film
Nauczycielka
Učitelka
reż. Jan Hřebejk / Słowacja, Czechy 2016 / 102’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 10 marca 2017.

Obsada

Eva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni

Nagrody

MFF w Gijón 2016 - najlepsza muzyka, scenografia; MFF w Karlowych Warach 2016 - najlepsza aktorka

Opis filmu

Film jednego z najwybitniejszych twórców czeskiego kina, Jana Hřebejka. Nagrodzony w Karlowych Warach 2016 komediodramat z dziejów prowincjonalnej szkoły w Czechosłowacji początku lat 80. 

Dyrektor szkoły podstawowej zwołuje nadzwyczajne zebranie rodziców. Stawiane są zarzuty przeciwko miłej, empatycznej nauczycielce pani Drazděchovej. Oskarża się ją o wykorzystywanie uczniów do manipulowania rodzicami. W ten sposób miała sobie ponoć zapewniać darmową pomoc w pracach domowych, naprawy sprzętów czy nawet romans. Czy ktokolwiek z rodziców sprzeciwi się oskarżeniom dyrektora? Czy zmowa milczenia pogrąży nauczycielkę? Siła władzy, korupcji i ludzkiej kalkulacji w najnowszym filmie mistrza Hřebejka.

recenzenci.pl

Informacje o reżyserze

Jan Hřebejk

Jan Hrebejk studiował na FAMU w Pradze. Jego film fabularny Musimy sobie pomagać ( 2000) był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu obcojęzycznego. Hrebejk nakręcił także Big Beat (1993), Pod jednym dachem (1999), Pupendo (2003) i Na złamanie karku - 2004).

Wybrana filmografia:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble


Jan Hrebejk studied at FAMU. His feature Divided We Fall (00) received an Academy Award nomination for best foreign language film. His other features include Big Beat (93), Cosy Dens (99), Pupendo (03) and Up and Down (04).

Selected filmography:

1993 Šakalí léta/ Big Beat

1996 Kde padají hvezdy/ Where Stars Fall (TV)

1999 Pod jednym dachem/ Pelty/ Cosy Dens

2000 Musimy sobie pomagać/ Musíme si pomáhat/ Divided We Fall

2003 Pupendo

2004 Na złamanie karku / Horem pádem/ Up and Down

2006 Piękność w opałach/ Kráska v nesnázích/ Beauty in Trouble

stopka

reżyseria: Jan Hřebejk
obsada: Eva Bandor, Peter Bebjak, Monika Certezni
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Gijón 2016 - najlepsza muzyka, scenografia; MFF w Karlowych Warach 2016 - najlepsza aktorka
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.