film
 
Tydzień Nowego Kina Argentyńskiego: Klan
The Clan / El Clan
reż. Pablo Trapero / Argentyna, Hiszpania 2015 / 110’
Seanse - kup bilet:
27 lis

Obsada

Guillermo Francella, Peter Lanzani, Gaston Cocchiarale

Nagrody

MFF w Wenecji 2015 - najlepszy reżyser; MFF w Toronto 2015 - Platform Prize; Goya Awards 2015 - najlepszy film iberoamerykański; Nagrody Argentyńskiej Akademii 2015 - najlepsze zdjęcia, dźwięk, aktor, kostiumy

Opis filmu

Argentyna, początek lat 80. Za obrazem tradycyjnej rodziny z dzielnicy San Isidro kryje się złowieszczy klan, aranżujący porwania oraz dokonujący morderstw. Na czele klanu stoi krewki ojciec, wyglądający czasem jak niegroźny dziadek z sąsiedztwa, a czasem jak wcielony diabeł o zimnym spojrzeniu. Alejandro, jego najstarszy syn, gwiazda słynnej drużyny rugby CASI, umiejętnie wskazuje mu potencjalne ofiary. Pozostali członkowie rodziny, w mniejszym lub większym stopniu, są zaangażowani w porwania i mają swój udział w zyskach z okupu od rodzin ofiar.

Stawką El Clan jest rozliczenie nie jednej zbrodniczej rodziny, ale okresu w historii Argentyny, kiedy sprawy rozwiązywało się pięścią (bądź pistoletem), a obowiązującą ideologią był maczyzm, nakazujący ślepe podporządkowanie samcowi alfa. Arkimedes ma plecy w armii, dzięki czemu czuje się bezkarny - Trapero mówi, że to zgniły system wydaje na świat zgniłe rodziny.

Adam Kruk, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Pablo Trapero

Pablo Trapero urodził się w San Justo niedaleko Buenos Aires w 1971 roku. Jego debiutancki film, Mundo Grúa (1999) był pokazywany na festiwalu Era Nowe Horyzonty w 2006 roku. Jego drugi obraz, El Bonaerense, miał premierę na Festiwalu Filmowym w Cannes w 2002 r. i zdobył uznanie zarówno krytyki, jak i widowni. W 2004 r. Trapero powrócił na festiwal filmowy w Wenecji ze swoim trzecim filmem, Familia Rodante. W 2006 r. nakręcił swoje czwarte dzieło, Narodzony i wychowany, a obecnie pracuje nad kolejnym scenariuszem, który ma nosić tytuł Desencuentro. W 2002 r. założył także firmę producencką, Matanza Cine, aby produkować i rozpowszechniać filmy twórców z Ameryki Łacińskiej.

Filmografia:

1993 Mocoso malcriado (kr.m.)

1995 Negocios (kr.m.)

1999 Mundo grúa

2001 Naikor, la estación de servicio

2002 El Bonaerense

2003 Ensayo (serial tv)

2004 Familia rodante / Rolling Family

2006 Narodzony i wychowany / Nacido y criado / Born and Bred


Pablo Trapero was born in San Justo, near Buenos Aires, in 1971. His debut, Crane World (1999) was screened at Era New Horizons Film Festival in 2006 . His second film, El Bonaerense, premiered at the Cannes Film Festival in 2002 to great praise by critics and audiences alike. In 2004 he returned to the Venice Film Festival to present his third film, Familia Rodante. He directed his fourth feature, Nacido y Criado, in 2006 and he is currently working on the script of a new work, to be called Desencuentro. In 2002 Trapero also set up the production company Matanza Cine, to produce and distribute films by Latin American directors.

Filmography:

1993 Mocoso malcriado (kr.m.)

1995 Negocios (kr.m.)

1999 Mundo grúa

2001 Naikor, la estación de servicio

2002 El Bonaerense

2003 Ensayo (serial tv)

2004 Familia rodante / Rolling Family

2006 Urodzony i stworzony / Nacido y criado / Born and Bred

stopka

reżyseria: Pablo Trapero
scenariusz: Julian Loyola, Esteban Student, Pablo Trapero
zdjęcia: Julián Apezteguia
montaż: Alejandro Carrillo Penovi, Pablo Trapero
muzyka: Sebastián Escofet
obsada: Guillermo Francella, Peter Lanzani, Gaston Cocchiarale
producent: Agustín Almodóvar, Pedro Almodóvar, Esther García, Matías Mosteirín, Hugo Sigman, Pablo Trapero
produkcja: El Deseo, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales (INCAA), Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA)
polski dystrybutor: Solopan
nagrody: MFF w Wenecji 2015 - najlepszy reżyser; MFF w Toronto 2015 - Platform Prize; Goya Awards 2015 - najlepszy film iberoamerykański; Nagrody Argentyńskiej Akademii 2015 - najlepsze zdjęcia, dźwięk, aktor, kostiumy
język: hiszpański
barwa: kolor
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Song to Song 
Terrence Malick, USA 2017
24 tygodnie 
Anne Zohra Berrached, Niemcy 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dudi: Cała naprzód 
Julio Soto Gurpide, Hiszpania 2017
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów": Sieranevada 
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów"
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Dzieciak rządzi 
Tom McGrath, USA 2017
Gwiazdy 
Jan Kidawa-Błoński, Polska 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Obcy: Przymierze 
Ridley Scott, USA, Wielka Brytania 2017
Short Waves On Tour 
Wydarzenia specjalne
Szatan kazał tańczyć 
Katarzyna Rosłaniec, Polska, Szwecja, Niemcy 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.