film
Murmury, Czarne Pantery
Mur murs, Black Panthers
/ 113’
Seanse - kup bilet:
28 paź

Opis filmu

Murmury / Mur Murs

Francja, USA 1981, 85'
angielski, kolor

reżyseria: Agnès Varda
scenariusz: Agnès Varda
zdjęcia: Bernard Auroux
montaż: Sabine Mamou
muzyka: Buxtehude, Carem, Cruz, Fiddy, Healy, Lauber, Los Illegals, Parker
producent: Agnès Varda
produkcja: Ciné Tamaris
nagrody: FF w Mannheim 1981 - Nagroda Josefa von Sternberga, FF we Florencji 1981 - Pierwsza Nagroda

Dokument o muralach, które po 1968 roku pojawiły się na ulicach Miasta Aniołów. Za pośrednictwem sztuki, wychodzącej na ulice, Varda portretuje całą Amerykę - nie zawsze gościnną ojczyznę wielu kultur, narodów i ras. Dociera do autorów murali - najczęściej przedstawicieli mniejszości etnicznych - i podejmuje próbę zrozumienia zjawiska ulicznych obrazów, które staję się głosem pokolenia, konfrontuje murale z reklamowymi billboardami.    

Czarne Pantery / Black Panthers

USA 1968, 28'
francuski, kolor

reżyseria: Agnès Varda
scenariusz: Agnès Varda
zdjęcia: David Myers, John Schofill, Paul Aratow, Agnès Varda 
montaż: Paddy Monk
producent: Agnès Varda
produkcja: Ciné Tamaris

W 1968 roku ekstremistyczne ugrupowanie Czarne Pantery zorganizowało szereg manifestacji w obronie aresztowanego lidera - Huey Newtona. Lewicujący przyjaciel Vardy, Tom Luddy, przedstawił ją działaczom organizacji, a ci, widząc jej otwartość, zgodzili się na rejestrowanie kamerą swoich poczynań. Powstał film opowiadający się po stronie manifestantów, który pokazuje rodzącą się tożsamość czarnej społeczności. 


Murmury / Mur Murs

France, USA 1981, 85'
English, color

director: Agnès Varda
screenplay: Agnès Varda
cinematography: Bernard Auroux
editing: Sabine Mamou
music: Buxtehude, Carem, Cruz, Fiddy, Healy, Lauber, Los Illegals, Parker
producer: Agnès Varda
production: Ciné Tamaris
awards: Mannheim FF 1981 - Josef von Sternberg Award, Florence FF 1981 - best film

This documentary about murals that graced the streets of the City of Angels beginning 1968. Through street art, Varda paints a portrait of America, the sometimes less-than-welcoming home to a multitude of cultures, nations and races. The director finds the murals' authors, who are usually minorities, and attempts to understand a phenomenon that becomes the voice of a generation, while confronting the art form with billboard ads.

Czarne Pantery / Black Panthers

USA 1968, 28'
French, color

director: Agnès Varda
screenplay: Agnès Varda
cinematography: David Myers, John Schofill, Paul Aratow, Agnès Varda 
editing: Paddy Monk
producer: Agnès Varda
production: Ciné Tamaris

In 1968, the revolutionary Black Panther Party organized a series of protests in defense of their arrested leader, Huey Newton. Vardy's leftist friend, Tom Luddy, introduced her to BPP activists, while they, seeing her openness, agreed to let her film their actions. This gave rise to a film that sides with the black nationalists in showing the birth of the black power movement.

Informacje o reżyserze

Agnès Varda

Urodzona w 1929 roku w Belgii ikona francuskiej Nowej Fali. Jej wczesne filmy, La Pointe CourteCléo od 5 do 7 i Szczęście, stanowią filar nowofalowej estetyki. W 1984 roku zrealizowała dokument Bez dachu i praw nagrodzony Złotym Lwem w Wenecji. Po śmierci męża, Jacques'a Demy'ego, nakręciła o nim trzy wspomnieniowe filmy. Przez cały czas dzieli swoje zainteresowanie pomiędzy film i fotografię.


Born in 1929 in Belgium, a symbol of the French New Wave. Her early films, La Pointe CourteCleo from 5 to 7 and Happiness are the foundation of the New Wave aesthetics. In 1984 she made a documentary-imitating Without Roof or Rule which won the Golden Lion in Venice. After the death of her husband Jacques Demy, she made three films commemorating him. Her interests focus on both film and photography the whole time.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1956 La Pointe Courte

1961 Cléo od 5 do 7 / Cléo de 5 à 7 / Cléo from 5 to 7

1965 Szczęście / Le bonheur / The Happiness

1977 Jedna śpiewa, druga nie / L'une chante, l'autre pas / One Sings, the Other Doesn't

1985 Bez dachu i praw / Sans toit ni loi / The Vagabond

1987 Kung-Fu Master!

1987 Jane B. według Agnès V. / Jane B. par Agnès V. / Jane B. by Agnès V.

2000 Zbieracze i zbieraczka / Les glaneurs et la glaneuse / The Gleaners & I (doc.)

2008 Plaże Agnès / Les plages d'Agnès / The Beaches of Agnès (doc.)

stopka

właściciel praw: Ciné Tamaris
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fale 
Grzegorz Zariczny, Polska 2016
Gimme Danger 
Jim Jarmusch, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nieznajoma dziewczyna 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
Szczęśliwa rocznica; Danton 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.