film
Wózkownia: Zagubieni
Ztraceni v Mnichove
reż. Petr Zelenka / Czechy  2015 / 105’
Seanse - kup bilet:
03 lis
Wózkownia

Obsada

Jana Plodkova, Alena Dolakova, Marcial Di Fonzo Bo

Nagrody

Czeskie Lwy 2016 - najlepszy scenariusz

Opis filmu

Petr Zelenka, jeden z najbardziej znanych i lubianych w Polsce współczesnych czeskich reżyserów, twórca Opowieści o zwyczajnym szaleństwie, nie traci humoru i pełnego dystansu spojrzenia na rzeczywistość. Jego Zagubieni zaczynają się jako opowieść o dziennikarzu śledczym na tropie skandalu. 2008 rok, w mediach trwa dyskusja o układzie monachijskim sprzed siedmiu dekad, gdy francuski premier Édouard Daladier zdradził Czechów i wszedł w alians z Hitlerem. Ambasador Francji w pojednawczym geście przywozi do Pragi papugę zmarłego polityka. Zapomina jednak, że ptak mówi. Czasami bardzo niewygodne rzeczy. Nagle film Zelenki odwraca się o 180 stopni. Reżyser zamienia typową komedię w przewrotny mockument. Tworzy satyrę o niezwykle długim ostrzu. Drwi z Czechów, ich stosunku do przeszłości i codzienności, z narodowych stereotypów i obrazu Francuzów. Z ciętym humorem odtwarza też proces produkcji filmów: łatanie dziur i błędów, bełkotliwe wypowiedzi aktorów w wywiadach, dostosowywanie artystycznych wizji do budżetów. Nie zapomina również wbić szpili polskim reżyserom. Przede wszystkim pokazuje jednak, jak nieustannie od nowa pisze się historię. A wszystko to z inteligentną ironią, w duchu padających w filmie słów Heydricha: Czesi to śmiejące się bestie.

 

Informacje o reżyserze

Petr Zelenka

Czeski dramaturg, scenarzysta, reżyser filmowy i teatralny. We wczesnej młodości był basistą i tekściarzem punkowej grupy V noci. Pierwsze próby filmowe podejmował na przełomie lat 80. i 90. na Wydziale Filmowym i Telewizyjnym praskiej Akademii Sztuk Scenicznych. Po studiach pracował jako dramaturg studia filmowego Barrandov oraz realizował filmy dla czeskiej telewizji. Zadebiutował paradokumentem Mňága – Happy End – fikcyjną historią rzeczywiście istniejącego zespołu Mňága a Zdorp, wymykającego się spod kontroli wytwórni płytowej. Międzynarodowy rozgłos przynieśli mu pokazywani na festiwalach w Salonikach i Valladolid Guzikowcy, którzy zdobyli pięć Czeskich Lwów. Wielką popularność zyskał także zrealizowany na podstawie jego scenariusza film Samotni Davida Ondřička. Znany jest również jako twórca teatralny: dramat Opowieści o zwyczajnym szaleństwie wystawił w 2001 roku w praskim Teatrze Dejvicki (przetłumaczono go i grano m.in. w Anglii, Japonii, Polsce, Rosji, Serbii, na Węgrzech i Słowacji). Inna z jego sztuk, Oczyszczenie, napisana została dla Starego Teatru w Krakowie. Ponadto w scenerii opustoszałej fabryki w Nowej Hucie Zelenka nakręcił własną wersję Braci Karamazow. Reżysera wyróżnia czarny humor i nieskrępowana wyobraźnia oraz umiejętność celnego portretowania ludzi balansujących między przeciętnością a szaleństwem.

Wybrana filmografia

1996 Mnága - Happy End

1997 Guzikowcy / Knoflíkári / The Button-Pinchers

1997 Jak se žije komparsistům podle Petra Zelenky

2000 Powers (kr.m. / short)

2002 Rok diabła / Rok dábla / Year of the Devil

2005 Opowieści o zwyczajnym szaleństwie / Príbehy obycejného sílenství / Wrong Side Up

2008 Bracia Karamazow / Karamazovi / The Karamazov Brothers

stopka

reżyseria: Petr Zelenka
obsada: Jana Plodkova, Alena Dolakova, Marcial Di Fonzo Bo
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: Czeskie Lwy 2016 - najlepszy scenariusz
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Coco (seans dla szkoły) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Ferie 2018: Villads 
Ferie 2018
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.