film
   
Cmentarz wspaniałości
Rak ti Khon Kaen
reż. Apichatpong Weerasethakul / Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015 / 122’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 30 maja 2017.

Obsada

Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram, Richard Abramson

Opis filmu

Fabuła najnowszego filmu Apichatponga Weerasethakula skupia się wokół dawnego budynku szkoły, w którym został utworzony szpital do opieki nad żołnierzami pogrążonymi w tajemniczej śpiączce. Jenjira, także mająca problemy ze zdrowiem, zgłasza się do placówki jako wolontariuszka. Jest szczególnie zainteresowana żołnierzem o imieniu Itt i to jemu poświęca najwięcej uwagi. Z czasem Jenjira zauważa, że nawiązuje z nim kontakt, a niedługo potem żołnierz odzyskuje świadomość. Prosta narracja skrywa wielowymiarową opowieść, niepoddającą się łatwym i jednoznacznym interpretacjom. Inspiracją dla tej historii mógł być incydent sprzed kilku lat, kiedy w niejasnych okolicznościach 40 żołnierzy musiało przejść kwarantannę w szpitalu na północy Tajlandii. Reżyser, posługując się metaforami, opowiada o sytuacji w swoim kraju. To nie tylko alegoria polityczna, ale również poetycka podróż do lat dzieciństwa i rodzinnej wioski reżysera, gdzie rozgrywa się akcja jego opowieści.

Informacje o reżyserze

Apichatpong Weerasethakul

Apichatpong Weerasethakul urodził się w Bangkoku. Ukończył studia filmowe w The School of the Art Institute of Chicago. Pod koniec lat 90. dał się poznać jako twórca krótkich filmów i i projektów wideo, łączących fikcję i dokument, między innymi słynnego już dziś Mysterious Object at Noon (2000). W 2002 film Blissfully Yours Weerasethakula otrzymał nagrodę Un Certain Regard na festiwalu filmowym w Cannes. W rok później powstało The Adventure of Iron Pussy, a w dwa lata później nagrodzona na festiwalu w Cannes Tropikalna gorączka.

Filmografia:

1993 Bullet

1994 Kitchen and Bedroom

1994 0016643225059

1996 Like the Relentless Fury of the Pounding Waves

1998 Thirdworld

1999 Malee and the Boy

2000 Boys at Noon

2000 Dokfa nai meuman / Mysterious Object at Noon

2001 Masumi Is a PC Operator

2002 Sud sanaeha / Blissfully Yours

2003 Hua jai tor ra nong / The Adventure of Iron Pussy

2004 Sud pralat / Tropical Malady

2005 Worldly Desires

2005 Ghost of Asia

2006 Sang sattawat / Syndromes and a Century


Apichatpong Weerasethakul was born in Bangkok and completed his M.F.A. in filmmaking at The School of the Art Institute of Chicago. Since the nineties, he has been making short films and videos that merge fiction and documentary, including the groundbreaking Mysterious Object at Noon (00). Blissfully Yours (02) won the Un Certain Regard award at the Cannes Film Festival and was followed by The Adventure of Iron Pussy (03) and Tropical Malady (04), which shared the Jury Prize at Cannes two years later.

Filmography:

1993 Bullet

1994 Kitchen and Bedroom

1994 0016643225059

1996 Like the Relentless Fury of the Pounding Waves

1998 Thirdworld

1999 Malee and the Boy

2000 Boys at Noon

2000 Dokfa nai meuman / Mysterious Object at Noon

2001 Masumi Is a PC Operator

2002 Sud sanaeha / Blissfully Yours

2003 Hua jai tor ra nong / The Adventure of Iron Pussy

2004 Sud pralat / Tropical Malady

2005 Worldly Desires

2005 Ghost of Asia

2006 Sang sattawat / Syndromes and a Century

stopka

reżyseria: Apichatpong Weerasethakul
obsada: Jenjira Pongpas, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram, Richard Abramson
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Najlepszy 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Pięć Smaków: Miód dla dakini 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Dechen Roder, Bhutan 2017
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
Thor: Ragnarok 
Taika Waititi, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.