film
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nawet góry przeminą
Shan he gu ren
reż. Jia Zhang-ke / Chiny, Japonia, Francja 2015 / 131’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 grudnia 2016.

Obsada

Tao Zhao, Yi Zhang, Jing Dong Liang

Opis filmu

Przebój Pet Shop Boys Go West spina klamrą film Jia Zhang-ke, stanowiąc jego najlepszy wstęp i podsumowanie. Obejmująca 25 lat historia miłosnego trójkąta to zdecydowanie coś więcej niż opowieść o miłości, rozczarowaniu i rozstaniach. To ambitna próba spojrzenia na współczesne Chiny przez pryzmat takich zjawisk jak powolny zmierzch uprzemysłowienia, postępująca globalizacja, triumf dzikiego kapitalizmu i bezwzględna pogoń za pieniądzem. Pod ich wpływem rozpadają się więzy między ludźmi, społeczeństwo się atomizuje, jednostki rozjeżdżają się po całym świecie. Wspomnienia, tęsknota i melancholia pozostają jednak z nimi na zawsze. Akcja filmu toczy się kolejno w 1999, 2014 i 2025 roku. W każdym z tych okresów śledzimy losy bohaterów z nieco innej perspektywy. W efekcie powstaje imponujące, epickie dzieło, które śmiało można uznać za najbardziej uniwersalne w filmografii Jia Zhang-ke.

Informacje o reżyserze

Jia Zhang-ke

Urodzony w Fenjanie (Shanxi) chiński reżyser i scenarzysta zaliczany do tzw. Szóstej Generacji. Studiował malarstwo, ale kino zafascynowało go tak bardzo, że w 1995 roku założył wytwórnię Youth Experimental Film Group i zaczął kręcić filmy wideo. Absolwent Pekińskiej Akademii Filmowej. Jego fabularny debiut Kieszonkowiec okazał się ogromnym sukcesem, a następne filmy (Nieznane rozkosze; Świat) trafiały do programu największych festiwali. Jego Martwa natura wygrała MFF w Wenecji.

Filmografia

1997 Kieszonkowiec / Xiao Wu / Pick Pocket

2000 Peron / Zhantai / Platform

2002 Nieznane rozkosze / Ren xiao yao / Unknown Pleasures

2004 Świat / Shijie / The World

2006 Martwa natura / Sanxia haoren / Still Life

2015 Nawet góry przeminą / Shan he gu ren / Mountains May Depart

stopka

reżyseria: Jia Zhang-ke
obsada: Tao Zhao, Yi Zhang, Jing Dong Liang
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.