film
Neon Demon
The Neon Demon
reż. Nicolas Winding Refn / USA, Dania, Francja 2016 / 117’
Seanse - kup bilet:
30 paź

Obsada

Elle Fanning, Karl Glusman, Jena Malone, Bella Heathcote, Abbey Lee, Christina Hendricks, Keanu Reeves

Opis filmu

Wszyscy pragniemy piękna i zrobimy wszystko, aby je zdobyć - twierdzi Nicolas Winding Refn. O tym jest Neon Demon. Horror, w którym nie ma grozy, lecz najgłębiej zakorzenione w nas obsesje. Jesse, 16-latka z prowincji, trafia do Los Angeles. Marzy o karierze modelki. Ze zdjęciami zrobionymi u fotografa amatora ustawia się w kolejkach do największych agencji i na wybiegi najsłynniejszych projektantów. Z tysięcy dziewczyn wyróżniają ją naturalność i niewinność. W tej dojmującej wizji świata mody reżyser serii Pusher i Drive rezygnuje z obrazów codzienności, z psychologii, z logiki. Wybiera konwencję z pogranicza teledysku i narkotycznego snu, aby dostać się bezpośrednio do pragnień i fantazji bohaterów. Tworzy popkulturowo-psychoanalityczny thriller, w którym jak w tyglu mieszają się symbole, a w rytmie elektronicznej muzyki i stroboskopowych świateł buzująca seksualność niebezpiecznie łączy się z zawiścią. Zawsze czułem w sobie 16-latkę. Chciałem ją sportretować, ale nie wiedziałem, czyją będzie mieć twarz - opowiada Refn. Po spotkaniu Elle [Fanning] nie miałem żadnych wątpliwości. Cudowne dziecko Hollywood staje się tu dojrzałą aktorką, która dźwiga na swoich barkach ciężar całego filmu. Ciężar wejścia w najbardziej mroczne rejony człowieczeństwa.

Krzysztof Kwiatkowski


We all want to be beautiful, and we will do anything to achieve this - says Nicolas Winding Refn. That's the subject of Neon Demon, a horror in which there is no terror besides our own deeply rooted obsessions.Jesse is a 16-year-old girl from a small town who moves to Los Angeles. Her dream is to make it as a model. With a portfolio of photos taken by her hometown photographer, she lines up for a shot at the biggest agencies and tries out for the most famous designers. Among thousands of girls, her natural look and innocence stand out. In this poignant vision of the world of fashion, the director of Pusher and Drive changes course from his typical pictures of everyday life, psychology, and logic. He has made a film that is a cross between a music video and a drug-induced dream in order to get directly at his protagonists' desires and fantasies. He has created a pop-culture psychological thriller in which symbols are mixed up as in a crucible, and the rhythm of the electronic music and strobe lights buzzes with a sexuality that is dangerously combined with envy. I have always felt like there was a 16-year-old girl inside me. And this is who I wanted to portray, but I didn't know whose face I would have, says Refn. After meeting Elle [Fanning], I had no doubt. This wonderful child of Hollywood is becoming a mature actress, and she carries the weight of the entire film on her shoulders - the weight of probing the darkest aspects of humanity.

Krzysztof Kwiatkowski

Informacje o reżyserze

Nicolas Winding Refn

Duński reżyser i scenarzysta. Status twórcy kultowego zawdzięcza już swojemu debiutowi. Dealer z 1996 roku był pierwszą częścią serii Pusher, którą Refn udowodnił świetne wyczucie gatunków filmowych, popkulturowych klisz i archetypów. Wszystko to można dostrzec także w zakorzenionej w świecie nordyckich mitów Valhalli: mrocznym wojowniku i w Drive z Ryanem Goslingiem. Tylko Bóg wybacza i Neon Demon to kolejne mroczne światy, które wykreował Refn.


Nicolas Winding Refn is a Danish film director and screenwriter. He established his status as a maker of cult films with his debut. The 1996 film Dealer was the first part of his Pusher series, through which he showed that he had a great sense of film genres, pop culture clichés, and archetypes. All of this can also be seen in Valhalla Rising, which is rooted in the world of Nordic mythology, and in Drive, which stars Ryan Gosling. Only God Forgives and Neon Demon are yet two more dark worlds that Refn has created straight out of his very modern imagination.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1996 Dealer / Pusher

1999 Bleeder

2003 Fear X

2004 Pusher II – Krew na rękach / Pusher II

2005 Pusher III – jestem aniołem śmierci / Pusher III

2008 Bronson

2009 Valhalla Rising

stopka

reżyseria: Nicolas Winding Refn
scenariusz: Nicolas Winding Refn, Mary Laws, Polly Stenham
zdjęcia: Natasha Braier
montaż: Matthew Newman
muzyka: Cliff Martinez
obsada: Elle Fanning, Karl Glusman, Jena Malone, Bella Heathcote, Abbey Lee, Christina Hendricks, Keanu Reeves
producent: Lene Børglum, Sidonie Dumas, Vincent Maraval
produkcja: Space Rocket Nation
polski dystrybutor: Gutek Film
język: angielski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fale 
Grzegorz Zariczny, Polska 2016
Gimme Danger 
Jim Jarmusch, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nieznajoma dziewczyna 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
Szczęśliwa rocznica; Danton 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.