film
     
Kłamliwy dokument, Wujek Yanco
Documenteur, Uncle Yanco
reż. Agnès Varda / / 87’
Seanse - kup bilet:
29 paź

Opis filmu

Kłamliwy dokument / Documenteur

USA, Francja 1981, 65'
angielski, kolor

reżyseria: Agnès Varda
scenariusz: Agnès Varda
zdjęcia: Nurith Aviv, Affonso Beato, Bob Carr
montaż: Bob Gould, Sabine Mamou
muzyka: Georges Delerue
obsada: Sabine Mamou, Mathieu Demy, Lisa Blok-Linson
producent: Agnès Varda
produkcja: Ciné Tamaris

Emilie, mieszkająca w Los Angeles Francuzka, właśnie rozstała się z mężem i razem ze swoim 8-letnim synem próbuje ułożyć sobie życie na nowo. Znajduje mieszkanie w zamieszkanej przez emigrantów, kiepskiej dzielnicy i naprędce, bez przekonania buduje tam dla siebie i syna nowy świat. Varda umieszcza portret fikcyjnej postaci z jej wewnętrznymi przeżyciami na tle realnej, dokumentalnie filmowanej codzienności. Tworzy swoistą kronikę wygnania. 

Wujek Yanco / Uncle Yanco

USA 1967, 22'
angielski, francuski, grecki, kolor

reżyseria: Agnès Varda
scenariusz: Agnès Varda
zdjęcia: Didier Tarot
montaż: Roger Ikhlef
muzyka: Yannis
obsada: Jean Varda, Tom Luddy, Agnès Varda, Rosalie Varda
producent: Agnès Varda
produkcja: Ciné Tamaris

Agnès Varda podczas wizyty w San Francisco poznała niezależnego malarza noszącego to samo co ona nazwisko - Jeana Vardę. Agnès i Yanco szybko ustalają, że są bliską rodziną, choć dotąd się nie znali. Varda wpadła na pomysł, by stworzyć filmowy portret swojego świeżo poznanego wujka. Jean Varda, 70-letni hipis mieszkający na barce na przedmieściu San Francisco, okazał się wdzięcznym modelem dla portrecistki. Żyjący wśród takich jak on wolnych duchów, uśmiechnięty Yanco opowiada o sobie, pokazuje swoje prace, zapoznaje bratanicę z Ameryką wolnych ludzi.  


Kłamliwy dokument / Documenteur

USA, France 1981, 65'
English, color

director: Agnès Varda
screenplay: Agnès Varda
cinematography: Nurith Aviv, Affonso Beato, Bob Carr
editing: Bob Gould, Sabine Mamou
music: Georges Delerue
cast: Sabine Mamou, Mathieu Demy, Lisa Blok-Linson
producer: Agnès Varda
production: Ciné Tamaris

Emilie, a French national living in Los Angeles, has just split from her husband and, along with her 8-year-old-boy, attempts to forge a new life. She finds an apartment in a gritty neighborhood and, without conviction, builds a new world for her and her son. Varda places the portrait of a fictional character, with all her internal thoughts and feelings, against a realistic, documentary-like background. 

Wujek Yanco / Uncle Yanco

USA 1967, 22'
English, French, Greek, color

director: Agnès Varda
screenplay: Agnès Varda
cinematography: Didier Tarot
editing: Roger Ikhlef
music: Yannis
cast: Jean Varda, Tom Luddy, Agnès Varda, Rosalie Varda
producer: Agnès Varda
production: Ciné Tamaris

While visiting San Francisco, Agnès Varda meets an independent painter who shares her surname, Jean Varda. Agnès and Yanco quickly establish they are closely related, though they had never heard of one another before. Agnès comes up with the idea of making a film portrait of her newfound uncle. Jean Varda, a 70-year-old hippy living on a barge in the waters off San Francisco, turns out to be a grateful subject. Living among similar free spirits, a smiling Yanco talks about his life, shows his work, and introduces his niece to an America of free people.

Informacje o reżyserze

Agnès Varda

Urodzona w 1929 roku w Belgii ikona francuskiej Nowej Fali. Jej wczesne filmy, La Pointe Courte, Cléo od 5 do 7 i Szczęście, stanowią filar nowofalowej estetyki. W 1984 roku zrealizowała dokument Bez dachu i praw nagrodzony Złotym Lwem w Wenecji. Po śmierci męża, Jacques'a Demy'ego, nakręciła o nim trzy wspomnieniowe filmy. Przez cały czas dzieli swoje zainteresowanie pomiędzy film i fotografię.


Born in 1929 in Belgium, a symbol of the French New Wave. Her early films, La Pointe Courte, Cleo from 5 to 7 and Happiness are the foundation of the New Wave aesthetics. In 1984 she made a documentary-imitating Without Roof or Rule which won the Golden Lion in Venice. After the death of her husband Jacques Demy, she made three films commemorating him. Her interests focus on both film and photography the whole time.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1956 La Pointe Courte

1961 Cléo od 5 do 7 / Cléo de 5 à 7 / Cléo from 5 to 7

1965 Szczęście / Le bonheur / The Happiness

1977 Jedna śpiewa, druga nie / L'une chante, l'autre pas / One Sings, the Other Doesn't

1985 Bez dachu i praw / Sans toit ni loi / The Vagabond

1987 Kung-Fu Master!

1987 Jane B. według Agnès V. / Jane B. par Agnès V. / Jane B. by Agnès V.

2000 Zbieracze i zbieraczka / Les glaneurs et la glaneuse / The Gleaners & I (doc.)

2008 Plaże Agnès / Les plages d'Agnès / The Beaches of Agnès (doc.)

stopka

reżyseria: Agnès Varda
właściciel praw: Ciné Tamaris
barwa: kolor
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jota Carlosa Saury 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Carlos Saura, Hiszpania 2016
Life 
Daniel Espinosa, USA 2017
Logan: Wolverine 
James Mangold, USA 2017
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Personal Shopper 
Olivier Assayas, Francja 2016
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego: Jednooki król 
17. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Marc Crehuet, Hiszpania 2016
Azyl 
Niki Caro, USA 2017
Captain Fantastic 
Matt Ross, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Gold 
Stephen Gaghan, USA 2016
Kong: Wyspa Czaszki 
Jordan Vogt-Roberts, USA 2017
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Ostatnie dni miasta 
Tamer El Said, Egipt, Niemcy, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie  2016
Pokot 
Agnieszka Holland, Polska, Czechy, Niemcy, Szwajcaria 2016
Sonia 
Catti Edfeldt, Lena Hanno, Szwecja 2016
Światło i cień 
Yeşim Ustaoğlu, Turcja, Niemcy, Polska, Francja 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.