film
 
Nowe Horyzonty dla Seniora: Perłowy guzik
El botón de nácar
reż. Patricio Guzmán / Francja, Hiszpania, Chile 2015 / 82’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 grudnia 2016.

Opis filmu

W oceanie zawarta jest historia całej ludzkości. Morze skrywa zarówno odgłosy Ziemi, jak i te, które pochodzą z Kosmosu, odbiera sygnały od gwiazd i przekazuje je istotom zamieszkującym Ziemię. Woda, która stanowi najdłuższą granicę Chile, skrywa również sekret tajemniczego guzika, który został odnaleziony na dnie oceanu. To południowoamerykańskie państwo, z linią brzegową długości 2670 mil, największy archipelag świata, posiada niezwykły krajobraz, pełen wulkanów, gór i lodowców. Skrywa on głosy rdzennych mieszkańców Patagonii, pierwszych brytyjskich żeglarzy, a także ofiar reżimu Augusto Pinocheta. Niektórzy twierdzą, że woda ma pamięć. Perłowy guzik, poetycki dokument, który został nagrodzony na festiwalu w Berlinie, pokazuje, że ma również głos.

Informacje o reżyserze

Patricio Guzmán

Patricio Guzmán Lozanes (ur. 1941) chilijski reżyser filmów dokumentalnych. Jego najsłynniejsze filmy, które zdobyły międzynarodowy rozgłos to: The Battle of Chile i Salvador Allenie. Wykłada w "filmówkach" w Europie i Ameryce Lacińskiej; jest założycielem Międzynarodowego Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Santiago (FIDOCS). Mieszka we Francji.


Patricio Guzmán Lozanes (born 1941), Chilean documentary film director. His most famous films recognized around the world include The Battle of Chile and Salvador Allende. He gives lectures in film schools in Europe and Latin America; he is a founder of the Santiago International Documentary Film Festival (FIDOCS). He lives in France.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1968 La tortura y otras formas de diálogo

1977 La batalla de Chile

1983 La rosa de los vientos

1997 Chile, the Obstinate Memory

2001 The Pinochet Case

2004 Salvador Allenie

2010 Nostalgia de la luz

stopka

reżyseria: Patricio Guzmán
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Na pokuszenie 
Sofia Coppola, USA 2017
Piękny kraj 
Francis Lee, Wielka Brytania 2017
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Ptaki śpiewają w Kigali 
Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, Polska 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
2 noce do rana 
Mikko Kuparinen, Finlandia, Litwa 2015
50 wiosen Aurory 
Blandine Lenoir, Francja 2017
Mięso 
Julia Ducournau, Francja, Belgia 2016
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Przeżyć: metoda Houellebecqa 
Arno Hagers, Erik Lieshout, Reinier van Brummelen, Holandia 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.