film
Creative Control
reż. Benjamin Dickinson / USA 2015 / 97’
Najbliższe seanse - kup bilet:
04 gru
05 gru
06 gru
07 gru
 
08 gru 20:00

Obsada

Benjamin Dickinson, Nora Zehetner, Alexia Rasmussen, Dan Gill, Gavin McInnes

Nagrody

SXSW 2015 – Special Jury Award

Opis filmu

David (w tej roli sam reżyser) pracuje w agencji reklamowej. Otępiony używkami, wegetuje w nieudanym związku z nauczycielką jogi Juliettą. Nie przeszkadza mu to jednak fantazjować o Sophie - fascynującej dziewczynie swojego przyjaciela. Kiedy w jego ręce wpadają rewolucyjne okulary Augmenta, wykorzystujące najnowsze zdobycze technologii rozszerzonej rzeczywistości, David zaczyna mieć problem z powrotem do prawdziwego świata. W swoim drugim filmie - który miejscami dość niespodziewanie przywodzi na myśl Powiększenie Antonioniego - Benjamin Dickinson opowiada o zobojętniałych na wszystko ludziach, usiłujących choć na chwilę oderwać się od zatruwającej ich życie rutyny. Mimo że Creative Control (będący dalekim kuzynem Computer Chess Andrew Bujalskiego) to w gruncie rzeczy czarna jak smoła komedia, przedstawiona w filmie wizja świata sprawia, że zdominowana przez technologię przyszłość rysuje się w dość ponurych barwach. Oczywiście wyłącznie monochromatycznych.

Marta Bałaga

Informacje o reżyserze

Benjamin Dickinson

Urodzony w Santa Monica amerykański aktor, reżyser i scenarzysta. W ciągu swojej wieloletniej kariery realizował spoty reklamowe dla takich firm jak Ford, Google czy Puma oraz teledyski dla LCD Soundsystem, Q-Tip i The Rapture. W 2012 roku wyreżyserował swój pierwszy film pełnometrażowy First Winter, zaprezentowany na festiwalu Tribeca. Nagrodzony na SXSW Creative Control to jego drugi film.




Born in Santa Monica, Benjamin Dickinson is an American actor, director, and screenwriter. During his long career, he has made commercials for companies such as Ford, Google, and Puma and music videos for LCD Soundsystem, Q-Tip, and The Rapture. In 2012, he directed his first feature film, First Winter, which was screened at the Tribeca Film Festival. An award winner at SXSW, Creative Control is his second film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2004 Tenderfoot (short)

2012 First Winter

2014 Super Sleuths (short)

2015 Brasilia: City of the Future (short)

2015 Creative Control

stopka

reżyseria: Benjamin Dickinson
scenariusz: Benjamin Dickinson, Micah Bloomberg
zdjęcia: Adam Newport-Berra
montaż: Megan Brooks, Andrew Hasse
muzyka: Carter Burwell
obsada: Benjamin Dickinson, Nora Zehetner, Alexia Rasmussen, Dan Gill, Gavin McInnes
producent: Craig Shilowich, Melody C. Roscher, Mark De Pace, Zachary Mortensen
produkcja: Ghost Robot
polski dystrybutor: Against Gravity
nagrody: SXSW 2015 – Special Jury Award
język: angielski
barwa: cz.-b.
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Europejskie Nagrody Filmowe: Gomorra 
Europejskie Nagrody Filmowe
Matteo Garrone, Włochy 2008
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
Ederly 
Piotr Dumała, Polska 2015
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.