film
 
Nowe Horyzonty dla Seniora: Perłowy guzik
El botón de nácar
reż. Patricio Guzmán / Francja, Hiszpania, Chile 2015 / 82’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 grudnia 2016.

Opis filmu

W oceanie zawarta jest historia całej ludzkości. Morze skrywa zarówno odgłosy Ziemi, jak i te, które pochodzą z Kosmosu, odbiera sygnały od gwiazd i przekazuje je istotom zamieszkującym Ziemię. Woda, która stanowi najdłuższą granicę Chile, skrywa również sekret tajemniczego guzika, który został odnaleziony na dnie oceanu. To południowoamerykańskie państwo, z linią brzegową długości 2670 mil, największy archipelag świata, posiada niezwykły krajobraz, pełen wulkanów, gór i lodowców. Skrywa on głosy rdzennych mieszkańców Patagonii, pierwszych brytyjskich żeglarzy, a także ofiar reżimu Augusto Pinocheta. Niektórzy twierdzą, że woda ma pamięć. Perłowy guzik, poetycki dokument, który został nagrodzony na festiwalu w Berlinie, pokazuje, że ma również głos.

Informacje o reżyserze

Patricio Guzmán

Patricio Guzmán Lozanes (ur. 1941) chilijski reżyser filmów dokumentalnych. Jego najsłynniejsze filmy, które zdobyły międzynarodowy rozgłos to: The Battle of Chile i Salvador Allenie. Wykłada w "filmówkach" w Europie i Ameryce Lacińskiej; jest założycielem Międzynarodowego Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Santiago (FIDOCS). Mieszka we Francji.


Patricio Guzmán Lozanes (born 1941), Chilean documentary film director. His most famous films recognized around the world include The Battle of Chile and Salvador Allende. He gives lectures in film schools in Europe and Latin America; he is a founder of the Santiago International Documentary Film Festival (FIDOCS). He lives in France.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1968 La tortura y otras formas de diálogo

1977 La batalla de Chile

1983 La rosa de los vientos

1997 Chile, the Obstinate Memory

2001 The Pinochet Case

2004 Salvador Allenie

2010 Nostalgia de la luz

stopka

reżyseria: Patricio Guzmán
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.