wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: W samo południe
High Noon
21 mar
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

21 marca 2017, godz. 17:00

Klasyczny western

wykład: mgr Mateusz Skomorowski

W samo południe

(High Noon)
reż. Fred Zinnemann, USA 1952, 85'
obsada: Gary Cooper, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Grace Kelly

Wahadło zegara huśta się nieubłaganie. Zbliża się południe, moment, kiedy do miasta przyjedzie wypuszczony z więzienia bandyta, by wyrównać rachunki z lokalnym szeryfem, który doprowadził do jego skazania. Na stacji kolejowej czekają już jego dawni kompanii, podekscytowani nadchodzącą rozróbą. W tym czasie stróż prawa próbuje znaleźć śmiałków, którzy razem z nim stawiliby czoła niebezpieczeństwu. Na próżno. Ludzie, których niegdyś bronił, mają dla niego wyłącznie dwulicowe wymówki. Obsypany nagrodami western Freda Zinnemanna jest dramaturgicznym majstersztykiem, trzymającym w napięciu przez całe osiemdziesiąt pięć minut swojego trwania, i gorzką przypowieścią o ostatnim sprawiedliwym. Co ciekawe, film ten zrobił karierę w świecie polityki. Był wielokrotnie wyświetlany w Białym Domu na polecenie zafascynowanych nim Dwighta Eisenhowera i Billa Clintona, a także posłużył za inspirację dla legendarnego plakatu wyborczego "Solidarności" z 1989 roku.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Fred Zinnemann

Urodził się w 1907 roku w Wiedniu. Porzucił studia prawnicze na rzecz nauki sztuki operatorskiej. Przez pewien czas pracował w Niemczech, aby później przenieść się do Stanów Zjednoczonych. Oprócz W samo południe wyreżyserował wiele innych cenionych filmów, w tym Stąd do wiecznościOto jest głowa zdrajcy i Dzień szakala. Był znany ze swojego dążenia do realizmu. Odszedł w 1997 roku.

Wybrana filmografia

1952 W samo południe / High Noon

1953 Stąd do wieczności / From Here to Eternity

1959 Historia zakonnicy / The Nun's Story

1966 Oto jest głowa zdrajcy / A Man for All Seasons

1973 Dzień szakala / The Day of the Jackal

stopka

barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.