film
   
Szczęśliwa rocznica; Danton
Happy Anniversary; Danton / Heureux anniversaire; L'Affaire Danton
/ 152’
Nagroda za całokształt twórczości (Jean-Claude Carrière)
Seanse - kup bilet:
09 gru

Opis filmu

Szczęśliwa rocznica

Heureux anniversaire / Happy Anniversary
reż. i scen. Jean-Claude Carrière i Pierre Étaix, Francja 1962, 15'

Żona czeka na męża, by uczcić rocznicę ślubu. Ona szykuje w domu stół, on odbiera kwiaty z kwiaciarni i kupuje szampana, ale Paryż, wielka, ruchliwa metropolia, opóźnia jego powrót, przeszkadza, pochłania. Obaj twórcy uwiel­biają miasto, przeszkody, jakie stawia miesz­kańcom, którzy usiłują gdzieś zdążyć, dokądś się spieszą. Uwielbiają naturę ulicznego ruchu, tumult, budując doskonałe gagi. Pierre Étaix w roli męża zmaga się z Paryżem jak niewzruszony Buster Keaton i nawet przypomina go z sylwetki i gestów.

Oscar dla najlepszego krótkometrażowego filmu aktorskiego.

English subtitles

Danton

L'Affaire Danton
reż. Andrzej Wajda, scen. Jean-Claude Carrière, Francja, Polska, 1982, 137'
obsada: Gérard Depardieu, Bogusław Linda, Marek Kondrat, Patrice Chéreau, Andrzej Seweryn, Marian Kociniak, Jerzy Trela, Erwin Nowiaszek, Czesław Wołłejko, Leonard Pietraszak, Wojciech Pszoniak, Tadeusz Huk, Anne Alvaro, Krzysztof Globisz

Adaptacja sztuki teatralnej Stanisławy Przybyszewskiej. Jest wiosna 1794 roku. W rewolucyjnej Francji szaleje terror. Na posiedzeniu Komitetu Ocalenia Publicznego Billaud-Varenne oskarża Dantona i jego przyjaciół o działalność kontrrewolucyjną. Robespierre nie zgadza się wprawdzie na sądzenie Dantona, ale inni członkowie Komitetu przytaczają wciąż nowe argumenty przeciwko niemu. Jednocześnie dochodzi do konfiskaty redagowanej przez Desmoulinsa gazety dantonistów "Vieux Kordelier". Wkrótce Danton otrzymuje poufne ostrzeżenie, że rząd nosi się z zamiarem aresztowania go.

Świetna obsada: Gerard Depardieu jako Danton, Wojciech Pszoniak jako Ro­bespierre, Bogusław Linda jako Saint-Just, Andrzej Seweryn jako Burdon.

Film ma doskonałe dialogi, Wajda z wielkim obiektywizmem przygląda się schyłkowi rewolucji i osobistej tragedii Dantona.

English subtitles

Spotkanie z laureatem przed filmami.


Happy Anniversary 

Szczęśliwa rocznica, Heureux anniversaire
dir. Jean-Claude Carrière (as J.C. Carrière), Pierre Étaix, France 1962, 15’ 

A woman is preparing a romantic dinner for two for her and her husband to celebrate their wedding anniversary. Her husband is out running a series of errands, most of his stops to pick up anniversary gifts for his wife. But the anti-anniversary Gods seem to be working against him as Paris traffic and other problems at each stop seem to be holding him up from getting in and out and to home on time for dinner. Meanwhile, his wife has no idea what has happened to her husband. Will it still be a happy anniversary by the time he makes it home?

English subtitles

Danton

L'Affaire Danton
reż. Andrzej Wajda, scen. Jean-Claude Carrière, Francja, Polska, 1982, 137'
cast: Gérard Depardieu, Bogusław Linda, Marek Kondrat, Patrice Chéreau, Andrzej Seweryn, Marian Kociniak, Jerzy Trela, Erwin Nowiaszek, Czesław Wołłejko, Leonard Pietraszak, Wojciech Pszoniak, Tadeusz Huk, Anne Alvaro, Krzysztof Globisz

Action opens in November of 1793, with Danton returning to Paris from his country retreat upon learning that the Committee for Public Safety, under Robespierre's incitement, has begun a series of massive executions, The Terror. Confident in the people's support, Danton clashes with his former ally, but calculating Robespierre soon rounds up Danton and his followers, tries them before a revolutionary tribunal and dipatches them to the guillotine.

English subtitles

Jean-Claude Carrière's Q&A - before screenings

Informacje o reżyserze

Andrzej Wajda

 Andrzej Wajda, reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i scenograf, urodził się w 1926 r. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie (1946-50), następnie reżyserię w PWSF w Łodzi. Andrzej Wajda jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych polskich reżyserów a zarazem współtwórcą polskiej szkoły filmowej. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał u boku Aleksandra Forda przy filmie Piątka z ulicy Barskiej. Debiutował filmem Pokolenie, opowieścią o losach młodzieży z warszawskich przedmieść podczas okupacji hitlerowskiej. Wajda jest reżyserem niezwykle płodnym i wszechstronnym. Zrealizował filmy psychologiczne, historyczne, polityczne, adaptacje dzieł literaturackich. W każdym z tych gatunków stworzył obrazy, które na stałe weszły do historii polskiego kina. W dowód uznania za wybitne zasługi w dziedzinie filmu Wajda otrzymał wiele prestiżowych nagród. W 2000 r. jako pierwszy polski filmowiec otrzymał Oscara - za całokształt twórczości.

Wajda zajmuje się również reżyserią teatralną. Związany jest z krakowskim Teatrem Starym i warszawskim Teatrem Powszechnym.

 

Filmografia:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge


Andrzej Wajda, film and theatre director, screenwriter and stage-designer, born in 1926. He studied painting at the Academy of Fine Arts in Kraków (1946-1950) and then directing at the National Film School in Łódź. Andrzej Wajda is one of the most distinguished and popular Polish directors and a co-founder of the Polish School of the 1950s and 1960s. He started his professional career working with Aleksander Ford on the film Five from Barska Street. His feature debut was A Generation), a story about young people of the suburbs of Warsaw during the Nazi occupation of Poland. Wajda is an extraordinarily prolific and universal director. He has made very different films: psychological, historical, political, literature adaptations. In every genre, his works have made history in Polish cinema. For his outstanding services to the film industry Wajda has received numerous prestigious awards. In 2000 he was the first Polish filmmaker to receive an honorary Oscar.

Wajda is also a theatre director. He works at Teatr Stary in Kraków and Teatr Powszechny in Warsaw.

Filmography:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge

stopka

barwa: kolor
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Stella Nostra 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
O filmie się rozmawia: Kacper i Emma na safari 
Filmowe poranki
A. L. Næss, Norwegia 2015
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wim Wenders: Sól Ziemi 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, Francja, Brazylia, Włochy 2014
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.