film
     
Pasolini
reż. Abel Ferrara / Francja, Belgia, Włochy 2014 / 89’
Seanse - kup bilet:
26 paź

Obsada

Willem Dafoe, Riccardo Scamarcio, Ninetto Davoli, Maria de Medeiros, Adriana Asti

Nagrody

International Cinephile Society Awards 2015 – Best Picture Not Released in 2014

Opis filmu

Kontrowersyjny reżyser Abel Ferrara składa hołd jednemu z mistrzów włoskiego kina. Pasolini sytuuje się daleko od konwencjonalnej biografii. Film jest rekonstrukcją ostatnich godzin życia twórcy Dekameronu. Bohatera poznajemy w momencie, gdy skończył realizację skandalizującego Salo, czyli 120 dni Sodomy i przymierza się już do prac nad nowym filmem. Spotyka młodego chłopaka, którego zabiera na plażę w Ostii. Feralna podróż kończy się tragiczną śmiercią reżysera. Wbrew oczekiwaniom niektórych Ferrara nie zajmuje się teoriami spiskowymi krążącymi wokół tego wydarzenia. Swoim zwyczajem łączy sacrum z profanum i przedstawia Pasoliniego jako autodestrukcyjnego geniusza i świeckiego męczennika. Sekwencje z życia tytułowego bohatera mieszają się na ekranie ze scenami inspirowanymi jego niedokończonym scenariuszem – Porno-Teo-Kolossal. W Pasolinim pojawia się także grono dawnych współpracowników reżysera,  z gwiazdą wielu jego filmów Ninneto Davolim na czele.

Piotr Czerkawski


Controversial director Abel Ferrara pays tribute to one of the masters of Italian cinema. Pasolini has little in common with conventional biopics, however. The film reconstructs the final hours in the life of the director of The Decameron. We meet the protagonist just as he is putting the finishing touches on the scandalous Salò, or the 120 Days of Sodom and is getting set to begin work on a new film. He meets a young man and takes him to the beach at Ostia. The unfortunate trip ends in the director's tragic death. Contrary to the expectations of some, Ferrara does not concern himself with the conspiracy theories that surrounded the event. As is his habit, he combines the sacred and the profane in portraying Pasolini as a self-destructive genius and a secular martyr. Footage from the life of the eponymous hero is combined on-screen with scenes inspired by his unfinished screenplay, Porno-Teo-Kolossal. Numerous people who had worked with the director also appear in Pasolini, including the star of many of his films, Ninneto Davoli.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Abel Ferrara

Urodzony w 1951 roku w Nowym Jorku. Ikona amerykańskiego kina niezależnego. Znany przede wszystkim z przepełnionych przemocą, ale i chrześcijańską metaforyką obrazów przestępczego półświatka USA. Niektóre jego filmy, takie jak Król Nowego Jorku czy Zły porucznik, osiągnęły status kultowych. Za zrealizowaną w 2005 roku Marię otrzymał Nagrodę Specjalną Jury na festiwalu w Wenecji.


Born in New York in 1951, Abel Ferrara is one of the icons of American independent cinema. He is known primarily for his depictions of the American underworld, which are full of violence, as well as Christian imagery. Several of his films, such as King of New York or Bad Lieutenant, have achieved cult status. He won a Special Jury Prize at the Venice Film Festival for his 2005 film Mary.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1984 Miasto strachu / Fear City

1990 Król Nowego Jorku / King of New York

1992 Zły porucznik / Bad Lieutenant

1993 Porywacze ciał / Body Snachers

1996 Pogrzeb / The Funeral

stopka

reżyseria: Abel Ferrara
scenariusz: Maurizio Braucci
zdjęcia: Stefano Falivene
montaż: Fabio Nunziata
obsada: Willem Dafoe, Riccardo Scamarcio, Ninetto Davoli, Maria de Medeiros, Adriana Asti
producent: Fabio Massimo Cacciatori, Thierry Lounas
produkcja: Capricci Films, Urania Pictures S.r.l., Tarantula, Dublin Films
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
nagrody: International Cinephile Society Awards 2015 – Best Picture Not Released in 2014
język: angielski, włoski, francuski
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Atomic Blonde 
David Leith, USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.