film
Gimme Danger
reż. Jim Jarmusch / USA 2016 / 108’
polska premiera
Seanse - kup bilet:
28 paź
29 paź

Obsada

Iggy Pop, Danny Fields, Mike Watt

Opis filmu

Film Jima Jarmuscha w żaden sposób nie przypomina fanowskiej laurki dla Iggy'ego Popa i The Stooges. Zamiast tego - podobnie jak twórczość zespołu - jest przesiąknięty punkową energią. Muzycy opowiadają reżyserowi o artystycznych wzlotach i upadkach, a także z wyraźną satysfakcją wspominają swoje sceniczne prowokacje. Motywem przewodnim Gimme Danger pozostaje jednak, tak bardzo droga Jarmuschowi, kwestia twórczej niezależności. Choć reżyser oddaje głos wszystkim żyjącym członkom The Stooges, show przed kamerą - tak jak na scenie - kradnie Iggy Pop. Muzyk i aktor, znany m.in. z Truposza czy Kawy i papierosów, ujmuje mieszanką gwiazdorskiej charyzmy, gawędziarskiej swady i poczucia humoru. Jak można było się spodziewać, wielką zaletą Gimme Danger pozostaje także ścieżka dźwiękowa. Oprócz tytułowej piosenki usłyszymy w filmie inne wielkie przeboje The Stooges, takie jak No Fun czy nieśmiertelne I Wanna Be Your Dog.

Piotr Czerkawski


Jim Jarmusch's film in no way resembles the sort of rave reviews for Iggy Pop and The Stooges that one might expect to get from a fan. Instead - much like the band's music - it is saturated with punk energy. The musicians discuss their artistic ups and downs with Jarmusch, while also mentioning, with a clear sense of satisfaction, some of their on-stage provocations. The main subject of the film, however, is the question of artistic independence, which is something that is very important to Jarmusch. While he allows all the living members of The Stooges to speak, it is Iggy Pop who steals the show on-camera, just as he does so often on-stage. The musician and actor - known for his roles in Dead Man and Coffee and Cigarettes - encompasses a mixture of star charisma, chatty enthusiasm, and an unmistakable sense of humor. As might be expected, one of the strong points of Gimme Danger is its soundtrack. In addition to the title song, the film features several other of The Stooges' hit songs, such as No Fun and the immortal I Wanna Be Your Dog.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.


Born in 1953 in Akron, Ohio. One of the most important figures of independent cinema. Jarmusch studied film at New York University and Cinémathèque Française. Nicholas Ray (dir. Rebel without a Cause) was his mentor, and offered him an AD job. Through the success of his first films, especially Stranger Than Paradise (1984), which won the Gold Camera at Cannes, Jarmusch became the symbol of a new generation of independent American filmmakers and a critic favorite. His frequent use of dry humor and static scenes are so characteristic that the expression ‘Jarmuschian’ is understood around the world. Jarmusch’s awards include the Golden Palm at Cannes for a short (Coffee and Cigarettes III, 1994), Gold Camera at Cannes (Stranger Than Paradise, 1984) and many others.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

2013 Tylko kochankowie przeżyją / Only Lovers Left Alive

2016 Paterson

2016 Gimme Danger

stopka

reżyseria: Jim Jarmusch
scenariusz: Jim Jarmusch
zdjęcia: Tom Krueger
montaż: Affonso Gonçalves, Adam Kurnitz
muzyka: The Stooges
obsada: Iggy Pop, Danny Fields, Mike Watt
producent: José Ibáñez, Carter Logan, Fernando Sulichin
produkcja: Low Mind Films, New Element
polski dystrybutor: Gutek Film
język: angielski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Ederly 
Piotr Dumała, Polska 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wózkownia: Hiszpański temperament 
Wózkownia
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.