film
Midnight Special
reż. Jeff Nichols / USA 2016 / 112’
Seanse - kup bilet:
26 paź
28 paź

Obsada

Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver, Jaeden Lieberher, Sam Shepard

Nagrody

Sarasota Film Festival 2016 – Audience Award

Opis filmu

Wciągający thriller „kosmiczny”, który ma wszystko - gwiazdorską obsadę, fascynującą narrację, pewną reżyserię i zaskakujący finał. To Midnight Special Jeffa Nicholsa. Roya (Shannon) i Lucasa (Edgerton) poznajemy, gdy siedzą w podrzędnym motelu z małym Altonem (Lieberher). Okazuje się, że chłopiec jest synem Roya i charakteryzuje go pewna osobliwa przypadłość - musi być trzymany w absolutnej ciemności. Intensywnie błękitne oczy dziecka to synonim kłopotów, bo ich właściwości są niezwykle pożądane przez wyznawców niebezpiecznego kultu religijnego. Dlatego ta trójka musi uciekać - w ciągu dnia kryją się za grubymi kotarami w hotelowych pokojach, a w nocy przemieszczają się z miejsca na miejsce. Do pościgu wkrótce dołącza też FBI w osobie dociekliwego analityka agencji (Adam Driver). O niespodziewanym finale „Guardian” napisał: ten niezwykły zwrot akcji przywraca wiarę w możliwości efektów specjalnych pozwalających stworzyć coś pięknego i przedziwnego.

Magdalena Maksimiuk


A gripping cosmic thriller that has it all: a star-studded cast, a fascinating story, sure-handed direction, and a shocking finale. In Jeff Nichols' Midnight Special, we first meet Roy (Shannon) and Lucas (Edgerton) as they are sitting in a second-rate motel with little Alton (Lieberher). The boy is Roy's son, and he is suffering from a peculiar affliction: he has to be kept in absolute darkness. The child's intense blue eyes mean trouble, as they are prized by the followers of a dangerous religious cult, which is why our three heroes have to stay on the run, hiding behind thick the curtains of hotel rooms during the day and moving from place to place at night. The chase is soon joined by the FBI in the form of an inquisitive analyst (Adam Driver). "The Guardian" calls the unexpected finale (no spoilers) a genuinely extraordinary coup de cinéma that Nichols pulls at the climax... that restores your faith in the capacity of special effects to achieve real grace, strangeness and beauty.

Magdalena Maksimiuk

Informacje o reżyserze

Jeff Nichols

Jeden z najbardziej popularnych reżyserów swojego pokolenia. Urodził się w 1978 roku w Little Rock w stanie Arkansas. W tych okolicach bardzo często kręci swoje filmy, do których najchętniej angażuje Michaela Shannona. Studiował reżyserię na Uniwersytecie Karoliny Północnej. Jego trzeci pełny metraż Uciekinier rywalizował o Złotą Palmę w Cannes, a Midnight Special o Złotego Niedźwiedzia na Berlinale. Inspiruje się filmami z Paulem Newmanem i Johnem Wayne'em, uwielbia Jarmuscha, Spielberga, Eastwooda i Marka Twaina.


One of the most popular directors of his generation, Jeff Nichols was born in 1978 in Little Rock, Arkansas. This is where he often shoots his films, frequently starring Michael Shannon. He studied Direction at the University of North Carolina. His third full-length feature film, Mud, vied for a Palme d'Or at Cannes, while Midnight Special was in the running for a Golden Bear at the Berlinale. Inspired by films starring Paul Newman and John Wayne, he also loves Jim Jarmusch, Steven Spielberg, Clint Eastwood, and Mark Twain.

Filmografia/ Filmography

2007 Shotgun Stories

2011 Take Shelter

2012 Uciekinier / Mud

2016 Midnight Special

2016 Loving

stopka

reżyseria: Jeff Nichols
scenariusz: Jeff Nichols
zdjęcia: Adam Stone
montaż: Julie Monroe
muzyka: David Wingo
obsada: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver, Jaeden Lieberher, Sam Shepard
producent: Glen Basner, Rian Cahill, Hans Graffunder, Christos V. Konstantakopoulos, Steven Mnuchin
produkcja: Faliro House Productions, RatPac-Dune Entertainment, Tri-State Pictures
właściciel praw: Warner Bros. Entertainment Polska
nagrody: Sarasota Film Festival 2016 – Audience Award
język: angielski
barwa: kolor
Baby Driver 
Edgar Wright | obsada: | USA, 2017, 113’, Wielka Brytania,USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Mężczyzna imieniem Ove 
Hannes Holm, Szwecja 2015
Volta 
Juliusz Machulski, Polska 2017
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Olli Mäki. Najszczęśliwszy dzień jego życia 
Juho Kuosmanen, Finlandia, Szwecja, Niemcy 2016
Rock Dog. Pies ma głos! 
Ash Brannon, USA, Chiny 2016
W starym dobrym stylu 
Zach Braff, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.