film
Creative Control
reż. Benjamin Dickinson / USA 2015 / 97’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 29 grudnia 2016.

Obsada

Benjamin Dickinson, Nora Zehetner, Alexia Rasmussen, Dan Gill, Gavin McInnes

Nagrody

SXSW 2015 – Special Jury Award

Opis filmu

David (w tej roli sam reżyser) pracuje w agencji reklamowej. Otępiony używkami, wegetuje w nieudanym związku z nauczycielką jogi Juliettą. Nie przeszkadza mu to jednak fantazjować o Sophie - fascynującej dziewczynie swojego przyjaciela. Kiedy w jego ręce wpadają rewolucyjne okulary Augmenta, wykorzystujące najnowsze zdobycze technologii rozszerzonej rzeczywistości, David zaczyna mieć problem z powrotem do prawdziwego świata. W swoim drugim filmie - który miejscami dość niespodziewanie przywodzi na myśl Powiększenie Antonioniego - Benjamin Dickinson opowiada o zobojętniałych na wszystko ludziach, usiłujących choć na chwilę oderwać się od zatruwającej ich życie rutyny. Mimo że Creative Control (będący dalekim kuzynem Computer Chess Andrew Bujalskiego) to w gruncie rzeczy czarna jak smoła komedia, przedstawiona w filmie wizja świata sprawia, że zdominowana przez technologię przyszłość rysuje się w dość ponurych barwach. Oczywiście wyłącznie monochromatycznych.

Marta Bałaga

Informacje o reżyserze

Benjamin Dickinson

Urodzony w Santa Monica amerykański aktor, reżyser i scenarzysta. W ciągu swojej wieloletniej kariery realizował spoty reklamowe dla takich firm jak Ford, Google czy Puma oraz teledyski dla LCD Soundsystem, Q-Tip i The Rapture. W 2012 roku wyreżyserował swój pierwszy film pełnometrażowy First Winter, zaprezentowany na festiwalu Tribeca. Nagrodzony na SXSW Creative Control to jego drugi film.




Born in Santa Monica, Benjamin Dickinson is an American actor, director, and screenwriter. During his long career, he has made commercials for companies such as Ford, Google, and Puma and music videos for LCD Soundsystem, Q-Tip, and The Rapture. In 2012, he directed his first feature film, First Winter, which was screened at the Tribeca Film Festival. An award winner at SXSW, Creative Control is his second film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2004 Tenderfoot (short)

2012 First Winter

2014 Super Sleuths (short)

2015 Brasilia: City of the Future (short)

2015 Creative Control

stopka

reżyseria: Benjamin Dickinson
scenariusz: Benjamin Dickinson, Micah Bloomberg
zdjęcia: Adam Newport-Berra
montaż: Megan Brooks, Andrew Hasse
muzyka: Carter Burwell
obsada: Benjamin Dickinson, Nora Zehetner, Alexia Rasmussen, Dan Gill, Gavin McInnes
producent: Craig Shilowich, Melody C. Roscher, Mark De Pace, Zachary Mortensen
produkcja: Ghost Robot
polski dystrybutor: Against Gravity
nagrody: SXSW 2015 – Special Jury Award
język: angielski
barwa: cz.-b.
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.