film
   
Loving
reż. Jeff Nichols / USA 2016 / 123’
polska premiera
Seanse - kup bilet:
29 paź
30 paź

Obsada

Joel Edgerton, Ruth Negga, Will Dalton, Dean Mumford, Terri Abney

Opis filmu

Historia Richarda i Mildred Lovingóe (Joel Edgerton i Ruth Negga), którzy począwszy od 1958 roku przez ponad dekadę walczyli przed amerykańskimi sądami o uznanie swojego małżeństwa. W stanie Wirginia, skąd pochodzili, prawo zabraniało zawierania tzw. międzyrasowych związków. Nękana przez policję, skazana na ostracyzm przez sąsiadów para (on biały budowlaniec, ona ciemnoskóra pracownica fizyczna) zdecydowała się walczyć o swoje podstawowe prawa, a także o przyszłość trojga dzieci. Po wielu latach sprawa trafiła ostatecznie do Sądu Najwyższego, który rozstrzygnął sprawę na korzyść Lovingów i zakończył dekady niesprawiedliwości. Jeff Nichols stworzył inspirującą i wyjątkowo subtelną historię o miłości i zaufaniu, a także o trudnej walce o takie same prawa obywatelskie dla wszystkich w Ameryce. Recenzent „Hollywood Reporter” napisał, że Loving to przykład kina społecznie świadomego, które szanuje inteligencję i wrażliwość widza, nie tłumacząc wszystkiego zbyt dosłownie.

Magdalena Maksimiuk


The story of Richard and Mildred Loving (played by Joel Edgerton and Ruth Negga), who, beginning in 1958, spent more than a decade fighting before the U.S. courts for recognition of their marriage - in their home state of Virginia, interracial marriage was prohibited by law. Harassed by the police and ostracized by their neighbors, the couple (he a blond-haired construction worker, she a dark-skinned manual laborer) finally decided to fight for their basic rights, and also for the future of the three children who, under state law, were considered "bastards". After many years, the case was finally brought before the Supreme Court, which found in favor of the Lovings and ended decades of injustice. An inspiring and extraordinarily subtle story of love and trust, as well as uneven battles with the system, ending with one of the most important judgments on the long and winding road for civil rights for everyone in America. A reviewer for "Hollywood Reporter" wrote that Loving is refreshing as well as rare in the realm of socially conscious cinema, indicating a respect for his audience's intelligence and a desire not to hit viewers over the head.

Magdalena Maksimiuk

Informacje o reżyserze

Jeff Nichols

Jeden z najbardziej popularnych reżyserów swojego pokolenia. Urodził się w 1978 roku w Little Rock w stanie Arkansas. W tych okolicach bardzo często kręci swoje filmy, do których najchętniej angażuje Michaela Shannona. Studiował reżyserię na Uniwersytecie Karoliny Północnej. Jego trzeci pełny metraż Uciekinier rywalizował o Złotą Palmę w Cannes, a Midnight Special o Złotego Niedźwiedzia na Berlinale. Inspiruje się filmami z Paulem Newmanem i Johnem Wayne'em, uwielbia Jarmuscha, Spielberga, Eastwooda i Marka Twaina.


One of the most popular directors of his generation, Jeff Nichols was born in 1978 in Little Rock, Arkansas. This is where he often shoots his films, frequently starring Michael Shannon. He studied Direction at the University of North Carolina. His third full-length feature film, Mud, vied for a Palme d'Or at Cannes, while Midnight Special was in the running for a Golden Bear at the Berlinale. Inspired by films starring Paul Newman and John Wayne, he also loves Jim Jarmusch, Steven Spielberg, Clint Eastwood, and Mark Twain.

Filmografia/ Filmography

2007 Shotgun Stories

2011 Take Shelter

2012 Uciekinier / Mud

2016 Midnight Special

2016 Loving

stopka

reżyseria: Jeff Nichols
scenariusz: Jeff Nichols
zdjęcia: Adam Stone
montaż: Julie Monroe
muzyka: David Wingo
obsada: Joel Edgerton, Ruth Negga, Will Dalton, Dean Mumford, Terri Abney
producent: Jared Goldman, Brian Kavanaugh – Jones, Jack Turner
produkcja: Raindog Films, Big Beach Films
właściciel praw: United International Pictures
język: angielski
barwa: kolor
Czerwony żółw 
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
Gru, Dru i Minionki 
Kyle Balda, Pierre Coffin, USA 2017
Historia pewnego życia 
Stéphane Brizé, Francja, Belgia 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Król Artur: Legenda miecza 
Guy Ritchie, Wielka Brytania, Australia, USA 2017
Martwe wody 
Bruno Dumont, Francja, Niemcy 2015
Nazywam się Cukinia (dubbing) 
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Piraci z Karaibów: Zemsta Salazara 
Joachim Ronning, Espen Sandberg, USA 2017
Sama przeciw wszystkim 
John Madden, Francja, USA 2016
Sieranevada 
Cristi Puiu, Rumunia, Francja, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia 2016
Wielka wyprawa Molly 
Matthias Bruhn, Michael Ekblad, Ted Sieger, Niemcy 2016
Wonder Woman 
Patty Jenkins, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.