huśta się nieubłaganie. Zbliża się południe, moment, kiedy do miasta przyjedzie wypuszczony z więzienia bandyta, by wyrównać rachunki z lokalnym szeryfem, który doprowadził do jego skazania. Na stacji kolejowej czekają już jego dawni kompanii, podekscytowani nadchodzącą rozróbą. W tym czasie stróż prawa próbuje znaleźć śmiałków, którzy razem z nim stawiliby czoła niebezpieczeństwu. Na próżno. Ludzie, których niegdyś bronił, mają dla niego wyłącznie dwulicowe wymówki. Obsypany nagrodami western Freda Zinnemanna jest dramaturgicznym majstersztykiem, trzymającym w napięciu przez całe osiemdziesiąt pięć minut swojego trwania, i gorzką przypowieścią o ostatnim sprawiedliwym. Co ciekawe, film ten zrobił karierę w świecie polityki. Był wielokrotnie wyświetlany w Białym Domu na polecenie zafascynowanych nim Dwighta Eisenhowera i Billa Clintona, a także posłużył za inspirację dla legendarnego plakatu wyborczego "Solidarności" z 1989 roku.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Fred Zinnemann

Urodził się w 1907 roku w Wiedniu. Porzucił studia prawnicze na rzecz nauki sztuki operatorskiej. Przez pewien czas pracował w Niemczech, aby później przenieść się do Stanów Zjednoczonych. Oprócz W samo południe wyreżyserował wiele innych cenionych filmów, w tym Stąd do wiecznościOto jest głowa zdrajcy i Dzień szakala. Był znany ze swojego dążenia do realizmu. Odszedł w 1997 roku.

Wybrana filmografia

1952 W samo południe / High Noon

1953 Stąd do wieczności / From Here to Eternity

1959 Historia zakonnicy / The Nun's Story

1966 Oto jest głowa zdrajcy / A Man for All Seasons

1973 Dzień szakala / The Day of the Jackal

stopka

barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Powrót do miłości 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Jonás Trueba, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Ostatni Hiszpanie na Filipinach 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Salvador Calvo, Hiszpania 2016
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.