wydarzenie
Films For Food: Korzeń; Noma, My Perfect Storm
05 lis

W ramach Films for Food 5 listopada o godz. 18.00 zapraszamy do Kina Nowe Horyzonty na film Noma: My Perfect Storm Pierre'a Deschampsa. Jego bohaterem jest René Redzepi - szef kuchni Nomy, znakomitej kopenhaskiej restauracji.

Po seansie Nomy... odbędzie debata Najlepsza restauracja świata – czy to w ogóle możliwe? Na miejscach przygotowanych przez Have a Bite Wrocław zasiądą: Justyna Słupska Kartaczowska (Restauracja Hotelu Monopol), Aleksandra Pawlik (menager, sommelier, Food Think Tank) i Bartek Florczak (kelner, Zamek Topacz).

Przed Nomą... (godz. 17.15) zostanie pokazany - być może znany już niektórym widzom z Culinary Connection San Sebastián - Wrocław 2016 - Korzeń formacji Food Think Tank. Jeden z najbardziej obleganych filmów poprzedniego przeglądu powraca na ekran Kina Nowe Horyzonty. Tomek Hartmann i jego wspólnicy przygotowali również instalację FERMENT, którą tego dnia będzie można oglądać w kinie.

godz. 17.15

Korzeń 
reż. Marcin Wokan, Polska 2016, 33'

Korzeń jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kolektyw Food Think Tank. To podróż przez dwa ekscentryczne projekty kulinarne FTT: Ziemia i woda oraz Las – Instalacja, które stanowią przystanki na drodze do Korzenia – Graala, w poszukiwaniu którego wyruszyli członkowie grupy. Korzeń zbliża nas do wartości podstawowych nie tylko w gastronomii, lecz także w otaczającym świecie.

Kolektyw Food Think Tank tworzy kilkadziesiąt osób – są wśród nich szefowie kuchni, cukiernicy, naukowcy, studenci, artyści, rzemieślnicy, ceramicy, szklarze, projektanci, muzycy, filmowcy, performerzy, barmani, bariści, rolnicy, copywriterzy, informatycy i elektrycy. Choć na co dzień każdy z nich zajmuje się czymś innym, łączy ich brak barier, innowacyjność i zamiłowanie do niebanalnego jedzenia. Jako motto obrali stwierdzenie „Im więcej dajesz, tym więcej otrzymujesz”. W myśl tej idei tworzą niecodzienne projekty kulinarne, będące często zaskakującym dla odbiorców połączeniem sztuki, współczesnego designu i nowego spojrzenia na smak. Nie mieszcząc się w żadnych dotychczasowych formach kuchni, Food Think Tank tworzy swój własny nurt kulinarny o nazwie Korzeń, gdyż w swojej działalności wraca do tego, co znane od wieków, lecz często zapominane i zatracone w bylejakości i pośpiechu współczesnego życia. Stare formy wciąż poszerza o innowacyjne metody gotowania, skupiając się nie tylko na smaku, ale przede wszystkim na poruszeniu wszystkich ludzkich zmysłów. Czerpie przyjemność z uczenia się i przekazywania tej wiedzy innym, tworząc kuchnię i myślenie o niej na nowo – od Korzenia. Oprócz projekcji filmu kolektyw zaproponuje widzom instalację i zaprosi ich do nietypowego stołu, którego tematem przewodnim będzie FERMENT.

godz. 18.00

Noma, My Perfect Storm 
reż. Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015, 100'

Do Nomy, która mieści się w starej dzielnicy Kopenhagi, w magazynach dawniej floty handlowej Danii, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają, by poznać kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie, rezydując w restauracjach w Tokio i Sidney.

Po seansie Nomy... odbędzie debata Najlepsza restauracja świata – czy to w ogóle możliwe? Na miejscach przygotowanych przez Have a Bite Wrocław zasiądą: Justyna Słupska Kartaczowska (Restauracja Hotelu Monopol), Aleksandra Pawlik (menager, sommelier, Food Think Tank) i Bartek Florczak (kelner, Zamek Topacz).

Films for Food to nowa inicjatywa warszawskiej Fundacji Generator, kina Muranów w Warszawie i Kina Nowe Horyzonty we Wrocławiu, pokazy najlepszych filmów dokumentalnych i fabuł poświęconych kulturze kulinarnej.

Informacje o reżyserze

Pierre Deschamps

stopka

barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fale 
Grzegorz Zariczny, Polska 2016
Gimme Danger 
Jim Jarmusch, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nieznajoma dziewczyna 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
Szczęśliwa rocznica; Danton 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.