film
 
Tydzień Nowego Kina Argentyńskiego: Klan
The Clan / El Clan
reż. Pablo Trapero / Argentyna, Hiszpania 2015 / 110’
Seanse - kup bilet:
27 lis

Obsada

Guillermo Francella, Peter Lanzani, Gaston Cocchiarale

Nagrody

MFF w Wenecji 2015 - najlepszy reżyser; MFF w Toronto 2015 - Platform Prize; Goya Awards 2015 - najlepszy film iberoamerykański; Nagrody Argentyńskiej Akademii 2015 - najlepsze zdjęcia, dźwięk, aktor, kostiumy

Opis filmu

Argentyna, początek lat 80. Za obrazem tradycyjnej rodziny z dzielnicy San Isidro kryje się złowieszczy klan, aranżujący porwania oraz dokonujący morderstw. Na czele klanu stoi krewki ojciec, wyglądający czasem jak niegroźny dziadek z sąsiedztwa, a czasem jak wcielony diabeł o zimnym spojrzeniu. Alejandro, jego najstarszy syn, gwiazda słynnej drużyny rugby CASI, umiejętnie wskazuje mu potencjalne ofiary. Pozostali członkowie rodziny, w mniejszym lub większym stopniu, są zaangażowani w porwania i mają swój udział w zyskach z okupu od rodzin ofiar.

Stawką El Clan jest rozliczenie nie jednej zbrodniczej rodziny, ale okresu w historii Argentyny, kiedy sprawy rozwiązywało się pięścią (bądź pistoletem), a obowiązującą ideologią był maczyzm, nakazujący ślepe podporządkowanie samcowi alfa. Arkimedes ma plecy w armii, dzięki czemu czuje się bezkarny - Trapero mówi, że to zgniły system wydaje na świat zgniłe rodziny.

Adam Kruk, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Pablo Trapero

Pablo Trapero urodził się w San Justo niedaleko Buenos Aires w 1971 roku. Jego debiutancki film, Mundo Grúa (1999) był pokazywany na festiwalu Era Nowe Horyzonty w 2006 roku. Jego drugi obraz, El Bonaerense, miał premierę na Festiwalu Filmowym w Cannes w 2002 r. i zdobył uznanie zarówno krytyki, jak i widowni. W 2004 r. Trapero powrócił na festiwal filmowy w Wenecji ze swoim trzecim filmem, Familia Rodante. W 2006 r. nakręcił swoje czwarte dzieło, Narodzony i wychowany, a obecnie pracuje nad kolejnym scenariuszem, który ma nosić tytuł Desencuentro. W 2002 r. założył także firmę producencką, Matanza Cine, aby produkować i rozpowszechniać filmy twórców z Ameryki Łacińskiej.

Filmografia:

1993 Mocoso malcriado (kr.m.)

1995 Negocios (kr.m.)

1999 Mundo grúa

2001 Naikor, la estación de servicio

2002 El Bonaerense

2003 Ensayo (serial tv)

2004 Familia rodante / Rolling Family

2006 Narodzony i wychowany / Nacido y criado / Born and Bred


Pablo Trapero was born in San Justo, near Buenos Aires, in 1971. His debut, Crane World (1999) was screened at Era New Horizons Film Festival in 2006 . His second film, El Bonaerense, premiered at the Cannes Film Festival in 2002 to great praise by critics and audiences alike. In 2004 he returned to the Venice Film Festival to present his third film, Familia Rodante. He directed his fourth feature, Nacido y Criado, in 2006 and he is currently working on the script of a new work, to be called Desencuentro. In 2002 Trapero also set up the production company Matanza Cine, to produce and distribute films by Latin American directors.

Filmography:

1993 Mocoso malcriado (kr.m.)

1995 Negocios (kr.m.)

1999 Mundo grúa

2001 Naikor, la estación de servicio

2002 El Bonaerense

2003 Ensayo (serial tv)

2004 Familia rodante / Rolling Family

2006 Urodzony i stworzony / Nacido y criado / Born and Bred

stopka

reżyseria: Pablo Trapero
scenariusz: Julian Loyola, Esteban Student, Pablo Trapero
zdjęcia: Julián Apezteguia
montaż: Alejandro Carrillo Penovi, Pablo Trapero
muzyka: Sebastián Escofet
obsada: Guillermo Francella, Peter Lanzani, Gaston Cocchiarale
producent: Agustín Almodóvar, Pedro Almodóvar, Esther García, Matías Mosteirín, Hugo Sigman, Pablo Trapero
produkcja: El Deseo, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales (INCAA), Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA)
polski dystrybutor: Solopan
nagrody: MFF w Wenecji 2015 - najlepszy reżyser; MFF w Toronto 2015 - Platform Prize; Goya Awards 2015 - najlepszy film iberoamerykański; Nagrody Argentyńskiej Akademii 2015 - najlepsze zdjęcia, dźwięk, aktor, kostiumy
język: hiszpański
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Europejskie Nagrody Filmowe: Gomorra 
Europejskie Nagrody Filmowe
Matteo Garrone, Włochy 2008
Jesteśmy Żydami z Breslau 
Karin Kaper, Dirk Szuszies, Niemcy 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
Ederly 
Piotr Dumała, Polska 2015
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.