film
Nauczycielka
Učitelka
reż. Jan Hřebejk / Słowacja, Czechy 2016 / 102’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 10 marca 2017.

Obsada

Eva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni

Nagrody

MFF w Gijón 2016 - najlepsza muzyka, scenografia; MFF w Karlowych Warach 2016 - najlepsza aktorka

Opis filmu

Film jednego z najwybitniejszych twórców czeskiego kina, Jana Hřebejka. Nagrodzony w Karlowych Warach 2016 komediodramat z dziejów prowincjonalnej szkoły w Czechosłowacji początku lat 80. 

Dyrektor szkoły podstawowej zwołuje nadzwyczajne zebranie rodziców. Stawiane są zarzuty przeciwko miłej, empatycznej nauczycielce pani Drazděchovej. Oskarża się ją o wykorzystywanie uczniów do manipulowania rodzicami. W ten sposób miała sobie ponoć zapewniać darmową pomoc w pracach domowych, naprawy sprzętów czy nawet romans. Czy ktokolwiek z rodziców sprzeciwi się oskarżeniom dyrektora? Czy zmowa milczenia pogrąży nauczycielkę? Siła władzy, korupcji i ludzkiej kalkulacji w najnowszym filmie mistrza Hřebejka.

recenzenci.pl

Informacje o reżyserze

Jan Hřebejk

Jan Hrebejk studiował na FAMU w Pradze. Jego film fabularny Musimy sobie pomagać ( 2000) był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu obcojęzycznego. Hrebejk nakręcił także Big Beat (1993), Pod jednym dachem (1999), Pupendo (2003) i Na złamanie karku - 2004).

Wybrana filmografia:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble


Jan Hrebejk studied at FAMU. His feature Divided We Fall (00) received an Academy Award nomination for best foreign language film. His other features include Big Beat (93), Cosy Dens (99), Pupendo (03) and Up and Down (04).

Selected filmography:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble

stopka

reżyseria: Jan Hřebejk
obsada: Eva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Gijón 2016 - najlepsza muzyka, scenografia; MFF w Karlowych Warach 2016 - najlepsza aktorka
barwa: kolor
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Films for Food: Uczta 
Films for Food
Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare, Szwecja 2014
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.