film
     
Kłamliwy dokument, Wujek Yanco
Documenteur, Uncle Yanco
reż. Agnès Varda / / 87’
Seanse - kup bilet:
29 paź

Opis filmu

Kłamliwy dokument / Documenteur

USA, Francja 1981, 65'
angielski, kolor

reżyseria: Agnès Varda
scenariusz: Agnès Varda
zdjęcia: Nurith Aviv, Affonso Beato, Bob Carr
montaż: Bob Gould, Sabine Mamou
muzyka: Georges Delerue
obsada: Sabine Mamou, Mathieu Demy, Lisa Blok-Linson
producent: Agnès Varda
produkcja: Ciné Tamaris

Emilie, mieszkająca w Los Angeles Francuzka, właśnie rozstała się z mężem i razem ze swoim 8-letnim synem próbuje ułożyć sobie życie na nowo. Znajduje mieszkanie w zamieszkanej przez emigrantów, kiepskiej dzielnicy i naprędce, bez przekonania buduje tam dla siebie i syna nowy świat. Varda umieszcza portret fikcyjnej postaci z jej wewnętrznymi przeżyciami na tle realnej, dokumentalnie filmowanej codzienności. Tworzy swoistą kronikę wygnania. 

Wujek Yanco / Uncle Yanco

USA 1967, 22'
angielski, francuski, grecki, kolor

reżyseria: Agnès Varda
scenariusz: Agnès Varda
zdjęcia: Didier Tarot
montaż: Roger Ikhlef
muzyka: Yannis
obsada: Jean Varda, Tom Luddy, Agnès Varda, Rosalie Varda
producent: Agnès Varda
produkcja: Ciné Tamaris

Agnès Varda podczas wizyty w San Francisco poznała niezależnego malarza noszącego to samo co ona nazwisko - Jeana Vardę. Agnès i Yanco szybko ustalają, że są bliską rodziną, choć dotąd się nie znali. Varda wpadła na pomysł, by stworzyć filmowy portret swojego świeżo poznanego wujka. Jean Varda, 70-letni hipis mieszkający na barce na przedmieściu San Francisco, okazał się wdzięcznym modelem dla portrecistki. Żyjący wśród takich jak on wolnych duchów, uśmiechnięty Yanco opowiada o sobie, pokazuje swoje prace, zapoznaje bratanicę z Ameryką wolnych ludzi.  


Kłamliwy dokument / Documenteur

USA, France 1981, 65'
English, color

director: Agnès Varda
screenplay: Agnès Varda
cinematography: Nurith Aviv, Affonso Beato, Bob Carr
editing: Bob Gould, Sabine Mamou
music: Georges Delerue
cast: Sabine Mamou, Mathieu Demy, Lisa Blok-Linson
producer: Agnès Varda
production: Ciné Tamaris

Emilie, a French national living in Los Angeles, has just split from her husband and, along with her 8-year-old-boy, attempts to forge a new life. She finds an apartment in a gritty neighborhood and, without conviction, builds a new world for her and her son. Varda places the portrait of a fictional character, with all her internal thoughts and feelings, against a realistic, documentary-like background. 

Wujek Yanco / Uncle Yanco

USA 1967, 22'
English, French, Greek, color

director: Agnès Varda
screenplay: Agnès Varda
cinematography: Didier Tarot
editing: Roger Ikhlef
music: Yannis
cast: Jean Varda, Tom Luddy, Agnès Varda, Rosalie Varda
producer: Agnès Varda
production: Ciné Tamaris

While visiting San Francisco, Agnès Varda meets an independent painter who shares her surname, Jean Varda. Agnès and Yanco quickly establish they are closely related, though they had never heard of one another before. Agnès comes up with the idea of making a film portrait of her newfound uncle. Jean Varda, a 70-year-old hippy living on a barge in the waters off San Francisco, turns out to be a grateful subject. Living among similar free spirits, a smiling Yanco talks about his life, shows his work, and introduces his niece to an America of free people.

Informacje o reżyserze

Agnès Varda

Urodzona w 1929 roku w Belgii ikona francuskiej Nowej Fali. Jej wczesne filmy, La Pointe Courte, Cléo od 5 do 7 i Szczęście, stanowią filar nowofalowej estetyki. W 1984 roku zrealizowała dokument Bez dachu i praw nagrodzony Złotym Lwem w Wenecji. Po śmierci męża, Jacques'a Demy'ego, nakręciła o nim trzy wspomnieniowe filmy. Przez cały czas dzieli swoje zainteresowanie pomiędzy film i fotografię.


Born in 1929 in Belgium, a symbol of the French New Wave. Her early films, La Pointe Courte, Cleo from 5 to 7 and Happiness are the foundation of the New Wave aesthetics. In 1984 she made a documentary-imitating Without Roof or Rule which won the Golden Lion in Venice. After the death of her husband Jacques Demy, she made three films commemorating him. Her interests focus on both film and photography the whole time.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1956 La Pointe Courte

1961 Cléo od 5 do 7 / Cléo de 5 à 7 / Cléo from 5 to 7

1965 Szczęście / Le bonheur / The Happiness

1977 Jedna śpiewa, druga nie / L'une chante, l'autre pas / One Sings, the Other Doesn't

1985 Bez dachu i praw / Sans toit ni loi / The Vagabond

1987 Kung-Fu Master!

1987 Jane B. według Agnès V. / Jane B. par Agnès V. / Jane B. by Agnès V.

2000 Zbieracze i zbieraczka / Les glaneurs et la glaneuse / The Gleaners & I (doc.)

2008 Plaże Agnès / Les plages d'Agnès / The Beaches of Agnès (doc.)

stopka

reżyseria: Agnès Varda
właściciel praw: Ciné Tamaris
barwa: kolor
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Aquarius 
Kleber Mendonça Filho, Brazylia 2016
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Lady M. 
William Oldroyd, Wielka Brytania 2016
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
To przychodzi po zmroku 
Trey Edward Schults, USA 2017
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.