wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Kacza zupa
Duck Soup
14 mar
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

14 marca 2017, godz. 17:00

Amerykańska komedia po przełomie dźwiękowym

wykład: dr hab. Rafał Syska

Kacza zupa

(Duck Soup)
reż. Leo McCarey, USA 1933, 69'
obsada: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont

Wizja kraju w ruinie. Dyplomatyczne i szpiegowskie intrygi. Widmo nieuniknionego konfliktu zbrojnego. To wszystko daje w efekcie polityczny thriller, który z pełną dosadnością pokazuje, jak wielkie znacznie mają patriotyzm i bezwzględne podporządkowanie się silnemu liderowi... Wróć. Wymienione elementy są punktem wyjścia dla szalonej farsy, której antyautorytarny wydźwięk tak bardzo oburzył Benita Mussoliniego, że zakazał jej dystrybucji we Włoszech. Kacza zupa to jeden z najwyżej cenionych filmów z udziałem braci Marx, legendarnych komików, serwujących tutaj zarówno ekwilibrystyczne slapstickowe numery, jak i wypluwane z prędkością karabinu maszynowego cięte riposty. W pochodzącej z 2000 roku recenzji Roger Ebert pisał o nich: Chociaż nie byli traktowani tak serio, byli tak surrealistyczni jak Dali, tak szokujący jak Strawiński, tak werbalnie oburzający jak Gertrude Stein, tak wyalienowani jak Kafka.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Leo McCarey

Scenarzysta, reżyser i producent. Żył w latach 1898-1969. Urodzony w Los Angeles, ukończył studia prawnicze i przez pewien czas pracował w zawodzie. Swoją karierę w świecie kina rozpoczął jako asystent Toda Browninga. Chociaż najbardziej znany jest jako twórca komedii, pracował też przy "poważniejszych" filmach. Zdobył trzy Oscary - za Nagą prawdę (reżyseria) oraz Idąc moją drogą (reżyseria, historia). Jean Renoir powiedział o nim, że rozumie ludzi prawdopodobnie lepiej niż ktokolwiek inny w Hollywood.

Wybrana filmografia

1933 Kacza zupa / Duck Soup

1937 Naga prawda / The Awful Truth

1939 Ukochany / Love Affair

1944 Idąc moją drogą / Going My Way

1957 Niezapomniany romans / An Affair to Remember

stopka

barwa: kolor
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Czeskie dokumenty proszę!: Świat Daniela 
Czeskie dokumenty proszę! 2017
Veronika Lišková, Czechy 2014
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Dziecko Apokalipsy 
Mario Cornejo, Filipiny 2016
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
Maudie 
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
MIASTOmovie#5: Desert Coffee 
MIASTOmovie#5
Mikael Lypinski, Polska 2017
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Tulipanowa gorączka 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.