film
Creative Control
reż. Benjamin Dickinson / USA 2015 / 97’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 29 grudnia 2016.

Obsada

Benjamin Dickinson, Nora Zehetner, Alexia Rasmussen, Dan Gill, Gavin McInnes

Nagrody

SXSW 2015 – Special Jury Award

Opis filmu

David (w tej roli sam reżyser) pracuje w agencji reklamowej. Otępiony używkami, wegetuje w nieudanym związku z nauczycielką jogi Juliettą. Nie przeszkadza mu to jednak fantazjować o Sophie - fascynującej dziewczynie swojego przyjaciela. Kiedy w jego ręce wpadają rewolucyjne okulary Augmenta, wykorzystujące najnowsze zdobycze technologii rozszerzonej rzeczywistości, David zaczyna mieć problem z powrotem do prawdziwego świata. W swoim drugim filmie - który miejscami dość niespodziewanie przywodzi na myśl Powiększenie Antonioniego - Benjamin Dickinson opowiada o zobojętniałych na wszystko ludziach, usiłujących choć na chwilę oderwać się od zatruwającej ich życie rutyny. Mimo że Creative Control (będący dalekim kuzynem Computer Chess Andrew Bujalskiego) to w gruncie rzeczy czarna jak smoła komedia, przedstawiona w filmie wizja świata sprawia, że zdominowana przez technologię przyszłość rysuje się w dość ponurych barwach. Oczywiście wyłącznie monochromatycznych.

Marta Bałaga

Informacje o reżyserze

Benjamin Dickinson

Urodzony w Santa Monica amerykański aktor, reżyser i scenarzysta. W ciągu swojej wieloletniej kariery realizował spoty reklamowe dla takich firm jak Ford, Google czy Puma oraz teledyski dla LCD Soundsystem, Q-Tip i The Rapture. W 2012 roku wyreżyserował swój pierwszy film pełnometrażowy First Winter, zaprezentowany na festiwalu Tribeca. Nagrodzony na SXSW Creative Control to jego drugi film.




Born in Santa Monica, Benjamin Dickinson is an American actor, director, and screenwriter. During his long career, he has made commercials for companies such as Ford, Google, and Puma and music videos for LCD Soundsystem, Q-Tip, and The Rapture. In 2012, he directed his first feature film, First Winter, which was screened at the Tribeca Film Festival. An award winner at SXSW, Creative Control is his second film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2004 Tenderfoot (short)

2012 First Winter

2014 Super Sleuths (short)

2015 Brasilia: City of the Future (short)

2015 Creative Control

stopka

reżyseria: Benjamin Dickinson
scenariusz: Benjamin Dickinson, Micah Bloomberg
zdjęcia: Adam Newport-Berra
montaż: Megan Brooks, Andrew Hasse
muzyka: Carter Burwell
obsada: Benjamin Dickinson, Nora Zehetner, Alexia Rasmussen, Dan Gill, Gavin McInnes
producent: Craig Shilowich, Melody C. Roscher, Mark De Pace, Zachary Mortensen
produkcja: Ghost Robot
polski dystrybutor: Against Gravity
nagrody: SXSW 2015 – Special Jury Award
język: angielski
barwa: cz.-b.
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jota Carlosa Saury 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Carlos Saura, Hiszpania 2016
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jednooki król 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marc Crehuet, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Światło i cień 
Yeşim Ustaoğlu, Turcja, Niemcy, Polska, Francja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.