wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: W samo południe
High Noon
21 mar
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

21 marca 2017, godz. 17:00

Klasyczny western

wykład: mgr Mateusz Skomorowski

W samo południe

(High Noon)
reż. Fred Zinnemann, USA 1952, 85'
obsada: Gary Cooper, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Grace Kelly

Wahadło zegara huśta się nieubłaganie. Zbliża się południe, moment, kiedy do miasta przyjedzie wypuszczony z więzienia bandyta, by wyrównać rachunki z lokalnym szeryfem, który doprowadził do jego skazania. Na stacji kolejowej czekają już jego dawni kompanii, podekscytowani nadchodzącą rozróbą. W tym czasie stróż prawa próbuje znaleźć śmiałków, którzy razem z nim stawiliby czoła niebezpieczeństwu. Na próżno. Ludzie, których niegdyś bronił, mają dla niego wyłącznie dwulicowe wymówki. Obsypany nagrodami western Freda Zinnemanna jest dramaturgicznym majstersztykiem, trzymającym w napięciu przez całe osiemdziesiąt pięć minut swojego trwania, i gorzką przypowieścią o ostatnim sprawiedliwym. Co ciekawe, film ten zrobił karierę w świecie polityki. Był wielokrotnie wyświetlany w Białym Domu na polecenie zafascynowanych nim Dwighta Eisenhowera i Billa Clintona, a także posłużył za inspirację dla legendarnego plakatu wyborczego "Solidarności" z 1989 roku.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Fred Zinnemann

Urodził się w 1907 roku w Wiedniu. Porzucił studia prawnicze na rzecz nauki sztuki operatorskiej. Przez pewien czas pracował w Niemczech, aby później przenieść się do Stanów Zjednoczonych. Oprócz W samo południe wyreżyserował wiele innych cenionych filmów, w tym Stąd do wiecznościOto jest głowa zdrajcy i Dzień szakala. Był znany ze swojego dążenia do realizmu. Odszedł w 1997 roku.

Wybrana filmografia

1952 W samo południe / High Noon

1953 Stąd do wieczności / From Here to Eternity

1959 Historia zakonnicy / The Nun's Story

1966 Oto jest głowa zdrajcy / A Man for All Seasons

1973 Dzień szakala / The Day of the Jackal

stopka

barwa: kolor
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Momo 
Vincent Lobelle, Sébastien Thiéry, Francja 2016
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nić widmo 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Paul Thomas Anderson, USA 2017
Ocean's 8 
Gary Ross, USA 2018
Paryż i dziewczyna 
Léonor Serraille, Francja 2017
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Superagentka (seans dla szkoły) 
Karla von Bengtson, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.