film
     
Ja, Daniel Blake
I, Daniel Blake
reż. Ken Loach / Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016 / 100’
nominacje: Europejski Film Roku, Europejski Reżyser Roku (Ken Loach), Europejski Scenariusz Roku (Paul Laverty), Europejski Aktor Roku (Dave Johns); goście przed seansem: Ken Loach, Paul Laverty, Rebecca o´Brian
Seanse - kup bilet:
10 gru

Obsada

Dave Johns, Natalie Ann Jamieson, Colin Coombs, Harriet Ghost

Nagrody

Cannes IFF 2016 - Palme d'Or, Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention, Palm DogManitarian Award; Locarno IFF 2016 - Audience Award; San Sebastián IFF 2016 - Audience Award; Denver IFF 2016 - Best Actress, Vancouver IFF 2016 - Most Popular International Feature

Opis filmu

Złota Palma w Cannes 2016, druga po "Wietrze buszującym w jęczmieniu" dla Kena Loacha, jednego z najważniejszych reżyserów europejskiego kina, który swoją karierę zaczynał niemal przed pół wiekiem niezwykłym filmem "Kes". Najnowszy obraz to zabawne, poruszające i chwytające za serce kino, jak przystało na twórcę, bardzo społeczne i krytyczne wobec rzeczywistości. To wzruszająca i pełna humoru historia dojrzałego mężczyzny, który decyduje się pomóc samotnej matce z dwójką dzieci stanąć na nogi, jednak gdy sam zacznie starać się o rentę, trafi w tryby bezdusznej, biurokratycznej machiny niczym z powieści Franza Kafki.

Aktor Dave Johns, także pisarz i aktor kabaretowy, przygotowując się do roli Daniela Blake'a, który jest stolarzem, naprawdę uczył się stolarki w robot­niczym środowisku.


This is Ken Loache's second Golden Palm winner at Cannes. Daniel Blake is a good-natured widowed carpenter in his sixties, who lives alone. Blake would like to return to his job, but it's against doctor's orders as he recently experienced a serious heart-attack. Though he's too healthy to get a pension from the British welfare system, he can't go back to his old shop as it could end in tragedy. However, he has no way to make a living. Blake's character is a composite of dramatic stories collected by Loach and his friend Paul Laverty on travels throughout Great Britain. They met numerous people demeaned by the law and procedures and dehumanized by the welfare state. The struggle of Blake and young mother Katie (who he meets in the course of his trials) are decidedly more than an engaging call for social justice; they are a fight for a decency.

Katarzyna Wolanin, T-Mobile New Horizons IFF

Informacje o reżyserze

Ken Loach

Jeden z najbardziej znanych brytyjskich reżyserów. Urodził się w 1936 roku. Jego droga ku kinu wiodła przez teatr i telewizję. Zadebiutował w 1967 roku filmem Czekając na życie. Szczególną sławę zyskał w latach 90., kiedy to nakręcił tak świetnie przyjęte utwory jak Tajna placówkaRiff-RaffWiatr w oczy oraz Ziemia i wolność. W nowym wieku został dwukrotnym laureatem prestiżowej Złotej Palmy - za Wiatr buszujący w jęczmieniu i Ja, Daniel Blake. Jego specjalnością jest kino zaangażowane społecznie.

Wybrana filmografia

1990 Tajna placówka / Hidden Agenda

1991 Riff-Raff

1993 Wiatr w oczy / Raining Stones

1995 Ziemia i wolność / Land and Freedom

2006 Wiatr buszujący w jęczmieniu / The Wind That Shakes the Barley

2016 Ja, Daniel Blake / I, Daniel Blake

stopka

reżyseria: Ken Loach
scenariusz: Paul Laverty
zdjęcia: Robbie Ryan
montaż: Jonathan Morris
muzyka: George Fenton
obsada: Dave Johns, Natalie Ann Jamieson, Colin Coombs, Harriet Ghost
producent: Rebecca O’Brien
produkcja: Sixteen Films, Why Not Productions, Wild Bunch
polski dystrybutor: M2 Films
nagrody: Cannes IFF 2016 - Palme d'Or, Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention, Palm DogManitarian Award; Locarno IFF 2016 - Audience Award; San Sebastián IFF 2016 - Audience Award; Denver IFF 2016 - Best Actress, Vancouver IFF 2016 - Most Popular International Feature
język: angielski
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.