film
Paterson
reż. Jim Jarmusch / USA 2016 / 113’
Najbliższe seanse - kup bilet:
31 mar
01 kwi
02 kwi
03 kwi
 
04 kwi 18:00
06 kwi 15:00

Obsada

Adam Driver, Golshifteh Farahani, Helen-Jean Arthur

Opis filmu

Paterson to rewelacja tegorocznego festiwalu w Cannes i największe od wielu lat osiągnięcie artystyczne Jima Jarmuscha. Mimo upływu czasu twórca Truposza, bodaj największy buntownik kina amerykańskiego, wciąż nie łagodnieje. Stanowiący pochwałę codzienności Paterson to film zrobiony na przekór dyktatowi konsumpcji i efekciarstwa. Tytułowy bohater (wspaniały Adam Driver), kierowca miejskiego autobusu, prowadzi uporządkowane życie u boku kochającej żony. Rytm jego dni odmierzają kojący rytuały, spośród których najważniejsze okazuje się regularne pisanie wierszy inspirowanych twórczością Williama Carlosa Williamsa i Franka O'Hary. Codzienność mężczyzny wyznaczają także spotkania z całą galerią Jarmuschowskich ekscentryków - przeżywającym zawód miłosny kompanem od kufla czy wiecznie narzekającym kolegą z pracy, który zazdrości kumplowi optymizmu i pogody ducha. Jednak w pewnym momencie stoicki spokój Patersona ulega zakłóceniu. Bohater zostaje zmuszony do ponownego przemyślenia życiowej filozofii.

Informacje o reżyserze

Jim Jarmusch

Ur. w 1953 roku, nowojorski artysta niezależny. W wieku 17 lat opuścił Akron i przyjechał do Nowego Jorku. Początkowo chciał zostać pisarzem, więc studiował literaturę na Uniwersytecie Columbia (od 1971 r.). Pod koniec studiów na rok wyjechał do Paryża, gdzie najwięcej czasu spędzał w Cinematheque Francaise. Studiował w Institute Film and TV na Uniwersytecie Nowojorskim. W tym okresie poznał środowisko nowojorskich awangardowych filmowców i muzyków. Był asystentem Nicolasa Raya. Współpracował również z Wimem Wendersem. Dzięki Wendersowi rozpoczął również współpracę z producentem swoich filmów Otto Grokenbergerem i operatorem Robbym Müllerem. Debiut filmowy przyniósł Jarmuschowi międzynarodowe uznanie. Jest jednym z najczęściej nagradzanych reżyserów niezależnych.


Born in 1953. New York’s independent artist. When 17, he left Akron, Ohio, and came to New York City. At first, he wanted to become a writer, so he studied literature at Columbia University (from 1971). At the end of his studies, he went to Paris for a year, where most of his time he spent in Cinémathèque Française. He studied at the Film and TV Institute of New York University. Then, he became acquainted with the circle of New York avant-garde filmmakers and musicians. He was an assistant to Nicolas Ray. He also worked with Wim Wenders. Thanks to Wenders, he started to work with the producer of his films, Otto Grokenberger and cameraman Robby Müller. Jarmusch’ film debut brought him international recognition. He is one of the most often awarded independent directors.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger than Paradise

1986 Poza prawem / Down by Law

1989 Mistery Train

1991 Noc na Ziemi / Night on Earth

1999 Ghost Dog: droga samuraja / Ghost Dog: The Way of the Samurai

2003 Kawa i papierosy / Coffee and Cigarettes

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

stopka

reżyseria: Jim Jarmusch
obsada: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Helen-Jean Arthur
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Przez otwarte drzwi 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marina Seresesky, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Bitwa wrocławska 
Beata Januchta, Polska 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Kiki 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Paco León, Hiszpania 2016
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Polish Cinema for Beginners: Carte blanche 
Polish Cinema for Beginners
Jacek Lusiński, Polska 2014
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Śmierć Ludwika XIV 
Albert Serra, Francja, Hiszpania, Portugalia  2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Wózkownia: Mr. Gaga 
Wózkownia
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.