film
 
Nowe Horyzonty dla Seniora: Perłowy guzik
El botón de nácar
reż. Patricio Guzmán / Francja, Hiszpania, Chile 2015 / 82’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 grudnia 2016.

Opis filmu

W oceanie zawarta jest historia całej ludzkości. Morze skrywa zarówno odgłosy Ziemi, jak i te, które pochodzą z Kosmosu, odbiera sygnały od gwiazd i przekazuje je istotom zamieszkującym Ziemię. Woda, która stanowi najdłuższą granicę Chile, skrywa również sekret tajemniczego guzika, który został odnaleziony na dnie oceanu. To południowoamerykańskie państwo, z linią brzegową długości 2670 mil, największy archipelag świata, posiada niezwykły krajobraz, pełen wulkanów, gór i lodowców. Skrywa on głosy rdzennych mieszkańców Patagonii, pierwszych brytyjskich żeglarzy, a także ofiar reżimu Augusto Pinocheta. Niektórzy twierdzą, że woda ma pamięć. Perłowy guzik, poetycki dokument, który został nagrodzony na festiwalu w Berlinie, pokazuje, że ma również głos.

Informacje o reżyserze

Patricio Guzmán

Patricio Guzmán Lozanes (ur. 1941) chilijski reżyser filmów dokumentalnych. Jego najsłynniejsze filmy, które zdobyły międzynarodowy rozgłos to: The Battle of Chile i Salvador Allenie. Wykłada w "filmówkach" w Europie i Ameryce Lacińskiej; jest założycielem Międzynarodowego Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Santiago (FIDOCS). Mieszka we Francji.


Patricio Guzmán Lozanes (born 1941), Chilean documentary film director. His most famous films recognized around the world include The Battle of Chile and Salvador Allende. He gives lectures in film schools in Europe and Latin America; he is a founder of the Santiago International Documentary Film Festival (FIDOCS). He lives in France.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1968 La tortura y otras formas de diálogo

1977 La batalla de Chile

1983 La rosa de los vientos

1997 Chile, the Obstinate Memory

2001 The Pinochet Case

2004 Salvador Allenie

2010 Nostalgia de la luz

stopka

reżyseria: Patricio Guzmán
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.