wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: W samo południe
High Noon
21 mar

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

21 marca 2017, godz. 17:00

Klasyczny western

wykład: mgr Mateusz Skomorowski

W samo południe

(High Noon)
reż. Fred Zinnemann, USA 1952, 85'
obsada: Gary Cooper, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Grace Kelly

Wahadło zegara huśta się nieubłaganie. Zbliża się południe, moment, kiedy do miasta przyjedzie wypuszczony z więzienia bandyta, by wyrównać rachunki z lokalnym szeryfem, który doprowadził do jego skazania. Na stacji kolejowej czekają już jego dawni kompanii, podekscytowani nadchodzącą rozróbą. W tym czasie stróż prawa próbuje znaleźć śmiałków, którzy razem z nim stawiliby czoła niebezpieczeństwu. Na próżno. Ludzie, których niegdyś bronił, mają dla niego wyłącznie dwulicowe wymówki. Obsypany nagrodami western Freda Zinnemanna jest dramaturgicznym majstersztykiem, trzymającym w napięciu przez całe osiemdziesiąt pięć minut swojego trwania, i gorzką przypowieścią o ostatnim sprawiedliwym. Co ciekawe, film ten zrobił karierę w świecie polityki. Był wielokrotnie wyświetlany w Białym Domu na polecenie zafascynowanych nim Dwighta Eisenhowera i Billa Clintona, a także posłużył za inspirację dla legendarnego plakatu wyborczego "Solidarności" z 1989 roku.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Fred Zinnemann

Urodził się w 1907 roku w Wiedniu. Porzucił studia prawnicze na rzecz nauki sztuki operatorskiej. Przez pewien czas pracował w Niemczech, aby później przenieść się do Stanów Zjednoczonych. Oprócz W samo południe wyreżyserował wiele innych cenionych filmów, w tym Stąd do wiecznościOto jest głowa zdrajcy i Dzień szakala. Był znany ze swojego dążenia do realizmu. Odszedł w 1997 roku.

Wybrana filmografia

1952 W samo południe / High Noon

1953 Stąd do wieczności / From Here to Eternity

1959 Historia zakonnicy / The Nun's Story

1966 Oto jest głowa zdrajcy / A Man for All Seasons

1973 Dzień szakala / The Day of the Jackal

stopka

barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dalida. Skazana na miłość 
Lisa Azuelos, Francja 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.