film
Powidoki
reż. Andrzej Wajda / Polska 2016 / 98’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 9 maja 2017.

Obsada

Bogusław Linda, Zofia Wichłacz, Krzysztof Pieczyński

Opis filmu

Polski kandydat do Oscara w kategorii "najlepszy film nieanglojęzyczny", ostatni film zmarłego Andrzeja Wajdy, ikony polskiego kina. Lata 1948 - 1952, okres stalinizmu. Władysław Strzemiński, malarz, profesor i wykładowca w Łódzkiej PWSSP, twórca teorii unizmu, doceniony i podziwiany przed wojną w kraju i za granicą, nie cieszy się sympatią władz uczelni i Ministra Kultury. Strzemiński - w przeciwieństwie do lojalnych członków partii i kolegów realizujących doktrynę socrealizmu - nie zgadza się na żadne ustępstwa w sztuce.

Długo trwało nim zdecydowałem się na realizację. Wybierałem też właściwy temat, jeśli chodzi o Strzemińskiego. Jest przecież historia małżeństwa Strzemińskiego i Kobro. Związek dwojga takich artystów byłby bardzo ekscytującym tematem na film. Zdałem sobie jednak sprawę, że gdyby to była historia o małżeństwie, powstałby film psychologiczny. Tymczasem chciałem powiedzieć coś o tamtych czasach, które odeszły - i oby nigdy nie wracały.

Andrzej Wajda, reżyser

Informacje o reżyserze

Andrzej Wajda

Wieszcz kina polskiego. Urodził się w 1926 roku w Suwałkach. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie i reżyserię na PWSF w Łodzi. Zadebiutował Pokoleniem, opowiadającym o dorastaniu grupy chłopców w czasie II wojny światowej. Także w swoich kolejnych filmach – KanalePopiele i diamencieLotnejKatyniu czy WałęsieCzłowieku z nadziei – zajmował się najnowszą historią Polski. W 2000 roku otrzymał Oscara za całokształt twórczości. W 2011 roku odznaczono go Orderem Orła Białego.

Wybrana filmografia

1954 Pokolenie / A Generation

1956 Kanał / Canal

1958 Popiół i diament / Ashes and Diamonds

1959 Lotna / Speed

1981 Człowiek z żelaza / Man of Iron

2013 Wałęsa. Człowiek z nadziei / Walesa: Man of Hope

stopka

reżyseria: Andrzej Wajda
obsada: Bogusław Linda, Zofia Wichłacz, Krzysztof Pieczyński
polski dystrybutor: Akson
barwa: kolor
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Kraina oświeconych 
Pieter-Jan De Pue, Belgia 2015
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Moico Enjoy Movies: Sgt. Kabukiman N.Y.P.D. 
Moico Enjoy Movies 2017
Michael Herz, Lloyd Kaufman, USA 1991
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kot Bob i ja 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Prosta historia o morderstwie 
Arkadiusz Jakubik, Polska 2016
Riko prawie bocian 
Toby Genkel, Reza Memari, Luksemburg, Belgia, Niemcy, Norwegia, USA 2017
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Uczeń 
Kirill Serebrennikov, Rosja 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.