film
Nowy początek
Arrival
reż. Denis Villeneuve / USA 2016 / 116’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 22 grudnia 2016.

Obsada

Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

Opis filmu

Wybitna lingwistka, Louise Banks zostaje wezwana przez siły obronne kraju, by spróbować porozumieć się z wysłannikami innej cywilizacji po tym, jak gigantyczny obiekt zawisł nieruchomo tuż nad Ziemią. Nikt tak naprawdę nie wie, czy obcy przybyli na Ziemię w celach pokojowych, czy może są zwiastunem inwazji. W zespole badawczym wspomagają ją pułkownik Weber i wybitny fizyk, Ian Donnelly.

Sceny, w których bohaterka z wnętrza helikoptera po raz pierwszy ogląda na żywo statek obcych, a potem dostaje się na jego pokład, to przykład kina z najwyższej półki. Reżyser Denis Villeneuve kolejny raz potwierdza, że jest niezrównany, gdy trzeba złapać widza za gardło i wypełnić ekran atmosferą dławiącej grozy. Ma też dobrą rękę do kobiecych bohaterek. (...)  Szybko okazuje się, że potencjalnym zagrożeniem dla ludzkości są nie tylko obcy, ale i… ludzkość. Skonfliktowana, brutalna, niepotrafiąca zewrzeć szeregów w obliczu kryzysu.

Łukasz Muszyński, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Denis Villeneuve

Denis Villeneuve

Urodził się w 1967 r. Po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę projektem Course destination monde - 20 pięciominutowych klipów o podróżach po całym świecie. Jego poruszająca krótkometrażówka REW FFWD była wyświetlana na festiwalach na całym świecie i zdobyła wyróżnienie jury w Locarno. Pełnometrażowy debiut Villeneuve'a, Un 32 août sur terre miał premierę na festiwalu w Cannes. Jego następny obraz, Maëlstrom, zdobył liczne nagrody na festiwalach na całym świecie, m.in. nagrodę FIPRESCI na Berlinale.

Wybrana filmografia:

1994 REW FFWD (dok. / doc., kr.m. / short)

1998 Un 32 août sur terre / August 32nd on Earth

2000 Maelström

2006 120 Seconds to Get Elected (kr.m. / short)

2008 Next Floor (kr.m. / short)

2009 Politechnika / Polytechnique


Denis Villeneuve

Born in 1967. He first captured industry attention during Radio-Canada's Course destination monde (1990-1991), during which he produced twenty five-minute long clips of his around the world travels and won first prize. His striking, point-of-view short film REW FFWD (1994), played at festivals around the world and won a special jury prize at the Locarno IFF. Villeneuve's feature debut, August 32nd on Earth (1998), premiered at the Festival de Cannes. His widely heralded follow-up film was Maëlstrom (2000), won major awards at festivals around the world, including the FIPRESCI Prize at the Berlin IFF.

Selected filmography:

1994 REW FFWD (dok. / doc., kr.m. / short)

1998 Un 32 août sur terre / August 32nd on Earth

2000 Maelström

2006 120 Seconds to Get Elected (kr.m. / short)

2008 Next Floor (kr.m. / short)

2009 Polytechnique

stopka

reżyseria: Denis Villeneuve
obsada: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Ghost in the Shell 
Rupert Sanders, USA 2017
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Złota dama 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Simon Curtis, USA, Wielka Brytania 2014
Węgierska Wiosna Filmowa: Potwór z Martfű 
Węgierska Wiosna Filmowa 2017
Árpád Sopsits, Węgry 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zud 
Marta Minorowicz, Polska, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.