film
Jackie
reż. Pablo Larraín / Chile, Francja, USA 2016 / 95’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 2 marca 2017.

Obsada

Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt

Nagrody

MFF w Wenecji 2016 - najlepszy scenariusz; nominacje do Oscara 2017 w kategorii: najlepsza aktorka, kostiumy, muzyka

Opis filmu

Jacqueline Bouvier Kennedy ma 34 lata, kiedy jej mąż zostaje Prezydentem Stanów Zjednoczonych. Elegancka i stylowa, od razu staje się globalną ikoną, jedną z najbardziej znanych kobiet na świecie. Jej intuicja i smak w kwestiach mody, sztuki i wystroju wnętrz są powszechnie podziwiane. Jednak 22 listopada 1963 roku poukładane życie Pierwszej Damy rozsypuje się w proch. Podczas wyborczej podróży do Dallas ginie John F. Kennedy, a pogrążona w żałobie Jacqueline na pokładzie Air Force One wraca do Waszyngtonu. Mierząc się z tragedią, postanawia kontynuować dzieło męża. W ciągu kilku dni nie tylko dopisze triumfalny koniec do mitu JFK, ale też ugruntuje legendę, której na imię… Jackie.

Informacje o reżyserze

Pablo Larraín

Urodził się w 1976 roku w Santiago. Studiował komunikację audiowizualną na Uniwersytecie UNIACC. Wraz z bratem, Juanem de Dios Larraínem, założył firmę Fábula, która obecnie jest jednym z najciekawszych ośrodków produkujących filmy artystyczne. W ostatnich latach powstały w niej m.in. 4:44. Ostatni dzień na Ziemi (2011) Abla Ferrary, Gloria (2012) Sebastiána Lelio i Crystal Fairy (2013) Sebastiána Silvy. Nie jest ostatnią częścią trylogii Larraína poświęconej okresowi dyktatury Augusto Pinocheta. Film był nominowany do Oscara dla najlepszego filmu nieanglojęzycznego i zdobył nagrodę International Confederation of Art Cinemas przyznawaną filmom pokazywanym w sekcji Quinzaine des Réalisateurs na festiwalu w Cannes.


Pablo Larraín was born in 1976 in Santiago. He studied audio-visual communication at the UNIACC University. Together with his brother, Juan de Dios Larraín, he founded the company Fábula, which is currently one of the most interesting production sites for artistic films. In recent years it has released, among others, 4:44. Last Day on Earth (2011) by Able Ferrara, Gloria (2012) by Sebastián Lelio and Crystal Fairy (2013) by Sebastián Silva. No is the last part of Larraín’s trilogy, devoted to the dictatorship of Augusto Pinochet. The film was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film and won an award from the International Confederation of Art Cinemas, granted to films screened in the Quinzaine des Réalisateurs section of the Cannes Film Festival.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2006 Fuga

2008 Tony Manero

2010 Post Mortem

2011 Prófugos (co-dir., TV series)

2012 Nie / No

2015 El Club

2016 Neruda

2016 Jackie

stopka

reżyseria: Pablo Larraín
obsada: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt
polski dystrybutor: Kino Świat
nagrody: MFF w Wenecji 2016 - najlepszy scenariusz; nominacje do Oscara 2017 w kategorii: najlepsza aktorka, kostiumy, muzyka
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cézanne. Portrety życia 
Wystawy na ekranie 2017/2018
Ella i John 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2017
Films for Food: Mrówki na krewetce 
Films for Food
Maurice Dekkers, Holandia 2015
Kaczki z gęsiej paczki 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Made in Italy 
Luciano Ligabue, Włochy 2018
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Piotruś Królik 
Will Gluck, Australia, USA, Wielka Brytania 2018
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri (seans dla szkoły) 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wiosna Filmów: Fokstrot 
Wiosna Filmów 2018
Samuel Maoz, Izrael, Niemcy, Francja 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.