wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego: Casablanca
07 mar
Akademia Kina Światowego

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 20 zł.

7 marca 2017, godz. 17:00

System klasycznego Hollywoodu

wykład: prof. Krzysztof Kornacki

Casablanca

reż. Michael Curtiz, USA 1942, 102'
obsada: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt

Z wszystkich barów we wszystkich miastach na całym świecie ona musiała wejść do mojego - mówi Rick, właściciel popularnego lokalu w Casablance, człowiek na co dzień cyniczny, ale w tym momencie jednocześnie roztkliwiony i załamany. Ma na myśli Ilsę, dawną ukochaną, która nagle zniknęła z jego życia, by równie nagle z powrotem się w nim pojawić, tym razem jednak w towarzystwie innego mężczyzny. Jest 1941 rok, trwa wojna. Chociaż największe okropieństwa rozgrywają się gdzie indziej, to w mieście zalega atmosfera strachu i dekadencji. Film Michaela Curtiza jest najsłynniejszym melodramatem w historii kina. Swój status zawdzięcza posągowym rolom Humphreya Bogarta i Ingrid Bergman, rekordowej ilości bon motów i chwytliwemu motywowi muzycznemu, a także temu, że - jak zauważył Umberto Eco - został w całości zbudowany z archetypów. Współczesna popkultura pełna jest jego powidoków. Można odnaleźć je chociażby w Sprzymierzonych Roberta Zemeckisa, którzy niedawno gościli na polskich ekranach.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Michael Curtiz

Żył w latach 1888-1962. Urodził się w Budapeszcie jako Mihaly Kertesz. Reżyserską karierę rozpoczął w ojczyźnie, ale w 1926 roku przeniósł się do USA, gdzie podpisywał kolejne filmy zanglicyzowaną wersją imienia i nazwiska. Był niezwykle płodny - z reguły kręcił więcej niż jeden pełen metraż rocznie. Odznaczał się również wszechstronnością, która pozwalała mu z podobnym powodzeniem tworzyć melodramaty, kryminały, musicale i filmy przygodowe.

Wybrana filmografia

1935 Kapitan Blood / Captain Blood

1938 Przygody Robin Hooda / The Adventures of Robin Hood (co-dir.)

1938 Aniołowie o brudnych twarzach / Angels with Dirty Faces

1942 Yankee Doodle Dandy

1942 Casablanca

1945 Mildred Pierce

stopka

barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Coco (seans dla szkoły) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Ferie 2018: Villads 
Ferie 2018
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.