wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Kacza zupa
Duck Soup
14 mar
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

14 marca 2017, godz. 17:00

Amerykańska komedia po przełomie dźwiękowym

wykład: dr hab. Rafał Syska

Kacza zupa

(Duck Soup)
reż. Leo McCarey, USA 1933, 69'
obsada: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont

Wizja kraju w ruinie. Dyplomatyczne i szpiegowskie intrygi. Widmo nieuniknionego konfliktu zbrojnego. To wszystko daje w efekcie polityczny thriller, który z pełną dosadnością pokazuje, jak wielkie znacznie mają patriotyzm i bezwzględne podporządkowanie się silnemu liderowi... Wróć. Wymienione elementy są punktem wyjścia dla szalonej farsy, której antyautorytarny wydźwięk tak bardzo oburzył Benita Mussoliniego, że zakazał jej dystrybucji we Włoszech. Kacza zupa to jeden z najwyżej cenionych filmów z udziałem braci Marx, legendarnych komików, serwujących tutaj zarówno ekwilibrystyczne slapstickowe numery, jak i wypluwane z prędkością karabinu maszynowego cięte riposty. W pochodzącej z 2000 roku recenzji Roger Ebert pisał o nich: Chociaż nie byli traktowani tak serio, byli tak surrealistyczni jak Dali, tak szokujący jak Strawiński, tak werbalnie oburzający jak Gertrude Stein, tak wyalienowani jak Kafka.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Leo McCarey

Scenarzysta, reżyser i producent. Żył w latach 1898-1969. Urodzony w Los Angeles, ukończył studia prawnicze i przez pewien czas pracował w zawodzie. Swoją karierę w świecie kina rozpoczął jako asystent Toda Browninga. Chociaż najbardziej znany jest jako twórca komedii, pracował też przy "poważniejszych" filmach. Zdobył trzy Oscary - za Nagą prawdę (reżyseria) oraz Idąc moją drogą (reżyseria, historia). Jean Renoir powiedział o nim, że rozumie ludzi prawdopodobnie lepiej niż ktokolwiek inny w Hollywood.

Wybrana filmografia

1933 Kacza zupa / Duck Soup

1937 Naga prawda / The Awful Truth

1939 Ukochany / Love Affair

1944 Idąc moją drogą / Going My Way

1957 Niezapomniany romans / An Affair to Remember

stopka

barwa: kolor
Akademia Polskiego Filmu: Psy, Wrony 
Akademia Polskiego Filmu (2017/2018)
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Klub "Wysokich Obcasów": 120 uderzeń serca 
Klub "Wysokich Obcasów"
Robin Campillo, Francja 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Madame 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Amanda Sthers, Francja 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.