film
 
Nowe Horyzonty dla Seniora: Perłowy guzik
El botón de nácar
reż. Patricio Guzmán / Francja, Hiszpania, Chile 2015 / 82’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 grudnia 2016.

Opis filmu

W oceanie zawarta jest historia całej ludzkości. Morze skrywa zarówno odgłosy Ziemi, jak i te, które pochodzą z Kosmosu, odbiera sygnały od gwiazd i przekazuje je istotom zamieszkującym Ziemię. Woda, która stanowi najdłuższą granicę Chile, skrywa również sekret tajemniczego guzika, który został odnaleziony na dnie oceanu. To południowoamerykańskie państwo, z linią brzegową długości 2670 mil, największy archipelag świata, posiada niezwykły krajobraz, pełen wulkanów, gór i lodowców. Skrywa on głosy rdzennych mieszkańców Patagonii, pierwszych brytyjskich żeglarzy, a także ofiar reżimu Augusto Pinocheta. Niektórzy twierdzą, że woda ma pamięć. Perłowy guzik, poetycki dokument, który został nagrodzony na festiwalu w Berlinie, pokazuje, że ma również głos.

Informacje o reżyserze

Patricio Guzmán

Patricio Guzmán Lozanes (ur. 1941) chilijski reżyser filmów dokumentalnych. Jego najsłynniejsze filmy, które zdobyły międzynarodowy rozgłos to: The Battle of Chile i Salvador Allenie. Wykłada w "filmówkach" w Europie i Ameryce Lacińskiej; jest założycielem Międzynarodowego Festiwalu Filmów Dokumentalnych w Santiago (FIDOCS). Mieszka we Francji.


Patricio Guzmán Lozanes (born 1941), Chilean documentary film director. His most famous films recognized around the world include The Battle of Chile and Salvador Allende. He gives lectures in film schools in Europe and Latin America; he is a founder of the Santiago International Documentary Film Festival (FIDOCS). He lives in France.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1968 La tortura y otras formas de diálogo

1977 La batalla de Chile

1983 La rosa de los vientos

1997 Chile, the Obstinate Memory

2001 The Pinochet Case

2004 Salvador Allenie

2010 Nostalgia de la luz

stopka

reżyseria: Patricio Guzmán
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów": Sieranevada 
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów"
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Short Waves On Tour 
Wydarzenia specjalne
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.