film
Milczenie
Silence
reż. Martin Scorsese / USA, Tajwan, Meksyk 2016 / 161’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 18 maja 2017.

Obsada

Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Shin'ya Tsukamoto

Opis filmu

Inspirowany autentycznymi wydarzeniami i zrealizowany z niezwykłym rozmachem najnowszy film twórcy "Wilka z Wall Street", "Infiltracji" i "Chłopców z ferajny". Przez trzydzieści lat wybitny reżyser Martin Scorsese przygotowywał adaptację od dawna go fascynującej, słynnej powieści Shūsaku Endō. Trzydzieści lat po "Misji" powstało kolejne filmowe arcydzieło ukazujące ludzi żyjących w czasach wielkich napięć i konfliktów religijnych. W rolach głównych Andrew Garfield ("Przełęcz ocalonych"), Adam Driver ("Paterson", "Gwiezdne wojny: Przebudzenie mocy") oraz Liam Neeson ("Uprowadzona").

XVII wiek. Dwóch młodych jezuitów pokonuje tysiące kilometrów, aby potajemnie przedostać się do Japonii, gdzie toczy się bezwzględna walka z chrześcijaństwem. Misjonarze poszukują swojego nauczyciela - słynącego z odwagi kapłana, o którym krążą plotki, że wyrzekł się wiary katolickiej i został buddyjskim mnichem. To, czego doświadczą, wystawi ich umiejętności przetrwania, a także wszystko, w co wierzą, na najcięższą próbę.

"Milczenie" to najmocniejszy, a jednocześnie najbardziej osobisty film w karierze Martina Scorsese. Amerykański twórca poszukuje odpowiedzi dotyczących istoty i sensu religii, a także wierności swoim przekonaniom w świecie, w którym płaci się za nią najwyższą cenę.

Informacje o reżyserze

Martin Scorsese

Jeden z najpopularniejszych amerykańskich reżyserów wszech czasów. Dzięki takim tytułom jak TaksówkarzWściekły byk czy Chłopcy z ferajny trwale zapisał się w historii kina. Zapoczątkował kampanię filmową "Martin Scorsese Presents" poświęconą propagowaniu klasyki filmowej – w tym także polskiej. Na koncie ma tak prestiżowe wyróżnienia jak Złoty Glob, nagrodę BAFTA, Emmy oraz Złotą Palmę. Wielokrotnie nominowany do Oscara, ostatecznie zdobył go w 2007 roku za Infiltrację.


Martin Scorsese is one of the most popular American directors of all time. Thanks to titles like Taxi DriverRaging Bull and Goodfellas, he has a permanent place in the annals of cinema. He launched a film campaign called Martin Scorsese Presents, which promotes classic films, including Polish ones. He has won numerous prestigious awards, including a Golden Globe, a BAFTA, an Emmy and a Palme d'Or. He has been nominated for numerous Oscars and eventually won one in 2007 for The Departed.

Filmografia/ Filmography

1967 Kto puka do moich drzwi / I Call First

1973 Ulice nędzy / Mean Streets

1976 Taksówkarz / Taxi Driver

1980 Wściekły byk / Raging Bull

2016 Milczenie / Silence

stopka

reżyseria: Martin Scorsese
obsada: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Shin'ya Tsukamoto
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia (seans dla szkoły) 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Happy End 
Michael Haneke, Francja, Austria, Niemcy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Niesforny Bram (seans dla szkoły) 
Anna van der Heide, Holandia 2012
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
W ułamku sekundy 
Fatih Akin, Niemcy, Francja 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.