wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Kacza zupa
Duck Soup
14 mar

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

14 marca 2017, godz. 17:00

Amerykańska komedia po przełomie dźwiękowym

wykład: dr hab. Rafał Syska

Kacza zupa

(Duck Soup)
reż. Leo McCarey, USA 1933, 69'
obsada: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont

Wizja kraju w ruinie. Dyplomatyczne i szpiegowskie intrygi. Widmo nieuniknionego konfliktu zbrojnego. To wszystko daje w efekcie polityczny thriller, który z pełną dosadnością pokazuje, jak wielkie znacznie mają patriotyzm i bezwzględne podporządkowanie się silnemu liderowi... Wróć. Wymienione elementy są punktem wyjścia dla szalonej farsy, której antyautorytarny wydźwięk tak bardzo oburzył Benita Mussoliniego, że zakazał jej dystrybucji we Włoszech. Kacza zupa to jeden z najwyżej cenionych filmów z udziałem braci Marx, legendarnych komików, serwujących tutaj zarówno ekwilibrystyczne slapstickowe numery, jak i wypluwane z prędkością karabinu maszynowego cięte riposty. W pochodzącej z 2000 roku recenzji Roger Ebert pisał o nich: Chociaż nie byli traktowani tak serio, byli tak surrealistyczni jak Dali, tak szokujący jak Strawiński, tak werbalnie oburzający jak Gertrude Stein, tak wyalienowani jak Kafka.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Leo McCarey

Scenarzysta, reżyser i producent. Żył w latach 1898-1969. Urodzony w Los Angeles, ukończył studia prawnicze i przez pewien czas pracował w zawodzie. Swoją karierę w świecie kina rozpoczął jako asystent Toda Browninga. Chociaż najbardziej znany jest jako twórca komedii, pracował też przy "poważniejszych" filmach. Zdobył trzy Oscary - za Nagą prawdę (reżyseria) oraz Idąc moją drogą (reżyseria, historia). Jean Renoir powiedział o nim, że rozumie ludzi prawdopodobnie lepiej niż ktokolwiek inny w Hollywood.

Wybrana filmografia

1933 Kacza zupa / Duck Soup

1937 Naga prawda / The Awful Truth

1939 Ukochany / Love Affair

1944 Idąc moją drogą / Going My Way

1957 Niezapomniany romans / An Affair to Remember

stopka

barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Moico Enjoy Movies: Sgt. Kabukiman N.Y.P.D. 
Moico Enjoy Movies 2017
Michael Herz, Lloyd Kaufman, USA 1991
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kot Bob i ja 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Prosta historia o morderstwie 
Arkadiusz Jakubik, Polska 2016
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Uczeń 
Kirill Serebrennikov, Rosja 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
Riko prawie bocian 
Toby Genkel, Reza Memari, Luksemburg, Belgia, Niemcy, Norwegia, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.