film
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nawet góry przeminą
Shan he gu ren
reż. Jia Zhang-ke / Chiny, Japonia, Francja 2015 / 131’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 grudnia 2016.

Obsada

Tao Zhao, Yi Zhang, Jing Dong Liang

Opis filmu

Przebój Pet Shop Boys Go West spina klamrą film Jia Zhang-ke, stanowiąc jego najlepszy wstęp i podsumowanie. Obejmująca 25 lat historia miłosnego trójkąta to zdecydowanie coś więcej niż opowieść o miłości, rozczarowaniu i rozstaniach. To ambitna próba spojrzenia na współczesne Chiny przez pryzmat takich zjawisk jak powolny zmierzch uprzemysłowienia, postępująca globalizacja, triumf dzikiego kapitalizmu i bezwzględna pogoń za pieniądzem. Pod ich wpływem rozpadają się więzy między ludźmi, społeczeństwo się atomizuje, jednostki rozjeżdżają się po całym świecie. Wspomnienia, tęsknota i melancholia pozostają jednak z nimi na zawsze. Akcja filmu toczy się kolejno w 1999, 2014 i 2025 roku. W każdym z tych okresów śledzimy losy bohaterów z nieco innej perspektywy. W efekcie powstaje imponujące, epickie dzieło, które śmiało można uznać za najbardziej uniwersalne w filmografii Jia Zhang-ke.

Informacje o reżyserze

Jia Zhang-ke

Urodzony w Fenjanie (Shanxi) chiński reżyser i scenarzysta zaliczany do tzw. Szóstej Generacji. Studiował malarstwo, ale kino zafascynowało go tak bardzo, że w 1995 roku założył wytwórnię Youth Experimental Film Group i zaczął kręcić filmy wideo. Absolwent Pekińskiej Akademii Filmowej. Jego fabularny debiut Kieszonkowiec okazał się ogromnym sukcesem, a następne filmy (Nieznane rozkosze; Świat) trafiały do programu największych festiwali. Jego Martwa natura wygrała MFF w Wenecji.

Filmografia

1997 Kieszonkowiec / Xiao Wu / Pick Pocket

2000 Peron / Zhantai / Platform

2002 Nieznane rozkosze / Ren xiao yao / Unknown Pleasures

2004 Świat / Shijie / The World

2006 Martwa natura / Sanxia haoren / Still Life

2015 Nawet góry przeminą / Shan he gu ren / Mountains May Depart

stopka

reżyseria: Jia Zhang-ke
obsada: Tao Zhao, Yi Zhang, Jing Dong Liang
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Akademia Kina Światowego: Slacker 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Katyń – ostatni świadek 
Piotr Szkopiak, Wielka Brytania, Polska 2018
Klub "Wysokich Obcasów": Thelma 
Klub "Wysokich Obcasów"
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Książę i dybuk 
Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, Polska, Niemcy 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kaczki z gęsiej paczki (seans dla szkoły) 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.