film
Powidoki
reż. Andrzej Wajda / Polska 2016 / 98’
Najbliższe seanse - kup bilet:
05 maja

Obsada

Bogusław Linda, Zofia Wichłacz, Krzysztof Pieczyński

Opis filmu

Polski kandydat do Oscara w kategorii "najlepszy film nieanglojęzyczny", ostatni film zmarłego Andrzeja Wajdy, ikony polskiego kina. Lata 1948 - 1952, okres stalinizmu. Władysław Strzemiński, malarz, profesor i wykładowca w Łódzkiej PWSSP, twórca teorii unizmu, doceniony i podziwiany przed wojną w kraju i za granicą, nie cieszy się sympatią władz uczelni i Ministra Kultury. Strzemiński - w przeciwieństwie do lojalnych członków partii i kolegów realizujących doktrynę socrealizmu - nie zgadza się na żadne ustępstwa w sztuce.

Długo trwało nim zdecydowałem się na realizację. Wybierałem też właściwy temat, jeśli chodzi o Strzemińskiego. Jest przecież historia małżeństwa Strzemińskiego i Kobro. Związek dwojga takich artystów byłby bardzo ekscytującym tematem na film. Zdałem sobie jednak sprawę, że gdyby to była historia o małżeństwie, powstałby film psychologiczny. Tymczasem chciałem powiedzieć coś o tamtych czasach, które odeszły - i oby nigdy nie wracały.

Andrzej Wajda, reżyser

Informacje o reżyserze

Andrzej Wajda

Wieszcz kina polskiego. Urodził się w 1926 roku w Suwałkach. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie i reżyserię na PWSF w Łodzi. Zadebiutował Pokoleniem, opowiadającym o dorastaniu grupy chłopców w czasie II wojny światowej. Także w swoich kolejnych filmach – KanalePopiele i diamencieLotnejKatyniu czy WałęsieCzłowieku z nadziei – zajmował się najnowszą historią Polski. W 2000 roku otrzymał Oscara za całokształt twórczości. W 2011 roku odznaczono go Orderem Orła Białego.

Wybrana filmografia

1954 Pokolenie / A Generation

1956 Kanał / Canal

1958 Popiół i diament / Ashes and Diamonds

1959 Lotna / Speed

1981 Człowiek z żelaza / Man of Iron

2013 Wałęsa. Człowiek z nadziei / Walesa: Man of Hope

stopka

reżyseria: Andrzej Wajda
obsada: Bogusław Linda, Zofia Wichłacz, Krzysztof Pieczyński
polski dystrybutor: Akson
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Przez otwarte drzwi 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marina Seresesky, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Bitwa wrocławska 
Beata Januchta, Polska 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Kiki 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Paco León, Hiszpania 2016
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Polish Cinema for Beginners: Carte blanche 
Polish Cinema for Beginners
Jacek Lusiński, Polska 2014
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Wózkownia: Mr. Gaga 
Wózkownia
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.