film
Nauczycielka
Učitelka
reż. Jan Hřebejk / Słowacja, Czechy 2016 / 102’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 10 marca 2017.

Obsada

Eva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni

Nagrody

MFF w Gijón 2016 - najlepsza muzyka, scenografia; MFF w Karlowych Warach 2016 - najlepsza aktorka

Opis filmu

Film jednego z najwybitniejszych twórców czeskiego kina, Jana Hřebejka. Nagrodzony w Karlowych Warach 2016 komediodramat z dziejów prowincjonalnej szkoły w Czechosłowacji początku lat 80. 

Dyrektor szkoły podstawowej zwołuje nadzwyczajne zebranie rodziców. Stawiane są zarzuty przeciwko miłej, empatycznej nauczycielce pani Drazděchovej. Oskarża się ją o wykorzystywanie uczniów do manipulowania rodzicami. W ten sposób miała sobie ponoć zapewniać darmową pomoc w pracach domowych, naprawy sprzętów czy nawet romans. Czy ktokolwiek z rodziców sprzeciwi się oskarżeniom dyrektora? Czy zmowa milczenia pogrąży nauczycielkę? Siła władzy, korupcji i ludzkiej kalkulacji w najnowszym filmie mistrza Hřebejka.

recenzenci.pl

Informacje o reżyserze

Jan Hřebejk

Jan Hrebejk studiował na FAMU w Pradze. Jego film fabularny Musimy sobie pomagać ( 2000) był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu obcojęzycznego. Hrebejk nakręcił także Big Beat (1993), Pod jednym dachem (1999), Pupendo (2003) i Na złamanie karku - 2004).

Wybrana filmografia:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble


Jan Hrebejk studied at FAMU. His feature Divided We Fall (00) received an Academy Award nomination for best foreign language film. His other features include Big Beat (93), Cosy Dens (99), Pupendo (03) and Up and Down (04).

Selected filmography:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble

stopka

reżyseria: Jan Hřebejk
obsada: Eva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Gijón 2016 - najlepsza muzyka, scenografia; MFF w Karlowych Warach 2016 - najlepsza aktorka
barwa: kolor
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Dziecko Apokalipsy 
Mario Cornejo, Filipiny 2016
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
Jestem Rosa 
Lais Bodanzky, Brazylia 2017
Maudie 
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
MIASTOmovie#5: Wieża 
MIASTOmovie#5
Karolina Breguła, Polska 2016
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Wózkownia: Maudie 
Wózkownia
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.