film
 
Ederly
reż. Piotr Dumała / Polska 2015 / 87’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 8 grudnia 2016.

Obsada

Bogusław Mariusz Bonaszewski, Gabriela Muskała, Helena Norowicz, Piotr Bajor, Aleksandra Popławska

Opis filmu

W tytułowym miasteczku nie działają reguły kalendarza. Lato i zima następują po sobie w ciągu ledwie doby. Ale to akurat nikogo nie dziwi. Sensacją jest natomiast pojawienie się w nim konserwatora rzeźb, który utrzymuje, że przybył w celach zarobkowych. Mieszkańcy widzą w nim zaginionego przed 20 laty miejscowego. Przypisują mu określone cechy i kolejne tożsamości. Mężczyzna w jednej chwili staje się synem, bratem, narzeczonym i kochankiem. Dumała obnaża umowność tych pojęć i wydobywa grozę przedstawionej sytuacji. Bo w Ederly nazywanie działa jak zaklinanie. Jest groźne. Atmosferę niepokoju pomagają wytworzyć czarno-białe zdjęcia Adama Sikory, chłodna scenografia, groteskowa charakteryzacja mieszkańców miasteczka, a także ich osobliwe zachowania. Nic dziwnego, że Ederly, którego scenariusz powstał na podstawie powieści Dumały publikowanej w odcinkach na łamach miesięcznika „Kino”, porównuje się do filmów Friedricha Wilhelma Murnaua i Carla Theodora Dreyera. Tak jak one ma wyrazisty styl, oryginalną estetykę i jest w pełni autorski.

Informacje o reżyserze

Piotr Dumała

Urodził się w 1956 roku w Warszawie. Scenarzysta, animator i reżyser filmów rysunkowych oraz kombinowanych, scenarzysta i scenograf filmów fabularnych, pedagog, rysownik, autor komiksów i plakatów, literat, krytyk, aktor. Absolwent Wydziału Konserwacji Dzieł Sztuki (dyplom w pracowni konserwacji rzeźby kamiennej) ASP w Warszawie (1982), uczył się także w Pracowni Filmu Animowanego prof. Daniela Szczechury, którego następnie był asystentem. Posługuje się tradycyjną kreską, a także wymyśloną przez siebie techniką płytek gipsowych. Oryginalność plastyczna, jej znakomite zespolenie ze ścieżką dźwiękową, precyzja w najdrobniejszym detalu, a zwłaszcza umiejętność atrakcyjnego przeniesienia na ekran skomplikowanych treści, to główne wyznaczniki jego kina.


Screenwriter, visual designer, animator and director of animated and combined films, screenwriter and stage designer of feature films, teacher, illustrator, author of comic books and posters, writer, critic, actor. Born in 1956 in Warsaw. Graduated from the Art Renovation Faculty (diploma of the stone sculpture renovation lab) of the Warsaw Academy of Fine Arts (1982), where he also studied at the Animated Film Lab of professor Daniel Szczechura and then became the professor’s assistant. He uses traditional drawing techniques and modified scratchboard technique. Visual originality, excellent harmony with the soundtrack, precision of all details and especially his skill to adapt complex matters to animation – these are the landmarks of his cinema.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1981 Lykantropia (short, anim.)

1985 Łagodna / Gentle Spirit (short, anim.)

1987 Ściany / Walls (short, anim.)

1991 Franz Kafka (short, anim.)

2000 Zbrodnia i kara / Crime and Punishment (anim.)

2009 Las / The Forest

2010 Dr Charakter przedstawia / Dr. Charakter Presents (short, anim.)

stopka

reżyseria: Piotr Dumała
obsada: Bogusław Mariusz Bonaszewski, Gabriela Muskała, Helena Norowicz, Piotr Bajor, Aleksandra Popławska
polski dystrybutor: Żółty Szalik
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jednooki król 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marc Crehuet, Hiszpania 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jota Carlosa Saury 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Carlos Saura, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Światło i cień 
Yeşim Ustaoğlu, Turcja, Niemcy, Polska, Francja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.