wydarzenie
Films For Food: Korzeń; Noma, My Perfect Storm
05 lis

W ramach Films for Food 5 listopada o godz. 18.00 zapraszamy do Kina Nowe Horyzonty na film Noma: My Perfect Storm Pierre'a Deschampsa. Jego bohaterem jest René Redzepi - szef kuchni Nomy, znakomitej kopenhaskiej restauracji.

Po seansie Nomy... odbędzie debata Najlepsza restauracja świata – czy to w ogóle możliwe? Na miejscach przygotowanych przez Have a Bite Wrocław zasiądą: Justyna Słupska Kartaczowska (Restauracja Hotelu Monopol), Aleksandra Pawlik (menager, sommelier, Food Think Tank) i Bartek Florczak (kelner, Zamek Topacz).

Przed Nomą... (godz. 17.15) zostanie pokazany - być może znany już niektórym widzom z Culinary Connection San Sebastián - Wrocław 2016 - Korzeń formacji Food Think Tank. Jeden z najbardziej obleganych filmów poprzedniego przeglądu powraca na ekran Kina Nowe Horyzonty. Tomek Hartmann i jego wspólnicy przygotowali również instalację FERMENT, którą tego dnia będzie można oglądać w kinie.

godz. 17.15

Korzeń 
reż. Marcin Wokan, Polska 2016, 33'

Korzeń jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kolektyw Food Think Tank. To podróż przez dwa ekscentryczne projekty kulinarne FTT: Ziemia i woda oraz Las – Instalacja, które stanowią przystanki na drodze do Korzenia – Graala, w poszukiwaniu którego wyruszyli członkowie grupy. Korzeń zbliża nas do wartości podstawowych nie tylko w gastronomii, lecz także w otaczającym świecie.

Kolektyw Food Think Tank tworzy kilkadziesiąt osób – są wśród nich szefowie kuchni, cukiernicy, naukowcy, studenci, artyści, rzemieślnicy, ceramicy, szklarze, projektanci, muzycy, filmowcy, performerzy, barmani, bariści, rolnicy, copywriterzy, informatycy i elektrycy. Choć na co dzień każdy z nich zajmuje się czymś innym, łączy ich brak barier, innowacyjność i zamiłowanie do niebanalnego jedzenia. Jako motto obrali stwierdzenie „Im więcej dajesz, tym więcej otrzymujesz”. W myśl tej idei tworzą niecodzienne projekty kulinarne, będące często zaskakującym dla odbiorców połączeniem sztuki, współczesnego designu i nowego spojrzenia na smak. Nie mieszcząc się w żadnych dotychczasowych formach kuchni, Food Think Tank tworzy swój własny nurt kulinarny o nazwie Korzeń, gdyż w swojej działalności wraca do tego, co znane od wieków, lecz często zapominane i zatracone w bylejakości i pośpiechu współczesnego życia. Stare formy wciąż poszerza o innowacyjne metody gotowania, skupiając się nie tylko na smaku, ale przede wszystkim na poruszeniu wszystkich ludzkich zmysłów. Czerpie przyjemność z uczenia się i przekazywania tej wiedzy innym, tworząc kuchnię i myślenie o niej na nowo – od Korzenia. Oprócz projekcji filmu kolektyw zaproponuje widzom instalację i zaprosi ich do nietypowego stołu, którego tematem przewodnim będzie FERMENT.

godz. 18.00

Noma, My Perfect Storm 
reż. Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015, 100'

Do Nomy, która mieści się w starej dzielnicy Kopenhagi, w magazynach dawniej floty handlowej Danii, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają, by poznać kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie, rezydując w restauracjach w Tokio i Sidney.

Po seansie Nomy... odbędzie debata Najlepsza restauracja świata – czy to w ogóle możliwe? Na miejscach przygotowanych przez Have a Bite Wrocław zasiądą: Justyna Słupska Kartaczowska (Restauracja Hotelu Monopol), Aleksandra Pawlik (menager, sommelier, Food Think Tank) i Bartek Florczak (kelner, Zamek Topacz).

Films for Food to nowa inicjatywa warszawskiej Fundacji Generator, kina Muranów w Warszawie i Kina Nowe Horyzonty we Wrocławiu, pokazy najlepszych filmów dokumentalnych i fabuł poświęconych kulturze kulinarnej.

Informacje o reżyserze

Pierre Deschamps

stopka

barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Ghost in the Shell 
Rupert Sanders, USA 2017
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Polish Cinema for Beginners: Hiszpanka 
Polish Cinema for Beginners
Łukasz Barczyk, Polska 2014
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Węgierska Wiosna Filmowa: Dusza i ciało 
Węgierska Wiosna Filmowa 2017
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Wózkownia: Małżeńskie porachunki 
Wózkownia
Ole Bornedal, Dania 2017
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zud 
Marta Minorowicz, Polska, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.