film
Gimme Danger
reż. Jim Jarmusch / USA 2016 / 108’
polska premiera
Seanse - kup bilet:
28 paź
29 paź

Obsada

Iggy Pop, Danny Fields, Mike Watt

Opis filmu

Film Jima Jarmuscha w żaden sposób nie przypomina fanowskiej laurki dla Iggy'ego Popa i The Stooges. Zamiast tego - podobnie jak twórczość zespołu - jest przesiąknięty punkową energią. Muzycy opowiadają reżyserowi o artystycznych wzlotach i upadkach, a także z wyraźną satysfakcją wspominają swoje sceniczne prowokacje. Motywem przewodnim Gimme Danger pozostaje jednak, tak bardzo droga Jarmuschowi, kwestia twórczej niezależności. Choć reżyser oddaje głos wszystkim żyjącym członkom The Stooges, show przed kamerą - tak jak na scenie - kradnie Iggy Pop. Muzyk i aktor, znany m.in. z Truposza czy Kawy i papierosów, ujmuje mieszanką gwiazdorskiej charyzmy, gawędziarskiej swady i poczucia humoru. Jak można było się spodziewać, wielką zaletą Gimme Danger pozostaje także ścieżka dźwiękowa. Oprócz tytułowej piosenki usłyszymy w filmie inne wielkie przeboje The Stooges, takie jak No Fun czy nieśmiertelne I Wanna Be Your Dog.

Piotr Czerkawski


Jim Jarmusch's film in no way resembles the sort of rave reviews for Iggy Pop and The Stooges that one might expect to get from a fan. Instead - much like the band's music - it is saturated with punk energy. The musicians discuss their artistic ups and downs with Jarmusch, while also mentioning, with a clear sense of satisfaction, some of their on-stage provocations. The main subject of the film, however, is the question of artistic independence, which is something that is very important to Jarmusch. While he allows all the living members of The Stooges to speak, it is Iggy Pop who steals the show on-camera, just as he does so often on-stage. The musician and actor - known for his roles in Dead Man and Coffee and Cigarettes - encompasses a mixture of star charisma, chatty enthusiasm, and an unmistakable sense of humor. As might be expected, one of the strong points of Gimme Danger is its soundtrack. In addition to the title song, the film features several other of The Stooges' hit songs, such as No Fun and the immortal I Wanna Be Your Dog.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.


Born in 1953 in Akron, Ohio. One of the most important figures of independent cinema. Jarmusch studied film at New York University and Cinémathèque Française. Nicholas Ray (dir. Rebel without a Cause) was his mentor, and offered him an AD job. Through the success of his first films, especially Stranger Than Paradise (1984), which won the Gold Camera at Cannes, Jarmusch became the symbol of a new generation of independent American filmmakers and a critic favorite. His frequent use of dry humor and static scenes are so characteristic that the expression ‘Jarmuschian’ is understood around the world. Jarmusch’s awards include the Golden Palm at Cannes for a short (Coffee and Cigarettes III, 1994), Gold Camera at Cannes (Stranger Than Paradise, 1984) and many others.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

2013 Tylko kochankowie przeżyją / Only Lovers Left Alive

2016 Paterson

2016 Gimme Danger

stopka

reżyseria: Jim Jarmusch
scenariusz: Jim Jarmusch
zdjęcia: Tom Krueger
montaż: Affonso Gonçalves, Adam Kurnitz
muzyka: The Stooges
obsada: Iggy Pop, Danny Fields, Mike Watt
producent: José Ibáñez, Carter Logan, Fernando Sulichin
produkcja: Low Mind Films, New Element
polski dystrybutor: Gutek Film
język: angielski
barwa: kolor
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Momo 
Vincent Lobelle, Sébastien Thiéry, Francja 2016
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Ocean's 8 
Gary Ross, USA 2018
Paryż i dziewczyna 
Léonor Serraille, Francja 2017
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Przygoda Nelly (seans dla szkoły) 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Superagentka (seans dla szkoły) 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wózkownia: Momo 
Wózkownia
Vincent Lobelle, Sébastien Thiéry, Francja 2016
Zimna wojna (seans dla szkoły) 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.