film
Jackie
reż. Pablo Larraín / Chile, Francja, USA 2016 / 95’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 2 marca 2017.

Obsada

Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt

Nagrody

MFF w Wenecji 2016 - najlepszy scenariusz; nominacje do Oscara 2017 w kategorii: najlepsza aktorka, kostiumy, muzyka

Opis filmu

Jacqueline Bouvier Kennedy ma 34 lata, kiedy jej mąż zostaje Prezydentem Stanów Zjednoczonych. Elegancka i stylowa, od razu staje się globalną ikoną, jedną z najbardziej znanych kobiet na świecie. Jej intuicja i smak w kwestiach mody, sztuki i wystroju wnętrz są powszechnie podziwiane. Jednak 22 listopada 1963 roku poukładane życie Pierwszej Damy rozsypuje się w proch. Podczas wyborczej podróży do Dallas ginie John F. Kennedy, a pogrążona w żałobie Jacqueline na pokładzie Air Force One wraca do Waszyngtonu. Mierząc się z tragedią, postanawia kontynuować dzieło męża. W ciągu kilku dni nie tylko dopisze triumfalny koniec do mitu JFK, ale też ugruntuje legendę, której na imię… Jackie.

Informacje o reżyserze

Pablo Larraín

Urodził się w 1976 roku w Santiago. Studiował komunikację audiowizualną na Uniwersytecie UNIACC. Wraz z bratem, Juanem de Dios Larraínem, założył firmę Fábula, która obecnie jest jednym z najciekawszych ośrodków produkujących filmy artystyczne. W ostatnich latach powstały w niej m.in. 4:44. Ostatni dzień na Ziemi (2011) Abla Ferrary, Gloria (2012) Sebastiána Lelio i Crystal Fairy (2013) Sebastiána Silvy. Nie jest ostatnią częścią trylogii Larraína poświęconej okresowi dyktatury Augusto Pinocheta. Film był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego i zdobył nagrodę International Confederation of Art Cinemas przyznawaną filmom pokazywanym w sekcji Quinzaine des Réalisateurs na festiwalu w Cannes.


Pablo Larraín was born in 1976 in Santiago. He studied audio-visual communication at the UNIACC University. Together with his brother, Juan de Dios Larraín, he founded the company Fábula, which is currently one of the most interesting production sites for artistic films. In recent years it has released, among others, 4:44. Last Day on Earth (2011) by Able Ferrara, Gloria (2012) by Sebastián Lelio and Crystal Fairy (2013) by Sebastián Silva. No is the last part of Larraín’s trilogy, devoted to the dictatorship of Augusto Pinochet. The film was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film and won an award from the International Confederation of Art Cinemas, granted to films screened in the Quinzaine des Réalisateurs section of the Cannes Film Festival.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2006 Fuga

2008 Tony Manero

2010 Post Mortem

2011 Prófugos (co-dir., TV series)

2012 Nie / No

2015 El Club

2016 Neruda

2016 Jackie

stopka

reżyseria: Pablo Larraín
obsada: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt
polski dystrybutor: Kino Świat
nagrody: MFF w Wenecji 2016 - najlepszy scenariusz; nominacje do Oscara 2017 w kategorii: najlepsza aktorka, kostiumy, muzyka
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Pokot 
Adapter. Kino bez barier
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Ana, mon amour 
Cãlin Peter Netzer, Rumunia, Niemcy, Francja 2016
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
MIASTOmovie#5: Czas pokaże 
MIASTOmovie#5
Andreas Voigt, Niemcy 2015
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Patti Cake$ 
Geremy Jasper, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Pomiędzy nami góry 
Hany Abu-Assad, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.