film
American Honey
reż. Andrea Arnold / Wielka Brytania, USA 2016 / 163’
polska premiera
Seanse - kup bilet:
28 paź
29 paź

Obsada

Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes

Nagrody

Cannes IFF 2016 – Jury Prize

Opis filmu

Szalona love story w reżyserii jednej z najciekawszych reżyserek współczesnego kina, nominowanej do Oscara i wielokrotnie nagradzanej w Cannes Andrei Arnold (Fish Tank). Nowoczesne kino drogi. Jego młodzi bohaterowie szukają niezależności i wolności. 18-letnia Star (debiutująca na ekranie Sasha Lane) o niczym bardziej nie marzy niż o wyrwaniu się z małego miasteczka, gdzie mieszka z ojczymem i młodszym rodzeństwem. Po kolejnej domowej kłótni porzuca dotychczasowe życie i dołącza do przypadkowo spotkanej grupy rówieśników, którzy wspólnie jeżdżą po Ameryce. Łączy ich poszukiwanie przygody i łatwych pieniędzy. Włóczęga jest ich codziennością, motele ich domem, a życie – niekończącą się zabawą w rytmie popularnych przebojów. Przewodzi im Krystal (Riley Keough, którą pamiętamy z głównej roli w serialu The Girlfriend Experience), decydująca o tym, kto zostanie przyjęty do grupy, a kto z niej wyrzucony. Jej najbliższy współpracownik Jake (Shia LeBoeuf) bierze Star pod swoje skrzydła. Ich wspólne przygody na granicy prawa wkrótce przeradzają się w fascynację i uczucie, które zostanie wystawione na próbę.

Pełen energii American Honey podbił publiczność festiwalu w Cannes. Przez wielu krytyków film Andrei Arnold do samego końca był typowany do Złotej Palmy, ostatecznie otrzymał Nagrodę Jury z rąk George'a Millera. Reżyserka stworzyła współczesną opowieść inspirowaną autentycznymi historiami. W rolach drugoplanowych wystąpili debiutanci: młodzi ludzie, których Arnold spotkała na ulicach amerykańskich miast. I to właśnie oni wybrali utwory, które złożyły się na ścieżkę dźwiękową (Rihanna, Calvin Harris, Sam Hunt, Lee Brice, Raury, The Raveonettes, Bruce Springsteen). American Honey to szalona podróż przez Stany z paczką przyjaciół przy dźwiękach ulubionych płyt. To pulsująca emocjami i muzyką opowieść o poszukiwaniu własnej drogi w życiu.

(opis dystrybutora)


A crazed love story directed by Andrei Arnold (Fish Tank), one of the most interesting directors working today, an Oscar nominee and recipient of many awards at Cannes. This is a modern road film whose young characters seek independence and freedom. The 18-year-old Star (big screen debut for Shasha Lane) dreams of getting out of the small town where she lives with her stepfather and younger siblings. After another family row, she abandons her life to join a random group of peers tramping through America in search of adventure and easy money. Rambling is their daily life, motels their homes in a ceaseless celebration set to pulsing pop hits. Crystal (Riley Keough, who starred in The Girlfriend Experience), is their leaders with power to decide who the clique accepts or rejects, and her closest companion, Jake (Shia LeBoeuf), takes Star under his wing. As their adventures push the bounds of legality, their emotions simmer from infatuation to a love that will be severely tested.

The energy-filled American Honeycapturedaudience hearts in Cannes. Many critics picked Andrei Arnold's film as a potential Golden Palm winner - it ultimately captured the Jury Prize delivered by George Miller. The director creates a modern story inspired by real events. The supporting cast features amateur young actors Arnold met on the streets of America. They also chose the soundtrack songs featuring Rihanna, Calvin Harris, Sam Hunt, Lee Brice, Raury, The Raveonettes, and Bruce Springsteen. American Honey is a wild ride across America with pack of friends to the sounds of their favorite songs. It's a story pulsing with emotion and music about finding your own way in life.

Informacje o reżyserze

Andrea Arnold

Urodziła się w 1961 roku w Dartford w hrabstwie Kent. Po latach kariery aktorskiej i pracy przy telewizyjnych produkcjach dla dzieci zadebiutowała jako reżyserka, od razu zwracając uwagę krytyków i branży. Za swój trzeci krótki metraż Osa (2003) otrzymała Oscara. Proponuje widzom niejednoznaczne gatunkowo filmowe opowieści - najczęściej o młodych kobietach, często z klasy robotniczej (Red Road, Fish Tank). Jej naturalistyczny styl skrywa złożony warsztat i ogromne pokłady empatii dla bohaterów, zwykle granych przez debiutantów.


Andrea Arnold was born in 1961 in Dartford, Kent. After many years acting and working on television productions for children, she made her directorial debut, which immediately caught the attention of critics and the industry insiders. Her third short film, Wasp (2003), won an Oscar. Her films are ambiguous both visually and in terms of genre, and they usually involve stories about young women, often from the working class, such as Red Road and Fish Tank). Her naturalistic style hides complex filmmaking skills and a great deal of empathy for her characters, often played by inexperienced actors.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2003 Osa / Wasp (short)

2006 Red Road 

2009 Fish Tank 

2013 Wichrowe wzgórza / Wuthering Heights

2014 Transparent (tv series)

2016 American Honey

stopka

reżyseria: Andrea Arnold
scenariusz: Andrea Arnold
zdjęcia: Robbie Ryan
montaż: Joe Bini
muzyka: Earworm Music (supervisor)(including tracks by) Kevin Gates, Juicy J, Migos, Jeremih, Rhianna, Suicide, Bonnie “Prince” Billy
obsada: Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough, McCaul Lombardi, Arielle Holmes
producent: Thomas Benski, Lars Knudsen, Jay Van Hoy, Lucas Ochoa, Pouya Shahbazian, Alice Weinberg
produkcja: British Film Institute, Film4 Productions, ManDown Pictures, Maven Pictures, Parts&Laboratory, Pulse Films
polski dystrybutor: Gutek Film
nagrody: Cannes IFF 2016 – Jury Prize
język: angielski
barwa: kolor
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Ederly 
Piotr Dumała, Polska 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Snowden 
Oliver Stone, Niemcy, USA 2016
Sprzymierzeni 
Robert Zemeckis, USA 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wózkownia: Hiszpański temperament 
Wózkownia
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Zaćma 
Ryszard Bugajski, Polska 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.